Прочитај ми чланак

Немачки амбасадор: „Србија није неутрална,изабрала ЕУ“

0

100289092540ab9d5502de949695513_orig

Београд — Амбасадор Немачке у Србији Хајнц Вилхелм, оценио је да Србија није неутрална, јер се одлучила за европски пут и изабрала да буде чланица ЕУ.

„Не бих рекао да је Србија неутрална. Србија се налази у преговарачком процесу о чланству у ЕУ. Ваша држава се одлучила за европски пут и изабрала је да буде чланица ЕУ“, рекао је Вилхелм за данашњи „Курир“.

Вилхелм је додао и да разуме историјске, културне и верске везе с Русијом, али да мисли да постоји јасна одлука и жеља српске владе да постане чланица ЕУ.

„За јануар је заказан почетак преговарачког процеса, а од земље кандидата и земље која преговара очекује се да подржава политичке одлуке које доноси ЕУ“, рекао је немачки амбасадор.

Поводом започињања преговора о чланству у ЕУ, Вилхелм је рекао и да је „несумњиво да је напредак Србије очигледан“, и да то нико не може да оспори.

„Велики кораци су учињени, а кључно је потписивање Бриселског споразума“, закључио је Вилхелм за „Курир“.

Упитан да прокоментарише посету руског председника Владимира Путина Београду 20. октобра, амбасадор Немачке оценио је да је повод те посете јасан – годишњица ослобођења Београда уз помоћ Руса од Немачке.

„Београд је уз помоћ Руса ослобођен од Немачке. Србија има јаке везе с Русима, а господин Путин долази у Немачку, зашто не би дошао у Србију?“, оценио је Вилхелм.

Вилхелм је истакао да је немачка влада, организовањем конференције у Берлину, којој је присуствовало осам премијера земаља Западног Балкана, показала да цени тај регион и да жели да он буде део европске породице народа.

На питање да ли је Немачка подржала пројекте на којима би државе Западног Балкана радиле заједно, а које је премијер Србије Александар Вучић представио у Берлину, Вилхелм је одговорио:

„Да разјасним – конференција у Берлину имала је, пре свега, политички карактер, а не да Немачка директно учествује у инвестирању. Постоје фондови ЕУ, Светске банке, постоје различите финансијске институције. Уверен сам да је премијер Вучић, представљајући идеју, наравно, на уму имао и предлоге како би ти пројекти могли да се финансирају“.

Немачки амбасадор је најавио и да ће један велики произвођач меса доћи у Србију, а ради се о великом инвеститору и о инвестицији од неколико милиона евра. Такође, немачки министар економије ће доћи у Србију, као и министар пољопривреде.

Вилхелм је рекао и да очекује да ће Влада Србије урадити све што је у њоној моћи како би парада поноса била организована.

„Србија има јаку полицију и парада може да буде одржана уколико влада то жели“, каже немачки амбасадор.

 

(Tanjug)