Прочитај ми чланак

НЕМАЧКИ АМБАСАДОР Чуде ме теорије завере; Србија да следи политику ЕУ према Русији

0

За Србију нема нових услова када је у питању Косово, а на крају процеса приступања Европској унији Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији.

За Србију нема нових услова када је у питању Косово, а на крају процеса приступања Европској унији Београд ће морати да следи политику Брисела према Русији.

То је изјавио немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман, у интервјуу за „Блиц“.

Упитан да ли ће Србија на крају европског пута морати да призна независност Косова, Дитман је рекао да је заједнички преговарачки оквир сасвим јасан – циљ је свеобухватна нормализациија односа у облику правно обавезујућег споразума.

„Поред тога, нових услова нема“, истакао је он.

Немачка, каже Дитман, пружа подршку дијалогу Београда и Приштине, али пре свега пружа подршку реформама у Србији, нарочито у оквиру поглавља 23.

Према његовим речима, отварање поглаваља о владавини права је једна од најважнијих ствари које је Србија урадила у процесу приступања ЕУ.

„Интензитет реформи није био исти током прве половине године. Била је изборна кампања, па избори, па формирање владе. Сада је важно да се оне наставе великим интензитетом и ми ту желимо блиско сарађивати са Владом“, напоменуо је Дитман.

На питање шта је показао случај „Савамала“, он је рекао да ти догађаји отварају суштинска питања владавине права.

„Расветљавање тих догађаја, укључујући и рад надлежних служби, веома је важно. Државно тужилаштво води истрагу и ми то помно пратимо“, рекао је немачки амбасадор.

Он је подсетио да ће Европска комисија овогодишњи извештај о напретку Србије објавити 9. новембра, па ће се за одговор на питање да ли ће се у њему наћи и случај „Савамала“, морати сачекати тај датум.

Упитан да ли Берлину сметају везе Србије и Русије, Дитман је рекао да је чиињеница да Београд има добре односе са другим земљама, и да Немачка нема проблем с тим.

Он је подсетио да је Србија донела стратешку одлуку о чланству у ЕУ, и додао да ће, што се земља буде више интегрисала, морати да се усаглашава са заједничким ставовима ЕУ.

„Што се даље и снажније интегрише, Србија мора све више да преузима заједничке спољнополитичке ставове ЕУ. На крају процеса и у тренутку приступања то мора у потпуности да важи“, истакао је Дитман.

Немачки амбасадор је упитан и како му изгледа то што српска јавност „данима бруји о безбедносној кризи, нађеном оружју које се доводи у везу чак и са атентатом на премијера“.

„Пратимо сва дешавања на унутрашњеполитичкој сцени Србије, али их не коментаришемо. Чудим се понекад медијским извештајима у стилу теорије завере, нпр. о наводном мешању западних држава. Реалност какву је ја доживљавам изгледа другачије: Србија следи свој стратешки циљ европских интеграција, а земље чланице ЕУ је подржавају у томе и САД подржавају европски пут Србије“, рекао је Дитман.