Прочитај ми чланак

Тајно снимљен разговор косовских полицајаца и српских политичара на Брњаку ВИДЕО

0

"Без провокација... на сваки случај провокација биће одговорено", једна је од порука припадника специјалних јединица косовске полиције на прелазу Брњак у општини Зубин Поток током разговора са локалним политичарима са севера Косова који је тајно снимила телевизија Клан Косова.

На прелазима Јариње и Брњак на северу Косова од понедељка траје протест Срба због примене нових мера владе Косова, а које се односе на српске регистарске таблице. За то време постоји сарадња између локалних српских политичара и полиције Косова. Потпредседник Српске листе Игор Симић и градоначелник општине Зубин Поток ових дана су снимљени како на прелазе долазе са специјалним јединицама косовске полиције – односно као пратња полицајцима током промене смене.

У среду је приштинска телевизија Клан Косова објавила снимак разговора косовског специјалца са појединим локалним политичарима из Зубиног Потока. Очигледно је да је реч о тајно снимљеном аудио и видео снимку с обзиром на удаљеност камере од места догађаја и квалитет звука.

На њему се може видети како начелник Специјалне оперативне јединице Косовске полиције Бесарт Ахмети разговара са послаником Српске листе у Скупштини Косова Милошем Перовићем и председником Скупштине општине Зубин Поток Немањом Јакшићем.

Ахмети објашњава да уколико локално руководство у општини Зубин Поток жели да мења смене на барикадама то треба да ради на организован начин како би полиција била упозната са бројем људи који долази. „Неће бити проблема ни једног“, наводи он.

„На почетку сам јуче имао контакт са градоначелником (Срђан Вуловић, градоначелник општине Зубин Поток) и он је обећао да ће ослободити једну траку за возила. И он зна да, иако је градоначелник, не може да контролише све људе који су ту (на барикадама). Због тога нисам вршио притисак на градоначелника да испуни то што је речено“, каже Ахмети.

Он наводи и да им је речено да неће бити провокација: „Међутим људи овде чим мало попију показују средњи прст и тако даље, да обратите мало пажњу“

„Немојте да дозволите да данас буде неких провокација јер опет сутра треба да дођете са неким захтевом и да се испуни то што је речено. И нећу поново да понављам тај захтев да се ослободи једна трака јер знам да вас стављам у незгодну позицију јер то можда нећете моћи да испуните. То ћу урадити уколико добијем наређење. Међутим на сваки случај провокације биће одговорено. И градоначелник је јуче био присутан и сам је имао…“, рекао је Ахмети.

„Пренећемо градоначелнику, зато смо и овде дошли – да не би било тензија, да не би било провокација. Мислим да је најбоље да се овако договарамо“, рекао је Немања Јакшић, председник Скупштине општине Зубин Поток.

Полицајац такође уверава да ће обезбедити све услове за нормалну смену људи на барикадама, као и доставу хране и пића, те да ће само извршити проверу на контролном пункту.

„Али нико неће бити провоциран и нико неће бити задржан уколико је све у реду. Свако ко покуша неким другим путем да прође ми ћемо контролисати и циљ је да контролишемо те путеве ван главног пута. Тамо ће бити свако заустављен“, каже Ахмети.

Јакшић је указао на специфичну ситуацију мештана околних села у Зубином Потоку који свакодневно морају да иду преко прелаза да би се уопште кретали по северу Косова. Полицајац га уверава да мештани околних села у близини прелаза Брњак неће имати проблема током путовања.

На крају снимка говоре о броју људи који који би требало да дође на барикаде.

„Ми ћемо да пренесемо све ово, значи 10 људи може да дође, пренећемо ми градоначелнику он је имао са вама договор за 20, сад ћемо да видимо“, рекао је Јакшић.