Прочитај ми чланак

НЕМЦИ ПИШУ Власт дозволила изборе, сад су болнице препуне

0

Прво је Србија контролисала епидемију, а сада епидемија контролише Србију - овако немачки лист "Франкфутер Алгемајне" пише о тренутној епидемиолошкој ситуацији у нашој земљи.

Србија је била, кажу Немци, на добром путу. Док је Европа гледала Италију, Шпанију и Француску почетком године, Балкан је остао миран током пандемије.

– Иако су одговорни у Београду у почетку умањили опасност од развоја, у марту су схватили да то никако није „најсмешнији вирус човечанства“, како је владин саветник за здравство причао у фебруару.

Строге мере предострожности које су уведене на почетку епидемије, одавале су утисак је да је Србија ставила пандемију под контролу што је боље могла, али онда су расписани избори и дозвољене утакмице са 25.000 навијача.

– Током предизборне кампање, друштвени живот у Србији био је отворен до степена који се готово и нигде другде на континенту није могао видети. Дато је и званично одобрење за поновно дозвољавање великих спортских догађаја – пише Алгемајне.

Председник Скупштине, министар одбране и шеф одељења за Косово су након прославе СНС-а на изборима позитивно тестирани на корону.

– Након што је владајуц́а Српска напредна странка тријумфално победила на изборима које је бојкотовао велики део опозиције, у препуном седишту напредњака у Београду дошло је до раскошне прославе – укључујуц́и традиционални плес – коло, пољупце и загрљаје.

БИРН је објавио податак да су власти држале стварне податке оболелих и умрлих у тајности пре избора. Влада је ове наводе одбацила, а премијерка Ана Брнабиц́ као пример навела „да би особа која је позитивно тестирана на корону могла да умре и ако је удари аутобус на путу за болницу“.

– Догађаји у протеклих неколико дана, међутим, показују да је ситуација озбиљна. Поред посебно погођеног Новог Пазара, где је болница, како се извештава, у потпуности претрпана, а војска поставља шаторе, и други градови, попут Крагујевца и Врања, прогласили су ванредно стање или увели строга ограничења.

Из економских разлога, влада ипак покушава да избегне потпуно „затварање“ као у марту и априлу, јер се очекује да ц́е друго свеобухватно гашење јавног живота имати озбиљне економске последице.

– Упадљиво је да према извештајима у медијима под државном контролом све изгледа у реду, али такве процене су у сукобу са великим бројем видео записа и извештаја о искуствима на друштвеним мрежама, који показују потпуно другачију слику: тамо можете видети препуне болнице у којима људи у ходницима чекају помоц́. Или гужву у Београду испред хитне помоц́и где медицинска сестра пацијентима каже да нема тестова и да би требало да се врате после 15. јула.