Прочитај ми чланак

НАТО препоручује Црној Гори: Заборавите бомбардовање 1999. године

0

crnagora-nato

ПОДГОРИЦА – Попут других земаља које куцају на врата НАТО, тако су и црногорске владајуће структуре и партије добиле препоруке и смернице од ове војне машинерије за стварање атмосфере којом се омогућава „меко“ прихватање уласка државе у Северноатлантски савез.

Портали и медији у Подгорици дошли су до овог документа, па иако на њему стоји ознака „поверљиво“, пустили су га на увид. У препорукама се, између осталог наводи и да Црна Гора не треба да се осећа кривом за бомбардовање СРЈ 1999. године!

Напротив, НАТО интервенција је била реакција на политику бивше власти СРЈ, на шта Црна Гора није могла утицати. Већина грађана Црне Горе била је против те политике, али и против интервенције НАТО. Политичке одлуке које је Црна Гора предузела 1999. године биле су једино исправне. Време је то потврдило. Црна Гора не прихвата манипулације и оптужбе са циљем да се направи лажни осећај кривице. Напротив. Можемо да будемо поносни што смо заштитили државу од уништења и масовних убистава, а и што је мир у Црној Гори очуван – истиче се између осталог у смерницама НАТО које су предате Подгорици.

Одсек за јавну дипломатију НАТО упозорава да се не прихвати провера народне воље о приступању том савезу, него да се она донесе у парламенту. НАТО „подучава“ Подгорицу које све активности да спроведе не би ли подигла ниво јавне подршке за приступање Црне Горе у тај савез предлажући седам корака.

Први – повећати ниво информисаности грађана о НАТО. Други – снизити ниво емоција до мере да омогућава рационално мерење аргумената за и против. Трећи корак је смањење броја грађана који су неопредељени по питању чланства Црне Горе. Четврти предвиђа да се разним методама утиче на противнике чланства, а пети да се, у свакодневном контакту, додатно повећа мотивација код оних грађана који подржавају улазак у ту алијансу. Шести корак предвиђа појачану медијску кампању, а седми додатно креирање јавног мњења.

Планирано је да фокус НАТО пропаганде буде на неопредељене, као и оне који нису тврдо против уласка у Алијансу.

КО ЈЕ ПОСЛОДАВАЦ

– Чему чланство у НАТО, ако се њиме, у политичком смислу, губи суверенитет не само над војском него и над територијом – каже за „Новости“ проф. Радан Николић, председник Удружења бораца ратова од 1990. – У Уставу пише да је Војска ЦГ чувар њеног суверенитета. Ко је онда њен послодавац, Министарство одбране или НАТО? Референдум је једино решење, јер у супротном ћемо имати проблеме у Црној Гори, можда и сукобе. Народ је већински уз Русију која му је стварала државу кроз векове и помагала да опстане и остане у овим балканским гудурама.

Извор: Вечерње Новости