Прочитај ми чланак

Немачки парламент: Испитати шверцерско-криминалну прошлост Мила Ђукановића

0

Дошао је на власт – време је да буде уцењен
Петнаест посланика немачке опозиционе политичке групације „Савез 90 – Зелени“ затражило је од канцеларке Ангеле Меркел и министра спољних послова Гвида Вестервелеа низ информација о аферама које су протекле деценије потресале Црну Гору, као и о актуелном стању политике и друштва у овој земљи.

Како преноси лист „Дан“, једно од питања је: хоће ли се настављати процес због оптужби за међународни шверц дувана против лидера ДПС Мила Ђукановића?

У захтеву се траже информације које Влада у Берлину има о пословима одбеглог нарко-боса Дарка Шарића и Прве банке Црне Горе, о истрази убиства уредника „Дана“ Душка Јовановића, сазнања о приватизацији „Телекома“ 2005. године… На та питања, по процедури, канцеларка Меркел или шеф дипломатије треба да одговоре јавно у парламенту и обраћање се очекује половином новембра.

– Да ли су савезној влади познати разлози због којих је 2009. тужилац у Италији одлучио да прекине поступак против председника ДПС Мила Ђукановића? Након што је Ђукановић дао оставку на функцију премијера 2010. да ли је поступак настављен и да ли се то намерава? – питања су политичке групације „Савез 90 – Зелени“.

Пажња је посвећена и убиству уредника „Дана“ Душка Јовановића, па „Зелене“ занима на који начин су немачке службе биле укључене у истрагу о убиству и који су разлози што су главни кривци за убиство више од осам година непознати. Предмет интересовања је и нарко-картел који је предводио одбегли Дарко Шарић, због чега од савезне владе траже информације о наводима црногорских истражних органа о „прању“ више од 21 милиона евра.

Очекују се и подаци о проверама по кривичној пријави за злоупотребу службеног положаја против бившег министра финансија и садашњег премијера Игора Лукшића, дугогодишњег премијера Мила Ђукановића и гувернера Централне банке Радоја Жугића, као и о приватизаији „Телекома“ 2005:

– Какве информације савезна влада има о истрагама у вези са сумњама да је плаћен мито од 7,35 милиона евра у Црној Гори члановима Владе од филијале „Дојче Телеком“, „Мађар телеком“, приликом куповине „Телекома“ Црне Горе, а имајући у виду судски поступак и вансудско поравнање које је покренула америчка Комисија за хартије од вредности – питају посланици „Савез 90 – Зелени“.

Странка „Зелених“ у Бундестагу има 68 од 620 посланика. За разлику од појединих чланова владајуће коалиције који су се последњих дана изјашњавали против уласка Хрватске у ЕУ, опозициони „Зелени“ Хрватску бране и нису да јој се прети одлагањем учлањења.

 

(Вечерње новости)