Прочитај ми чланак

НЕНАД ПОПОВИЋ: Косова се нисмо одрекли ни 500 година под Турцима

0

Најшира могућа аутономија, можда онаква каква не постоји сада нигде у свету, решење је за односе између Србије и Косова, тврди за "Блиц" министар за иновације и лидер Српске народне странке Ненад Поповић.

Амбасадор Русије Александар Чепурин рекао је да је подела Косова за Русију прихватљива опција. Да ли је и за вас?

– Мислим да је то био његов одговор на питање новинара о подели, а не предлог. Русија ће прихватити свако решење које је прихватљиво и Србији. Ја, наравно, да нисам за поделу.

Чак и шеф дипломатије Ивица Дачић често спомиње ту опцију…

– У Уставу Србије и Резолуцији 1244 пише да је Косово неотуђиви део Србије. Ту је крај свих размишљања о ширењу права Приштине, али и почетак свих размишљања о чему може да се разговара са њима. Знам Албанце дуго, сигуран сам да, ако не буде притисака из појединих западних земаља, да бисмо могли да нађемо компромис у оквиру најшире аутономије. Косово је неотуђиво, нама су то оставили наши преци и немамо право да се другачије понашамо. Сигуран сам да нема ни тог председника ни премијера који би потписао независно Косово, ни чланство у УН. Ми без Косова, без центиметра његовог, не постојимо.

Договор о аутономији звучи као утопија, у стварности Албанци одбијају све осим независности. Како их натерати на компромис?

– Јасно је да ситуација не може да се врати на стање до 1999. али решење не може бити ни независно Косово, ни столица у УН. Западне земље, које су нас бомбардовале, не желе сада да признају грешку – да су помогле стварање лажне државе коју воде највећи криминалци на свету. Сад они гледају своју лажну творевину, изграђену на трговини органима, трговини људима и наркотицима, и није им у интересу да тако и остане. Тамо је 90 одсто становништва сиромашно, само они који су најбруталније убијали српске бебе и жене живе добро. Мислите ли да ће народ тамо пристати да живи тако сиромашно и под терором јер има лажну државу? Неће. И њима ће једног дана да дозлогрди.

Радим најбоље што умем

Препознајете ли се у причи у вези с реконструкцијом?
– О реконструкцији одлучују председник и премијерка, радим свој посао најбоље што умем, максимално се трудим, а да ли ћу ја или било ко други остати у влади, о томе треба да одлуче њих двоје.

Јесте ли ви за то да се чекају боља времена за поптписивање споразума?

– Ако је могуће, треба га потписати што пре, а ако не, онда шта да радимо, сачекајмо боља времена. Србија је 500 година била под турским ропством, а ни тада се није одрекла Косова, него је чекала тренутак да се тамо врати. Долази нова генерација Албанаца, а ја верујем у дијалог са њима.

Аргументи су да, ако што пре не потпишемо споразум, неће бити економског напретка, да ће бити напада…

– Неће више бити ратова, имамо у Србији све светске компаније и оне због свог интереса неће дозволити да нас бомбардују. Имамо у Савету безбедности озбиљне пријатеље Кину и Русију Владимира Путина. Косово је лажна и непризната држава, јер да није тако, што би им требао потпис Србије? А што се тиче економског развоја, ноторна је неистина да због замрзнутог конфликта неће долазити инвеститори. Ти који то кажу не разумеју економију. Ево, вратио сам се из Израела. Израел има десет пута већи БДП и највећи прилив инвестиција у Европи, а де факто су у рату, и не дају ни центиметар територије. У такву, јаку земљу инвеститори долазе. У слабе земље, које тргују својом територијом, инвеститори никада не би дошли.

Поменули сте Русију, важите за русофила. Где је Русија кад нам треба конкретна помоћ, могли бисмо и да кажемо да преко Србије остварују своје геополитичке интересе?

– Прво, ја сам Србин и највише волим своју земљу. Председник сам Српске народне партије, а то што су наши и руски интереси подударни, то је изванредно за Србију. Русија нас је у последњих 15 година више пута спасла срамоте која је могла да нам буде нанета као држави. Да није било руског вета, Срби би били жигосани као геноцидан народ, уложили су вето око Резолуције 1244, спречили су улазак Косова у Унеско. Изузетно поштујем све наше партнере, али Руси су нам највећи пријатељи.

Да се вратимо на домаћи терен. Јесте ли у четири ока разговарали са премијерком о оном спорном твиту? У јавности су вас називали хомофобом, јесте ли?

– Нисам хомофоб, никад никог нисам увредио, а ако се неко нашао увређеним, мени је жао. Немам ништа против њх, али се противим закону који би омогућио истополним заједницима да усвајају децу. Ту позицију дели половина Европе, половина Америке, највећи део земаља света. Ево, ови неки који су ме напали, видим да носе Долче и Габану. Њих двојица су гејеви, а највише се противе усвајању деце. Зашто не нападају њих?

Ипак сте министар у Влади, ви им кројите судбину, а не Долче и Габана.

– Понављам, нисам хомофоб, али не одустајем од свог става. Нећу га мењати ни под каквим притиском.

У оквиру те приче повела се и прича о политичком легитимитету премијерке Брнабић. Има ли она за вас политички легитимитет?

– Апсолутно. Мандат јој је поверио председник, докле год она има подршку председника Вучића, који је и председник највеће политичке партије, за мене има легитимитет.