Прочитај ми чланак

НЕНАД ЧАНАК: Баталите алкохол, канабис (марихуана) лечи стрес

0

Лидер ЛСВ се преко Твитера поново заложио за легализацију марихуана у медицинске и рекреативне сврхе.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак, познат по ставу да треба легализовати марихуану, јуче се на Твитеру поново осврнуо на ту тему и скандализовао јавност.

Наиме, док чувени лекари упозоравају на погубност коришћења наркотика, Чанак и даље инсистира „на декриминализацији канабиса у медицинске и рекреативне сврхе“, а под „рекреативне“ подразумева „ослобађање од последица стреса и опуштање“!

Након што је на свом Твитер профилу прокоментарисао вест о свештенику и вероучитељу који су осумњичени да су продавали наркотике, а која је претходних дана изазвала буру у јавности, лидера ЛСВ сачекало је питање које му је директно и без увијања поставио један твитераш.

– Зар ви, господине Чанак, нисте некад раније позивали на легализацију канабиса? – написао је корисник Твитера, на шта му је Чанак одговорио:

– Јесам, а и даље инсистирам на декриминализацији канабиса у медицинске и рекреативне сврхе.

ЛЕГАЛИЗОВАЋУ МАРИХУАНУ

Уочи председничких избора 2017. године, Чанак је у оквиру своје кампање изјавио да је његова идеја да се утроструче затворске казне за препродају хероина, али и да се декриминализује канабиса „зато што смо дошли у позицију да због тога што се може користити као опојна дрога избацује из листе средстава која се могу користити за лечење појединих болести, па онда људи који гаје због болесних у својој кући добију по три године затвора зато што немају начин да легално набаве лекове за своју породицу“.

Међутим, ту се полемика о марихуани није завршила јер је један други твитераш од лидера ЛСВ захтевао да му прецизније појасни шта подразумева под „рекреативне сврхе“ и да ли он тиме отворено позива на слободну конзумацију ове опојне супстанце.

– Шта тачно мислите кад кажете у рекреативне сврхе? – питање је твитераша, након чега је уследио одговор Чанка, који је поједине кориснике ове друштвене мреже оставио у шоку, док је било и оних који су га подржали.

– Ослобађање од последица стреса и опуштање. Сада се то ради или лековима, или алкохолом. Само што је случајева породичног насиља под утицајем канабиса забележено нула, виолентног понашања нула, физичких зависника нула, а споредних појава неупоредиво мање него при пушењу дувана – написао је Чанак.

 

Лидер ЛСВ очигледно да је био задовољан коментаром једног његовог пратиоца, па је исти ретвитовао на свој профил.

– Ја сам за легалну продају канабиса, али искључиво у библиотекама. Тако ће после трећег пута неко узети књигу, а не као данас, хероин – речи су једног твитераша.

НЕМА ПОЈМА О ЧЕМУ ПИШЕ

Даница Грујичић, чувени неурохирург и начелник Центра за неуроонкологију КЦС, најоштрије је осудила Чанково залагање за легализацију марихуане.

– Господин Чанак није лекар, а очигледно се и не брине за младе. Очито је само једно, да нема појма о чему пише – рекла је Грујичићева за Курир. Она је недавно упозорила на застрашујуће последице које наркотици имају на организам, пре свега деце, поручивши да је дрога погубна за људски мозак и да „сваки џоинт убија неколико хиљада можданих ћелија“.