Прочитај ми чланак

НАРОДНИ ПОСЛАНИК ДР МИЛАДИН ШЕВАРЛИЋ Зашто се суспендује Народна скупштина Србије?

0

Народни посланик проф др Миладин Шеврлић о могућности увођења ванредног стања у Србији од стране Председника Србије, Александра Вучић:

Зашто би некоме сметало да народна скупштина у време ванредног стања буде у сталном заседању?

Зашто председник Републике хоће са потписима председника Владе и председника Народне скупштине да уведе ванредно стање, када то може да уради и још увек надлежни састав народних посланика у Народној скупштини ?

То што су претходно забранили окупљање у затвореном простору за више од 100 људи може се превазићи и поделом маски народним посланицима на улазу у Скупштину или тестирањем свих народних посланика на корона вирус пре уласка у Народну скупштину!

Прочитајте члан 200. Устава Републике Србије
и просудите сами!

Ванредно стање

Члан 200

Када јавна опасност угрожава опстанак државе или грађана, Народна скупштина проглашава ванредно стање.

Одлука о ванредном стању важи најдуже 90 дана. По истеку овог рока, Народна скупштина одлуку о ванредном стању може продужити за још 90 дана, већином од укупног броја народних посланика.

За време ванредног стања, Народна скупштина се састаје без посебног позива и не може бити распуштена.

Проглашавајући ванредно стање Народна скупштина може прописати мере којима се одступа од Уставом зајемчених људских и мањинских права.

Кад Народна скупштина није у могућности да се састане, одлуку о проглашењу ванредног стања доносе заједно председник Републике, председник Народне скупштине и председник Владе, под истим условима као и Народна скупштина.

Кад Народна скупштина није у могућности да се састане, мере којима се одступа од људских и мањинских права може прописати Влада, уредбом, уз супотпис председника Републике.

Мере одступања од људских и мањинских права које пропишу Народна скупштина или Влада важе најдуже 90 дана, а по истеку овог рока могу се обновити под истим условима.

Кад одлуку о ванредном стању није донела Народна скупштина, Народна скупштина је потврђује у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим буде у могућности да се састане. Ако Народна скупштина не потврди ову одлуку, одлука престаје да важи завршетком прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.

Кад мере којима се одступа од људских и мањинских права није прописала Народна скупштина, Влада је дужна да уредбу о мерама одступања од људских и мањинских права поднесе на потврду Народној скупштини у року од 48 сати од њеног доношења, односно чим Народна скупштина буде у могућности да се састане. У супротном, мере одступања престају да важе 24 сата од почетка прве седнице Народне скупштине одржане по проглашењу ванредног стања.