Прочитај ми чланак

НЕ ДАМО СВЕТИЊЕ: Прозирни покушај режима да заустави литије и „зацрвени“ тробојке

0

Литије су биле специфичан референдум на је којем православи народ показао законодавној власти "црвени картон", и показао истанчан осјећај за правду и правичност.

Народ је законодавцима одржао часове права и послао поруку – једино законито рјешење је уклање ове бруке и збрке од правних норми из Закона о неслободи. Заувијек.

Одмах након усвајања Закона о слободи вјероисповијести постало је јасно да вјерни народ неће нијемо посматрати „подржављење“ црквене имовине у режији оних који су, за преко три деценије владања, „подржавили“ све што, народски речено, није „за небо везано“. 

А, кад су и на то кренули – услиједило је болно отријежњење.

Одлучан отпор православаца, неријетко потпомогнутих и од иновјерне браће и комшија, шокирао је кључне представнике црногорског режима. На молебане и литије, који су Црној Гори повратили понос и душу, а народу – самопоштовање и наду, предсједник је одговорио подужим боравком у Мајамију, а премијер – заједно са најближим члановима кабинета – немуштим саопштењима и стидљивим понудама Митрополији црногорско-приморској на дијалог.

И, утисак је да се до данашњег дана није пуно тога промијенило. Народ и даље стоји на бранику Цркве и властитог опстанка, док Мило Ђукановић изиграва „лошег полицајца“, а премијер Марковић – „мање лошег“, са надом да ће и то бити довољно да се „превесла“ сто пута преварени народ.

Председник се вратио из Мајамија, али изгледа да га је сунце Флориде боље гријало него стотине хиљада запаљених свијећа и молитве православних вјерника Црне Горе, који траже правду. Отуд и грч, нервоза, увреде на рачун вјерника и СПЦ. А, док се предсједник Ђукановић презнојава, хладнокрвни премијер покушава на разне начине да свенародном бунту подвали „кукавичје јаје“.

Прво су медији објавили да је ваздух најзагађенији баш у вријеме литија, а онда пронесоше „гласе“ и да свештеници болују од корона вируса. На крају, јавност се упозна и са чињеницом да суспензија Закона (не)могућа, при чему свака оваква вијест „вришти“ – режим је дезоријентисан, немоћан и чини све и свашта само да би угушио побуну народа, зауставио колоне литија, суспендовао молебане, зацрвенио тробојке и разјединио сада већ скоро сједињено православно биће.

А, то се никако не смије догодити.

Закон о неслободи мора бити уклоњен из правног живота, и то су више пута поновили и највиши Црквени великодостоојници.

Литије су биле специфичан референдум на је којем православи народ показао законодавној власти „црвени картон“, и показао истанчан осјећај за правду и правичност. Народ је законодавцима одржао часове права и послао поруку – једино законито рјешење је уклање ове бруке и збрке од правних норми из Закона о неслободи. Заувијек.

Док год траје опасност да се дискриминаторне одредбе примијене, отпор не смије стати!!! Та опасност траје једнако сад колико након евентуалне одлуке Скупштине о промјени датума примјене!!!

Влада има право да Скупштини да предлог Закона о измјенама и допунама Закона којим се уноси члан да се његова примјена одлаже за годину или до одређеног датума, нпр. 31. мај 2021. Да Ђукановић опосли на миру изборе и попис. И дође на корак од стварања његове, НОВЕ Црне Горе (што је најавио у емисији Телескопија).

Никакав дијалог и преговори с њима не долазе у обзир, јер је све с њима – смутња и превара. После свих “нискости” властима се може вјеровати само уколико то што мисле да “промијене” а не “примијене” ставе на папир и напишу у форми Нацрта Закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести. Па да им се и писмено “на папир” одговори.

Тако то увијек бива кад завлада неповјерење, односно кад неког ухватиш с руком у твом џепу. А и она народна – „Ко са ђаволом тикве сади о главу му се бију.“ – опомиње.

До поништења скандалозног Закона – гледамо се на молебанима и литијама!