Прочитај ми чланак

НАТО војници кренули на Сињајевину, грађани поручују: Овде неће бити полигона

0

Припадници НАТО-а са више од 200 војника из Аустрије, Италије, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава и Црне Горе кренули су данас у пратњи војне полиције на Сињајевину

Судбина планине Сињајевине, за коју се годинама води борба између невладиног сектора и представника МО Црне Горе због изградње војног полигона, и даље је неизвесна. Министарство одбране Црне Горе раније је саопштило да ће одлука о полигону бити донесена у првом кварталу 2023. године. 

Припадници НАТО-а са више од 200 војника из Аустрије, Италије, Северне Македоније, Сједињених Америчких Држава и Црне Горе кренули су данас у пратњи војне полиције на Сињајевину.

Из Грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“, за „Новости“ је саопштено да су војници кренули из касарне у Колашину, а да су пре тога били стационирани у Лучкој гори.

„Наши активисти прате кретање НАТО колоне. На планини су њени браниоци“, рекао је саговорник „Вечерњих Новости“, и навео да су се активисти, упркос великим снежним наносима, нашли на планини коју бране од одлука владе која жели да Сињајевина постане војни полигон за артирељијско гађање.

Како тврде, други пашњак по пространству у Европи може бити дом сточара, пчелара и заљубљеника у природу.

Активисти иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ објашњавају да не прихватају приче министра одбране Филипа Аџића да неће бити никаквог бојевог гађања на планини.

„Можда неће бити овог пута, али у мају је планирана друга вежба. Можда се тада исучу артиљеријске цеви. Подсећамо, то је исти онај Филип Аџић који је са нама 2020. године протестовао на Маргити против градње војног полигона! Никоме из Владе не верујемо више. Да су Војска и Влада имале добре намере, не бисмо ми сада били на Маргити“, рекао је један од активиста.

ГИ „Сачувајмо Сињајевину“ позвала је јуче све људе који имају моторне санке да дођу на планину и да заједно пошаљу поруку да Сињајевина неће и не може бити војни полигон.

„Поводом актуелних дешавања на Сињајевини и поновне намере да се тај прелепи природни простор користи за потребе НАТО-а, упркос противљењу пре свега мештана и грађана који тај простор користе за пољопривреду, спортско-рекреативне активности, упозоравамо јавност Црне Горе, да би све друго осим проглашења парком природе нанело штету развојном потенцијалу тог природног ресурса“, саопштено је из Еколошког покрета „Озон“.

Нема гађања, изводи се вежба

Пре почетка вежбе огласио се и министар унутрашњих послова и координатор за ресор одбране Филип Аџић.

Он је казао да нема употребе бојеве муниције и експлозива на Сињајевини, истичући да се вежба изводи дуже од 10 година, без проблема.

„Војска Црне Горе ће заједно са припадницима савезничких и партнерских држава у наредних 10 дана у околини Колашина извести вежбу која подразумева увежбавање тактичких поступака и кретања јединица зими, у планинским условима“, казао је Аџић.

Милева Гара Јовановић је била међу одабраном групом грађана који желе да сачувају Сињајевину, показујући упорност у борби против милитаризације планине познате по потенцијалима за развој сточарства.

„Кад запевам јечи гора, Филипово срце мора… Ој Филипе, баци мину, не дамо ти Сињајевину“, отпевала је Милева испред НАТО војника.