Прочитај ми чланак

Нека се спреми чистачица Бундестага: Вучић примио изасланика Берлина за Балкан

0

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са специјалним изаслаником Савезне владе Немачке за државе Западног Балкана Мануелом Сарацином.

Састанак је одржан у згради Генералног секретаријата председника Републике.

Вучић и Сарацин су разговарали о економској сарадњи, билатералним односима, европским интеграцијама Србије, као и о регионалној ситуацији и иницијативама за повезивање земаља Западног Балкана, саопштено је из Канцеларије за сарадњу с медијима.

„Председник Вучић је истакао да ће Србија још интензивније наставити да следи свој европски пут и изразио очекивање да ће ангажман специјалног изасланика Сарацина дати додатни замах сарадњи међу земљама Западног Балкана, што би у знатној мери допринело очувању мира и стабилности у региону. У том контексту, председник је нагласио да је Србија својим озбиљним и одговорним приступом регионалној политици препозната као поуздан и одговоран партнер у региону, посвећен политичком дијалогу и даљем развоју регионалних односа у свим областима“, наводи се даље у саопштењу.

Вучић је такође истакао да Србија придаје велики значај Берлинском процесу, као форуму за јачање регионалне сарадње, унапређење процеса помирења и превазилажење наслеђених проблема из прошлости, као и форуму који пружа подршку евроинтеграцијама Западног Балкана кроз конкретне пројекте и мере.

„Србија се снажно ангажује у свим активностима организованим у оквиру Берлинског процеса, а иницијатива ‘Отворени Балкан’ представља још један проактивни приступ наше земље регионалном повезивању“, нагласио је председник и додао да је од кључног значаја да се ови напори препознају и у самој Европској унији, како би се земљама региона пружили подстицај и охрабрење на европском путу.

Говорећи о економској сарадњи, председник је поновио да је Немачка највећи спољнотрговински партнер Србије и да је наша земља заинтересована за додатно јачање ове сарадње, будући да се Србија све више профилише као једна од најатрактивнијих и најсигурнијих светских дестинација за инвестирање.

Председник је нагласио да се Србија залаже за пуну и доследну примену Дејтонског споразума, али се противи наметнутим решењима која не уживају сагласност сва три конститутивна народа, сматрајући да овакве одлуке никако не могу да воде просперитету и стабилности БиХ.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Говорећи о дијалогу Београда и Приштине, саговорници су се сагласили да је разговор једини прави пут за решавње отворених питања, као и за постизање одрживог договора. Председник је нагласио да очекује конструктивну подршку дијалогу и проналаску компромисног решења које ће омогућити трајну стабилност региона уз примену постојећих договора, а пре свега формирања Заједнице српских општина, које изостаје већ више од 9 година.

Специјални изасланик Сарацин је истакао да ће политика проширења и рад на снажењу сарадње међу државама Западног Балкана бити један од приоритета немачке спољне политике у наредним годинама, при чему је нагласио жељу и за јачим ангажманом целе Уније у нашем региону.