Прочитај ми чланак

„Не разликују Јовањицу и Крушик од гитаре! Терају ме у затвор због уличне свирке“

0

Улични свирач из Кнез Михаилове улице Зоран Илић Тамбура има 143 прекршајне пријаве и 23 пута је осуђен на по 10 дана затворе због свирке у Кнез Михаиловој улици.

Тамбура каже за себе да је професионални музичар и да већ 11 година свира на улици. За њега проблеми крећу с променом власти у Београду 2015. године. Сматра да га прогоне као “опозиционара и страсног противника комуниста и простака који су осрамотили ову земљу деведесетих година, који мешају Крушик и гитару, Јовањицу и гитару, ЕПС и гитару“.

„Њима је нормално када прегазиш човека на улици, а када свираш на улици то је прекршај’!, истиче музичар и напомиње да се аудиције на којима би улични свирачи добијали дозволе за свирање не одржавају од 2017. године. Истиче да му егзистенција зависи од свирања на улици јер изнајмљује стан и да му је улично свирање једини извор прихода. Тврди да му је један „комуналац“ издао више од 100 прекршајних пријава!

Тамбура је добио решење суда да мора да плати 10.000 динара казне или да иде у затвор на 10 дана. Разлог је наводно јер није прекршајни налог дао на судско одлучивање, иако он напомиње да те судске налоге није ни добијао! Чудновато му је одлучивање судије која му је рекла да је код ње на суђењу “осми пут. Четири пута сам те сам ти опростила, три пута сам те осудила“, то му је рекла.

Захваљује се уреднику СРБИН.инфо Дејану Златановићу, уз помоћ ког је каже и нашао адвоката, као и новинарки Н1 Жаклини Таталовић која му је помогла да скупи новац тако што је поделили апел на друштвене мреже.