Прочитај ми чланак

Неким Бошњацима сметају и песме о Светом Сави

0

bosnjaci

Иако су Сулејману Угљанину, новоизабраном председнику Националног савета Бошњака, односно Бошњачког националног већа (БНВ), од када је поново изабран на ту функцију, пуна уста бошњачког јединства и јединственог БНВ, јучерашња седница овог органа показала је да међу Бошњацима још постоје дубоке поделе.

Било је планирано да се на јучерашњој седници изаберу потпредседници БНВ, затим председник и чланови Извршног одбора и радних тела. Међутим, чланови већа са листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију” тражили су да се пре избора на те функције усвоји платформа о заједничком деловању две листе, па тек онда да се бирају функционери и чланови радних тела.

– Ми тек треба да се међусобно упознамо и видимо ко има квалитет. Не желимо да нам се понове грешке које брукају Бошњаке, ислам и муслимане. Не желимо да се поново појави лик Мухамеда у уџбенику, да нам деца уче песме о Божићу и Светом Сави. Такве грешке више се не смеју поновити – изричит је био Јахја Фехратовић, носилац листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију”, подсећајући тиме на случајеве из времена док је председник БНВ био Есад Џуџо.

Почетком ове школске године, наиме, у уџбенику историје за шести разред, „откривен” је цртеж посланика Мухамеда, што је са становишта ислама строго забрањено. То је изазвало жестоке критике из Зукорлићеве Исламске заједнице, којој је иначе блиска Фехратовићева листа, на рачун Есада Џуџа и чланова БНВ који су заједно са издавачком кућом „Клет” дозволили да се спорни цртеж нађе у књизи.

Прашина се подигла и када је, такође пре избора за Национални савет Бошњака, откривено да се у уџбенику за основце, преведеном са српског на босански језик, налазе песме о Светом Сави и Божићу, само написане латиницом и на ијекавици. Фехратовићева листа је то уписала у „заслугу” Угљаниновим следбеницима у БНВ, оптужујући их да тиме доприносе асимилацији и србизацији муслиманске деце.

Фехратовић и Угљанин, који је био носилац листе „За бошњачко јединство”, разменили су јуче доста тешких речи и оптужби, да би на крају чланови Угљанинове листе (којих има 19 од укупно 35 чланова БНВ), изгласали одлуку да се са седнице већа истерају новинари. Међутим, већници опозиционе листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију” наставили су да ток седнице снимају мобилним телефонима. Опет је Угљанинова већина изгласала да се одложе телефони, што Фехратовић и његови одборници нису хтели да послушају. Уследила је још једна одлука – да Фехратовић напусти седницу, што је овај одбио.

Затим су већници листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију” напустили седницу. Како је касније саопштено из БНВ, седница је настављена кад су се стекли услови за нормалан рад. Већници Угљанинове листе су сами, несметано, изабрали четири потпредседника већа и председника Извршног одбора, све из својих редова.

Самир Тандир је, испред листе „За Бошњаке, Санџак и муфтију”, на седници БНВ предложио да се бившем председнику Србије Борису Тадићу одузме златна плакета, коју му је ово веће доделило 2010. године, али ни овај предлог није прошао.

Угљанин је одговорио да није у могућности сада доносити тако крупне одлуке, док је Есад Џуџо, бивши председник БНВ у техничком мандату, истакао да је плакета додељена „због добрих односа БиХ, Србије и Турске”. Како је тада званично образложено, Тадићу је плакета додељена „због изузетног доприноса у остваривању, заштити и унапређењу индивидуалних и колективних права санџачких Бошњака, као и због доприноса у стварању мултиетничког и мултикултуралног друштва”.

(Политика)