Прочитај ми чланак

Ненад Поповић: Хитно нам треба план сарадње с Русијом

0

izb-nenad-popovic

(Информер)

Србија мора знатно да унапреди сарадњу са Русијом и та сарадња мора да буде системска, а не стихијска, апелује у интервјуу за Информер потпредседник ДСС Ненад Поповић.

Русија нам је поново пружила руку пријатељства сада само од нас зависи да ли ћемо је прихватити. Сама чињеница да су премијера Дачића у Русији примили председник Путин и премијер Медведев показује значај који Русија придаје односима са Србијом.

Постоји ли оно што се у српским медијима назива ‘Путинов план за Србију’?

Поповић: Председник Путин је показао какав однос има према Србији када је 2007. године, после писма које му је упутио Војислав Коштуница, запретио ветом у Савету безбедности и блокирао план Мартија Ахтисарија о независности Косова. Тај чин Србија не сме да заборави.

Чини се да се о сарадњи са Русијом много више прича него што она заиста постоји?

Поповић: Највећи проблем сарадње Србије и Русије је што она није системска већ стихијска. Наша влада мора да направи десетогодишњу стратегију која ће јасно дефинисати наше циљеве у политичким и економским односима са Русијом.

Шта би подразумевала таква стратегија?

Поповић: У политичком смислу она би била базирана на нашем опредељењу да као држава останемо политички неутрални, а не као до сада, с једне стране да срљамо у ЕУ, а са друге да игноришемо Русију. У економском смислу та стратегија би одредила кораке за унапређење сарадње две земље у свим областима привреде. Као што имамо „европску агенду“ треба да имамо и “руску агенду”.

Како све Русија може да помогне Србији?

Поповић: Нама су потребни развој домаће производње и тржиште за пласман наших производа. Тржиште нам је Русија већ ослободила од царина, док ће производња расти са доласком већег броја руских инвестиција.

Да ли је реално очекивати да руска власт дозволи бесцаринсцки извоз све робе произведене у Србији?

Поповић: Србија већ у овом тренутку може да извози више од 95 одсто домаћих производа на руско тржиште без царина. Хајде за почетак да искористимо ту шансу да повећамо наш извоз. Ми треба да искористимо наш бесцариснки споразум за привлачење страних инвеститора, пре свега из ЕУ, који ће отворити производњу у Србији да би могли да извозе у Русију без царина.

Да ли би наше приближавање Русији нужно значило и удаљавање од ЕУ и САД?

Поповић: Теза да блиска сарадња са Москвом значи удаљавање од ЕУ и САД је лажна. Русија и ЕУ су данас најближи економски партнери. То је као да оптужите Ангелу Меркел да удаљава Немачку од ЕУ и САД тиме што сваке године повећава економску сарадњу са Русијом.

Стално говорите о ‘Јужном току’ и његовом значају за нашу економију.

Поповић: Вредност те инвестиције само кроз Србију износи скоро две милијарде евра. Никада нисмо имали тако вредну инвестицију у Србији. Наравно да ће изградња гасовода значити нашој привреди јер ће на његовој изградњи радити наши радници и наше компаније.

Не могу Руси да буду већи Срби од Срба

Може ли Москва да конкретније помогне Србији у ‘одбрани Косова’?

Поповић: Русија веома конкретно помаже Србији око Косова али шта ће учинити зависи само и искључиво од нас. Не могу Руси да буду већи Срби од Срба. И немојмо као до сада да се око Косова договарамо са Западом, а када то не успе да очекујемо помоћ од Русије.

Избори у Војводини једино решење

Како коментарисете најновију кризу у Војводини? Да ли је реално да протести изазову ванредне покрајинске изборе?

Поповић: Демократија се разликује од диктатура по томе што се проблеми у друштву решавају изборима. Предлагање декларације у најтежем моменту за Србију, када се доносе судбоносне одлуке по питању Косова, представља удар на најважније државне и националне интересе Србије.

Како ће се завршити преговори Београда и Приштине?

Поповић: Досадашњи разговори, који су се водили под покровитељством ЕУ, нису дали никакве резултате и били су увек на штету Србије. Зато наша земља треба да инсистира на поштовању Резолуције 1244 која је још увек на снази.