Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ: Вучић се уплашио православних десничара и отказао Еуропрајд

0

„Најавом да се Европрајд неће одржати у Београду, председник Вучић иде низ длаку православних и десничарских националистичких кругова“, оцењује берлински лист Тагесшпигел.

Највећа немачка агенција дпа преноси вест да је председник Александар Вучић најавио отказивање Европрајда, али да су организатори одмах саопштили да ће шетња бити одржана, те да српске власти немају права да је забране.

„Српски председник Александар Вучић образложио је одлуку (о отказивању) тренутним кризама у земљи, међу њима трзавицама са суседним Косово. Рекао је да је у договору са премијерком Аном Брнабић, која и сама живи са партнерком, донета одлука да се откаже прајд“, јавља дпа.

У извештају агенције, који преносе бројни велики портали попут Шпигела и Цајта, наводи се да су претходно „радикалне десничарске организације и представници Српске православне цркве стварали атмосферу против манифестације“.

Подсећа се да Србија треба да буде прва земља југоисточне Европе где се одржава европски прајд, који постоји од 1992. године, преноси ДW.

Берлински лист Тагесшпигел подсећа на литију и претње које је упутио владика Никанор, који је рекао да је спреман и да узме оружје због одржавања парада.

„Председник Вучић се дистанцирао од тога у једном обраћању. Сада је најавом да се Европрајд неће одржати у Београду пак делао низ длаку православних и десничарских националистичких кругова“, оцењује лист.

Како наводи лист, „Србија је једна од ретких земаља која у лику Брнабић има отворено лезбејску шефицу Владе, која уз то са партнерком заједнички подиже дете. Но истополни парови у Србији не могу да региструју партнерства нити да склапају бракове.“

„Уз то је ЛГБТИ заједница у земљи суочена са многим табуима, предрасудама и насиљем. У једној анкети коју су 2020. спровеле организације за људска права Идеас и Глиц, скоро 60 одсто испитаних припадника сексуалних мањина рекло је да има искуства са физичким или психичким малтретирањем“, подсећа Тагесшпигел.