Прочитај ми чланак

Насер Орић: Прогањају ме Србија и РС, а о „крволоцима“ Младићу и Караџићу нико не прича

0

Naser-Oric

Бањалука – Насер Орић, који је пред у Хагу правоснажно ослобођен одговорности за злочине над Србима, каже да ће га Србија и РС прогањати док је жив.

„Када год затреба, ударе по звучним именима. У време док у Хагу два највећа крволока – Ратко Младић и Радован Караџић, један другог бране, уместо да о томе јављају сви медији, они њима потуре причу о мени. И сад се прича о Насеру Орићу, Хакији Мехољићу, а не прича се о крволоцима Младићу и Караџићу“, пренели су сарајевски портали Орићеву изјаву.

Орић је то рекао пошто је објављено да је одељење Интерпола у Београду расписало међународну потреницу за њим због сумње да је починио ратни злочин над Србима у Подрињу 1992. године.

Поред Орића, међународна потерница је расписана и за ратним начелником Полицијске станице у Сребреници Хакојом Мехољићем и још тројицом Бошњака. Орић тврди да то „не може бити случајно“, и да за то нису, како је казао, „криви Срби, србијански лобији и службе“, већ власти БиХ.

„Овде су криви наши људи који треба да воде рачуна о државним институцијама, о грађанима БиХ. Они или спавају или не знају да раде свој посао. Част изузецима. Осим тога, на кључна места су постављени људи који раде за Србију“, рекао је Орић.

Орић тврди да је вест о потерници против њега пласирана „уз помоћ домаћих издајника“, с циљем да се „направи баланс за 1995. годину, иако се зна да је то неизводљиво“. „Ја се на Србе не љутим. Људи знају шта је држава и боре се за своју државу и грађане, за разлику од наших“, казао је он.

Орић сматра да ће га Србија и Република Српска „прогањати док је жив“. „Док сам жив, они ће тиме да машу. Осим тога, (председнику РС Милораду) Додику треба гласова. Кренуо је да му пада рејтинг и последња прилика му је да делује патриотски. Такође, ово је удар на повратак… Јер, нећемо да се оканемо Сребренице и боримо се за своја права“, нагласио је он.

Телевизија Федерације БиХ (ФТВ) јавила је синоћ да је Дирекција за координацију полицијских тела БиХ добила захтев од Интерпола из Београда за проверу Насера Орића, због намере правосудних органа Србије да за њим расписишу међународну потерницу.

Српско Тужилаштво за ратне злочине данас је саопштило да је 4. августа 2011, на основу кривичне пријаве МУП-а Србије, поднело Вишем суду у Београду захтев за спровођење истраге против Насера Орића и још четири особе осумњичене за ратни злочин. Захтев је поднет због сумње да су они 12. јула 1992. починили ратни злочин против цивилног становништва у месту Залазје, Доњи Поточари, у општини Сребреница, на истоку БиХ.

Насер Орић и други осумњичени терете се да су том приликом убили девет цивила српске националности.

(Бета)