Прочитај ми чланак

„НЕБИТАН СИ“: Николић одбио да прими немачког амбасадора

0

Hajnc-Vilhelm

БЕОГРАД – Председник Србије Томислав Николић одбио је да прими амбасадора Немачке у Београду Хајнца Вилхелма, који је тражио сусрет како би превазишли несугласице настале због изјава о признавању самопроглашеног Косова.

Амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм покушао је у среду да договори састанак са председником Србије Томиславом Николићем, али је на овај захтев шеф српске државе одговорио да „нема времена“ – сазнају Новости из дипломатских извора.

Вилхелм је, наиме, према нашим незваничним информацијама, желео да се током сусрета на Андрићевом венцу разреше несугласице између њега и председника Николића, који је у уторак изјавио да га је амбасадор Немачке „индиректно оптужио да лаже“ и да је тиме „прекорачио границу лепог понашања“.

Николић је имао на уму Вилхелмов иступ поводом интерпретација недавне изјаве председника Европске комисије Јоханеса Хана у вези са Косовом и Метохијом, јер је немачки дипломата тврдио да од Србије нико не тражи да призна независност Косова, и да то није рекао, нити тражио ни европски комесар Хан.

Претходно је председник Србије саопштио да је од европског комесара Хана први пут јасно чуо да Србија неће бити део ЕУ, све док не реши питање Косова.

„Изузетно ценим амбасадора Немачке, никада нисмо имали никакав спор, изванредно сарађујемо, али ово је био неопростив гаф“, навео је у уторак Николић у разговору са представницима домаћих медија, додајући да није његово да одговара на оно шта раде амбасадори пошто они нису ниво председника Републике, већ да са њима мора да разговара Министарство спољних послова.

 

Novosti