Прочитај ми чланак

Не одустаје од КОВИД ТЕАТРА – Тиодоровић: Очекујемо пораст броја заражених

0

Тренутна епидемиолошка ситуација када говоримо о ковиду 19 је под контролом, али, омикрон је и даље доминантан и код нас и у свету, па остаје снажна препорука да се придржавамо основних мера заштите, пре свега, ношења маске у затвореном простору, а то поготово важи за најугроженије категорије - каже Бранислав Тиодоровић.

Тиодоровић сматра да имамо више заражених који су без знакова обољења и да када би се сви тестирали да би бројке биле веће као у Западној Европи. Истиче да немамо епидемију грипа који је закаснио месец дана, и да је нећемо ни имати. Што се короне тиче, пред нама је мирно лето, а на јесен се очекује повећање инфицираних, али остаје нада да ће произвођачи направити вакцину која ће моћи да се супростави доминирајућем типу ковида 19, те да се тада треба вакцинисати. Тада би већ, како сматра већина научника у свету, ковид 19 требало да буде ендемска болест јер је дошло до баланса макро и микро организма, односно човека и ковида 19.

Каква нам је тренутна епидемиолошка ситуација због корона вируса?

Може се рећи да нам је тренутно епидемиолошка ситуација корона вируса под контролом, односно да нам је стабилизована, односно да имамо заравњење епидемијске криве по броју позитивних на тестирању. Очекивали смо да ће кренути опадајући тренд, међутим, он још не креће тако интензивно да пада. Повољно је то што хоспитализација опада, али се број преминулих још одржава на неком значајном нивоу. То је оно што мало забрињава, иако се, пре свега, ради, гледајући податке, о особама са коморбидитетима, које дуже болују и код којих и омикрон, иако се сматра слабијим што се тиче интензитета клиничке слике, представља фактор за врло тешку клиничку слику, чак и са фаталним завршетком.

Повећање броја позитивних је и у Западној Европи, али ипак, и код њих је хоспитализација у великом опадању. Једини ризик ће нам бити, и њима и нама, предстојећи ускршњи празници, католички и православни Васкрс, када се већи број људи креће, када већи број људи долази у контакт. Сигурно је да имамо далеко више позитивних који су без знакова обољења, односно немају тегобе, такође је сигурно да се многи не тестирају а да би тестирањем тај број можда био и већи, као што је то и у Западној Европи. Сад се прича да има нови сој XЕ. Није то нови со, што су Енглези и још неке земље потврдили. Он је по саставу, исти као онај што су Белгијанци први објавили још у јануару, комбинација БА1 и БА2. Неки га сад зову комбион, илити комбон, тако да са те стране мислим да све иде ка смиривајућем току. Светска здравствена организација (СЗО) то, такође, потврђује. И она каже сасвим јасно да се смањио, барем према општим подацима, број позитивних у целом свету. Али, треба бити стрпљив. Треба у овој ситуацији, а код нас је то важно и због предизборног и постизборног периода, који представљају један ризик јер се људи окупљају много више и контактирају иако је лепо време и људи су доста на отвореном. С обзиром на све то, требало би да се придржавамо мера а ако ништа друго – маске у затвореном простору а посебно они који су преосетљиви, са имунодифинцијенцијом. Видите, Аустријанци су вратили обавезу ношења маски, па и Немци, мада има и супротних – Хрвати су укинули све мере, а код нас је то укинуто још раније. Народ је сам донео одлуку.

Дакле, треба, пре свега, да се чувају они који имају коморбидитете, који су болесни, али и здрави и са бољим имунитетом, јер треба мислити на људе који могу да буду жртве. Омикрон је за младе, здраве људе, можда недовољно опасан, скоро и да није, али за ове старије и за коморбидитетима није тако.

Да ли ћемо имати мирно лето што се тиче корона вируса?

Мислим да се одвија предвиђање да ћемо у мају па надаље и током лета, што се тиче ковида 19, имати мирну ситуацију. Али, за јесен, прозвођачи вакцина мораће да приозводе вакцину која ће одговарати доминирајућем типу у то време. Нешто слично као што радимо код сезонског грипа. Тако да се може рећи да ће до тада ситуација бити мирна. Мало збуњује ово што се број позитивних задржава на 1.000, 1.200, 1.300 чак до 2.000 видите колико то одскаче, али закључујемо да пад хоспитализације ипак доприноси томе да сматрамо да је ковид под контролом, и да се може уз примену мера оних који су најосетљивији, имати потпуно стабилна ситуација.

Да ли ће нам се на јесен корона вратити у неком већем обиму, или ће нам бити ендемска болест?

То се и очекивало. И велики број научника у свету сматра да је то могуће, да је дошло до баланса макро и микро организма. Макро-човека у хуманој популацији и микрогранизма односно ковида 19. Тај баланс је већ супростављен, он ће се појачавати и даље, и ми ћемо због тога, у ствари, имати ендемизацију односно један миран период. Односно да ћемо само на јесен и зиму, када људи бораве у затвореном простору, и када инфекције расту, имати раст. Према томе, мораћемо да спроводимо мере самозаштите – маска у затвореном простору и дистанца а још боље решење ће бити ако произвођачи вакцина дођу до још успешнијих вакцина, које ће моћи да се супроставе ковиду 19 у то време.

Разлог да се чувамо јесте и грип. За недељу дана је регистровано више од 270.000 обољена сличних грипу.

Морам да кажем да је са грипом ово мало изненађење у смислу да је он до сада доминирао, тачније почињао у фебруару и завршавао се до половине марта максимално. Ово је велико померање, за читавих месец дана скоро, а узрок томе је доминантан ковид 19, односно омикрон. То се зна, постоји правило да, кад је један вирус доминантан онда је овај други потиснут и мање пристан, а што не значи да га нема.Битно је да и даље пратимо.

Ова ситуација са ковидом 19 нас је научила да никада не можеш бити апсолутно сигуран да је све под контролом и да се ништа не дешава, сви смо ми део тог планетарног села. И, сви смо део једног природног састава у коме су хумана популација и анимална врло прожети, тако је и дошло до ковида 19, и постоје ризици у свету. Као што видите на овом искуству са ковидом 19, они се могу тако лако и брзо пренети с краја на крај планете.