Прочитај ми чланак

НЕ СМЕЋИТЕ С УМА: УСАИД финансира и ЦеСИД и Соњу Лихт и Фондацију Ана и Владе Дивац

0

kirbi

Амерички амбасадор Мајкл Кирби и директорка мисије УСАИД-а у Србији Аза Ел-Абд уручили су данас на пријему у резиденцији амбасадора признање представницима девет организација цивилног и приватног сектора којима су додељена директна бесповратна средства Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) у вредности од око 2,7 милиона долара.

Девет нових партнерских организација са којима је озваничена сарадња су конзорцијум Српске асоцијације менаџера и DNA Communications, Женски едукациони центар, Београдски фонд за политичку изузетност, Центар за слободне изборе и демократију, Национална коалиција за децентрализацију, Центар за истраживање, транспарентност и одговорност, Фондација Ана и Владе Дивац, Смарт Колектив и Траг фондација.

Према информацијама УСАИД-а, укупна вредност нових активности које ће се реализовати у оквиру ових партнерстава је око 3,7 милиона долара, од чега је УСАИД обезбедио 2,7 милиона долара, док су партнерске организације обезбедиле скоро 987.000 долара за постизање заједничких пројектних циљева.

„Прошле године смо обележили три оваква партнерства, а за само годину дана смо утростручили овај број”, рекао је Кирби на пријему напомињући да је важно што сада грађани Србије и њихове организације преузимају спровођење програма.

„Овим партнерским односом, локалне организације које су на извору проблема и могућих решења добијају знатно већу одговорност. Тиме средства УСАИД-а воде остварењу још бољих и далекосежнијих циљева”, навео је амбасадор.

Он је честитао и Канцеларији Владе Србије за сарадњу са цивилним друштвом на пројектима које је радила са УСАИД-ом подсећајући да се и премијер Србије Александар Вучић недавно срео са представницима невладиних организација.

„Вероватно су неки у Србији били изненађени тиме. Надам се да ће то постати пракса да се виши владини функционери редовно састају са представницима цивилног друштва, и да се нико тиме не изненађује. Цивилно друштво игра важну улогу у изградњи друштва које желите да постанете уласком у ЕУ”, закључио је амбасадор.

Од 2013. године, УСАИД у Србији је обезбедио директна бесповратна средства у износу од девет милиона долара за 18 државних институција, организација цивилног друштва и приватних фирми.

Међу пројектима који се финансирају поменутим средствима су двогодишњи пројекат Центра за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) „Јачање одговорности изабраних представника грађана у Србији”, који има за циљ да грађане сиром Србије доведе у директан контакт са њиховим избраним представницима на локалном и националном нивоу и створи прилику да дискутују о питањима од јавног значаја.

Ту је затим и двогодишњи пројекат „Ствар избора”, који спроводи Национална коалиција за децентрализацију (НКД), локална мрежа од 16 организација цивилног друштва са седиштем на југу Србије, а који подржава већу укљученост јавности у демократске и изборне процесе.

Иницијатива „Отворени парламент”, двогодишњи пројекат који спроводи Центар за истраживање транспарентности и одговорности (ЦРТА) има за циљ успостављање и јачање веза између Скупштине Србије, грађана и организација цивилног друштва.

Траг Фондација спроводи двогодишњи пројекат Филантропија за локалне заједнице чији је циљ унапређење учешћа грађана у локалним заједницама и промоција локалне филантропије сиром Србије.

Пројекат „Шанса за нови почетак” односи се на потребу Србије да изврши реструктурирање и приватизацију бројних државних предузећа како би подстакла своју привреду и испунила захтеве за придружење ЕУ, а пројекат „Ка одрживијем и иновативнијем цивилном друштву у Србији” спроводи Смарт Колектив, са циљем да унапреди капацитет организација цивилног друштва за партнерства са организацијама из других сектора.

Женски едукациони центар (ЖЕЦ) је двогодишњи пројекат јавно приватног партнерства на унапређењу вештина радне снаге који се реализује у сарадњи са Инсерт, доо., Еверест, доо., и општином Рума.

Центар обезбеђује стручну обуку за жене како би унапредиле вештине и одговориле на потребе привреде и послодаваца Сремског округа.

Академија женског лидерства, двогодишњи пројекат који реализује Београдски фонд за политичку изузетност, подржава жене лидере у напорима да повећају учешће жена у локалним самоуправама и у промовисању питања родне равноправности.

И на крају, „Дивац омладински фондови 2.0” је двогодишњи пројекат у партнерству са Фондацијом Ана и Владе Дивац намењен оснаживању младих за заступање у области мобилизације локалних ресурса као и учешћа младих у изради политика на локалном нивоу.

Извор: Танјуг