Прочитај ми чланак

НЕ СМЕ ОД КУРТИЈА Тачи одбио позив Раме и састанак са Вучићем у вези мини Шенгенa

0

В. д. премијер у оставци Рамуш Харадинај изјавио је да није добио позив Раме за састанак о "мини Шенгену" у Драчу, "али и да га је добио, не би ишао".

Хашим Тачи, председник тзв. Косова, одбио је данас позив премијера Албаније Едија Раме да учествују на састанку о „мини Шенгену“ 21. децембра у Драчу, где су најављени председник Србије Александар Вучић и премијери Албаније и Северне Македоније, Еди Рама и Зоран Заев.

Ово је други пут да Тачи одбија да учествује на тим састанцима. Претходно је одбио позив Заева за састанак у Охриду.

„Околности које су онемогућиле учешће Републике Косово на првом састанку који је одржан у Новом Саду и на другом који је одржан у Охриду се нису промениле. Због тога ја као председник Републике Косово у име државних институција одбијам учешће на трећем састанку ове регионалне иницијативе“, написао је Тачи на Фесјбуку.

„Србија је извршила геноцид над грађанима Косова и данас не само да негира извршене злочине већ наставља да не признаје постојање наше државе. У таквој ситуацији позиви на иницијативе о регионалној сарадњи су без смисла“, оценио је он.

„Србија и Босна и Херцеговина не признају државу Косово. То подразумева да ове две земље не желе добросуседство и сарадњу са Косовом. Докле год не буде међусобног признања са овим државама, не може бити напретка у регионалној сарадњи“, оценио је косовски председник.

Вршилац дужности премијера Косова Рамуш Харадинај изјавио је у уторак да није добио позив Раме за састанак о „мини Шенгену“ 21. децембра у Драчу, „али и да га је добио, не би ишао“. На ову изјаву Рама је рекао да је позив за учешће на регионалном самиту упућен председнику Тачију пошто на Косову још нема нове владе, а Харадинај је дао оставку.

Иницијатива о „малом Шенгену“ је први пут јавности поменута на састанку Вучића, Раме и Заева у Новом Саду. Иако је Вучић тврдио да је то његова идеја коју су одушевљено прихватили Рама и Заев, независни медији су обелоданили састанак Сороша и Заева одржан летос, где је први пут споменута идеја малог Шенгена.

Против формирања „малог Шенгена“ за земље Западног Балкана су лидери Самоопредељења и ДСК, Аљбин Курти и Иса Мустафа, који ће ускоро да формирају Владу тзв. Косова. Курти је јуче подигао и кривичну пријаву против и даље актуеног председника Хашима Тачија, која укључује и захтев да му се укине имунитет.