Прочитај ми чланак

„Нећемо враћати мигранте у Србију“

0

ЕУ не враћа илегалне мигранте у њихове земље порекла у оном броју колико би то могла на основу одбијених захтева за азил.

Напротив, циљ ЕУ је да Србији помогне да се илегални прилив људи смањи, рекла је Илва Јохансон, комесарка за унутрашње послове и миграције ЕУ.

У разговору за РТС објаснила је и каква је политика ЕУ према миграцијама, где ту види улогу Србије, али и шта је највећи безбедносни изазов и како ту Србија може активно да се укључи.

Коментаришући забринутост у Србији да Европска унија планира да премести већину миграната и избеглица из тамошњих кампова у Србију, комесарка каже да „у томе нема нимало истине“.

„Нема погрешније ствари од тога. Оно што ми треба да радимо је да заједнички управљамо миграцијама. Ја сам овде да у томе помогнем, да утврдимо којим путевима мигранти стижу у Србију, како бисмо радили и са тим државама. И да бисмо видели шта можемо да урадимо на повратку оних који немају услове да остану“.

Истакла је и да „апсолутно нема ничега у томе“.

„Напротив, ја сам овде да бисмо сарађивали на тотално супротним стварима“, нагласила је она.

На питање чему онда треба да послужи ових два и по милиона евра подршке која је додељена Србији, Илва Јохансон је навела да је то „подршка за мигранте који су већ овде, да се њима помогне, како би, рецимо, могли да се школују, да буду део друштва“.

„Ја мислим да је фер да подржимо Србију у томе. Али то није једина подршка коју пружамо. Ми помажемо и земљама које су на путу којим мигранти долазе до Србије, као што гледамо како да помогнемо онима који треба да се врате у своју матичну земљу“, била је јасна комесарка ЕУ.

Изјавила је и да мисли да је Србија веома поуздан партнер када се говори о миграцијама и да има трезвен и реалан приступ том питању, што она стварно цени.

„Миграције нису нешто чега се треба плашити, али се миграцијама мора управљати. И нико то не може да ради самостално, јер су миграције по дефиницијии прекограничне. Зато морамо да радимо заједно. Европска унија и Србија, али и друге државе које се налазе на мигрантском путу“, закључила је Илва Јохансон.

Подсетимо, Илва Јохансон је комесарка ЕУ за унутрашње послове и миграције, а у Србију је дошла како би утврдила стање на такозваној „мигрантској рути“, односно делу руте који пролази кроз Србију.

Током боравка у Београду састала се са председником Србије и присуствовала потписивању Уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама – Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, обишла је мигрантске кампове у Обреновцу и Димитровграду и са министром Вулином се договорила о заједничком раду српске полиције и Фронтекса на границама Србије.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!