Прочитај ми чланак

Народни посланик Срђан Ного тражио од власти да пусти људе из притвора и затвора

0

Гостујући у емисији на јутјуб каналу Славија инфо 16. марта 2020. године, народни посланик Срђан Ного, који је први у Србији указао на опасности од Корона вируса, миграната и најавио увођење ванредног стања и одлагање избора још пре месец дана, изнео је низ мера које би власт морала да предузме ради спречавања ширења Корона вируса.

Jедна од мера које је Ного предложио, а која је изазвала контроверзе у јавности, јесте захтев властима да пусте све притворенике и затворенике, осим оних који су осуђени за најтежа дела са елементима насиља. Ного је објаснио да затворске и притворске јединице високо ризична места, где ако уђе Корона вирус неће бити могуће да се он изолује, и биће велики број смртних случајева. Како су сви притвореници невини људи, морају се хитно укинути сва решења о притвору, и по уредби владе сви ставити у карантин, који је еквивалентан кућном притвору, у коме се практично налази велика већина грађана. Ово поготову што судови неће практично радити док траје ванредно стање.

„А што се тиче затвореника, у Србији не постоји смртна казна, те треба пустити и затворенике, јер су осуђени на затвор, а не на смрт. Замислите тек апсурд да неко ко је осуђен да прекршајно плати 10 или 15 хиљада динара, није имао да плати, и казна му се замени у 10 или 15 дана затвора, он оде на издржавање, у затвору закачи Корона вирус, изађе и зарази целу фамилију”, рекао је Срђан Ного.

Ного се позвао и на пример Ирана, који је осободио све притворенике, и преко 70 000 затвореника, иако Иран има смртну казну.

„Постоје индиције, не значи да је тачно, да се Корона вирус већ појавио у затворима, и да је један осуђеник преминуо у Падинској скели. Наиме вест у новинама је била да је нађен мртав у ходнику, само се срушио, из непознатог разлога, што подсећа на сцене које смо имали прилике да видимо да су се дешавале у Вухану, када људи само падају на улици.

У Србији има 11 – 12 хиљада притвореника и затвореника, и Александар Вучић ће лично бити одговоран за сваки живот, јер је са ванредним стањем преузео и ту одговорност. Постоје разне мере, од електронског надзора, забране напуштања места боравка, и слично, које се могу применити. Не сме се чекати да се Корона вирус рашири по затворима, јер ће онда бити касно, и шта онда радити са хиљадама заражених људи”, закључио је Ного.

Иначе, данас, два дана после интервијуа Срђана Нога, појавила се вест у медијима, да су затвореници кренули у организовање петиције за пуштање услед епидемије Корона вируса – ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ.

У Бразилу је побегло преко 1350 затвореника из затвора, у побунама због Корона вируса, а затворске побуне су се појавиле у многим државама.

Које још мере је предложио Срђан Ного и шта је рекао о ванредном стању послушајте на линку горе:

Ево шта је Срђан Ного предложио поводом пуштања притвореника и затвореника: