Прочитај ми чланак

НАТО БУГАРИ: Патријарх Иринеј и СПЦ раде све што каже Путин, они су њихови агенти!

0

Из Бугарске долазе нови напади на Србију, али овога пута мета је СПЦ и патријарх Иринеј, којег прозивају да ради по налозима Кремља, односно лично председника Русије Владимира Владимировича Путина!

„Православна црква једна од важних карика за јачање руског утицаја на Балкану и духовни посредник у ширењу руске политике“, каже се у анализи „Центра за изучавање демократије“ чије је седиште у Бугарској, а који се бави проучавањем руског утицаја на Западном Балкану.

ФОТО: СПЦ

„Преко Православне цркве Русија покреће различите иницијативе под религијским велом. Парадоксално, руска и многе православне цркве у региону биле су бастиони бивших тајних служби, а сада јачају утицај Кремља“, тврди се у истраживању под називом „Руски економски утицај на Балкану“, преносе медији у Софији.

Иако је „Центар за изучавање демократије“ у поменутој анализи као проблем означио православну цркву у три земље – Србији, Црној Гори и Бугарској, то истраживање нарочито је са пажњом пропраћено у Црној Гори, чије су власти најавиле доношење Закон о слободи вероисповјести, а за који Митрополија црногорско-приморска тврди да је директно уперен против Српске православне цркве.

У тексту се наводи да је патријарх Иринеј у одличним односима са Владимиром Путином, као и да је поглавар СПЦ чак преко председника Вучића послао поруку шефу Кремља.

Бугари такође подсећају да је Владимир Путин од СПЦ добио Орден Светог Саве још 2007. године, као и да је Русија један од већих ктитора Храма Светог Саве у Београду.

Политички аналитичар Бошко Вукићевић нема дилему да је у питању само још једно у низу истраживања, које фабрикују НАТО испоставе у региону, а што се за „Центар за изучавање демократије“ из Софије несумљиво може казати.

„Наратив НАТО испоставе из Софије не изненађује. Присјетићемо се како је недавно и амерички генерал Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, у једном интервјуу истакао да ‘Србија треба да се одупре притисцима Православне цркве, која је везана за Русију’. Дакле, колико год бизарно звучало да се највећа војна алијанса тако упорно бави једном вјерском организацијом, може се са сигурношћу утврдити: НАТО заиста Православну цркву сматра непријатељом у стратешком смислу“, каже Вукићевић за Спутњик.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!