Прочитај ми чланак

Немате струје? Нека вам светли овај безобразлук министарке Михајловић

0

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић изјавила је у Обреновцу да је тренутно 30 одсто укупног капацитета електроенергетског система ван погона, али да ће се током дана тај проценат смањивати и да се у наредна два дана очекује стабилизација ситуације, саопштено је из њеног кабинета.

„Сада је криза и ја стварно не желим да говорим да ли је нешто могло овако или онако, да ли је неко одговорнији мање или више, то се у овом тренутку не разматра. Ми смо 24 часа на терену, радимо 24 часа сви заједно. Ово није само посао ЕПС-а, него свих. Кад будемо све завршили, можемо да причамо да ли је могло другачије или не“, рекла је министарка.

Она је, приликом обиласка Термоелектране „Никола Тесла“ (ТЕНТ), казала да је рад електроенергетског система угрожен због временских непогода, али да хидроелектране и ветроелектране раде одлично, док су отежани услови у Електропривреди Србије (ЕПС) и дистрибутивном систему.

„Снег јесте толико влажан да је направио озбиљних проблема. У многим градовима електро-дистибутивни систем има проблема. Најугроженији су и даље Шабац и Лозница, Ужице, Чачак, Краљево. 2.200 трафостаница је ван напона, људи су на терену све време, од јуче, и сада, труде се максимално да то и поправе“, рекла је Михајловић.

О томе да ли ће неко одговарати што се овако нешто десило, каже:

Директор ЕПС Милорад Грчић рекао је да екипе непрестано раде на отклањању проблема који су у недељу настали услед снега, мраза и застоја у бункерима, а све то јер је тренутно на располагању угаљ најгорег могућег квалитета.

„Оно што сада ми радимо, цео дан и ноћас и сада, чисте се бункери. Тај посао се, на жалост, ради ручно, цела смена људи је радила ноћас и јуче, иде ипак са значајним напретком. У току дана, ја мислим, да ће нама у Обреновцу овде најзначајнији блок А2, добити пун капацитет рада, и да ће Обреновац добити грејање. После тога све остале блокове враћамо на мрежу“, нагласио је Грчић.