Прочитај ми чланак

НАТО: Формирање косовске војске је ствар Приштине, а не Брисела

0

jens-stoltenberg-foto-reuters

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг почео је данас посету Космету обиласком седишта Кфора у Приштини и инспекцијом трупа.

Столтенберг је поподне разговарао са највишим окупаторским шиптарским званичницима. После посете седишту Кфора, челник НАТО је рекао да је та мисија постигла значајне резултате у обезбедјењу сигурности на Косову и Метохији и да због тога одаје почаст свим војницима.

На питање новинара да ли се НАТО и даље држи става да је формирање окупаторске шиптарске војске ствар Приштине, а не Брисела, Столтенберг је одговорио потврдно.

Столтенберг спреман за разговор са Лавровом

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да је спреман да се сусретне са шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом идућег месеца у Минхену како би разговарали о украјинској кризи.
Говорећи о тренутној ситуацији у Украјини, Столтенберг је за Ројтерс рекао да се ради о „значајном повећању руског тешког наоружања“ у југоисточној Украјини, где су последњих дана обновљени сукоби украјинске војске и проруских снага.
Он је истакао да је спреман да са Лавровом разговара на маргинама Минхенске конференције која ће бити одржана од 6. до 8. фебруара.
„Могу да потврдим оно šто је рекао Лавров пре неколико дана – да смо спремни да се састанемо у Минхену“, казао је Столтенберг.

– Није на НАТО-у већ на локалним званичницима да оцене како да развијају даље (БСК) – казао је он.

Формирању окупаторских шиптарских Оружаних снага Косова противи се и Влада Србије, као и политички представници косометских Срба. Столтенберг је коментарисао и раст религијског екстремизма у Европи.

– Напади које смо видели у Паризу пре неколико недеља (на недељник Шарли ебдо) били су веома озбиљни, зато што су то били напади на недужне људе, али и на слободу говора и слободу изражавања и на отворено друштво. Ми смо алијанса која је створена да би бранила отворена и демократска друштва. Зато ћемо наставити наш задатак и наставићемо да се боримо против тероризма – казао је генерални секретар НАТО.

 Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је данас у Приштини да ће Кфор наставити да одржава безбедно окружење и гарантује слободу кретања свима на Косову и Метохији.

Столтенберг је у Приштини, како је саопштено из Кфора, подсетио да је НАТО пре 16 година дошао на Космет и да је Космет данас другачије место, мирно, стабилно и све просперитетније.

„Под јасним мандатом Уједињених нација, наша мисија је помогла да се Космет трансформише у безбедније место. А то је помогло да Западни Балкан постане стабилнији. Кфор ће наставити да одржава безбедно окружење и гарантује слободу кретања свима на Косову и Метохији“, поручио је он.

Командант Кфора мајор Франческо Паоло Фиљуоло поздравио је генералног секретара НАТО-а у Приштини, наводи се у саопштењу и додаје да је Столтенберег том приликом упознат са најновијим дешавањима по питању тренутне безбедносне и друштвено-политичке ситуације на Космету.

Столтенберг се у Приштини састао и са представницима међународне заједнице на Косову и Метохији, а том приликом истакнут је истакнут значај свеобухватног приступа и међусобне сарадње међу организацијама међународне заједнице у циљу побољшања стабилности и свеукупне безбедности на Косову.

Генералног секретара НАТО-а су такође примили окупаторски шиптарски званичници –  пАтеифета Јахјага, Иса Мустафа, Бранимир Стојановић.

Током посете генерални секретар НАТО-а такође је имао прилику да разговара са припадницима Кфора стациониранима у кампу „Филм Сити“ у Приштини, додаје се у саопштењу Кфора.

(Танјуг)