Прочитај ми чланак

НАРОДНЕ ПАРЕ Из буџета 260.000 за НВО повезане са Папићем и Хандановићем

0

Функционер СНС и близак сарадник Небојше Стефановић Александар Папић и текстописац Дамир Хандановић (близак Цеци Ражнатовић, Небојши Стефановићу и Горану Весићу), директор центра београдских фестивала ЦЕБЕФ, учествовали су у оснивању организације која је од Града Београда добила 260.000 динара дотација, наводи се у истраживању Институа за европске послове.

Наиме, истраживачки тим Института за европске послове је уочио везе заступника удружења и власти. Унија студената Правног факултета у Београду је добила 500.000 динара дотације. Занимљиво је да је заступник ове организације Милан Мацура, доскорашњи председник студентског парламента правног факултета, и члан више других државних тела. Да ли је дотични повезан са највећим Вучићевим „фаном“ Надом Мацуром и са Вучићевом омиљеном „озиционарком“ Татјаном Мацуром?

Други пример је Центар за истраживање корупције ЦИК, добија на конкурсу из 2019. године од стране Канцеларије за Младе 260.000,00 динара дотација, са програмом „Корупција није моја обавеза“. Истраживањем, пројектни тим је дошао до информација да је у оснивању организације имао велико учешће функционер СНС Александар Папић, уједно и близак сарадник министра Небојше Стефановића, и Дамира Хандановића директора Центра београдских фестивала ЦЕБЕФ. Организација Центар за истраживање корупције ЦИК је основана 07.12.2015. године, а избрисана је из регистра агенције за привредне регистре 23.07.2020. године. Истраживање је показало да неки од заступника организација које су добиле средства на конкурсима имају блиске везе са партијама на власти.

Подсетимо, највећи део од готово 30 милиона евра које је град Београд доделио невладиним организацијама 2019. и 2020. године додељено без конкурса организацијама које су основане у време власти СНС а неке су и директно помагале странку, показује истраживање Института за европске послове које је Нова.рс већ објавила.

Истраживање се концентрисало на четири органа градске управе – секретаријате за спорт и омладину, за културу, социјалну заштиту и Канцеларију за младе. Према подацима, Београд је 2019. године за дотације невладиним организацијам издвојио близу 15 милиона евра. У 2020. за исте потреба град је издвојио око 14 милиона евра. Процена је да ће у овој 2021. бити издвојено око 10 милиона евра.

Секретаријат за спорт и омладину располагао је са више од 50% новца за невладине организација па није необично што је највише приговора и било на њихову рад. Иако постоји законска обавеза да се расподела будзетских средстава обавља транспарентно и на конкурсима, Секретаријат за спорт и омладину на такав начин је определио свега 5% пара, док је чак 95% уплаћено кроз директне дотације. Конкурсна додела пара подразумева да се он јавно огласи са јасним пропозицијама, шта се тражи, ко све мозе да конкурише и под каквим условима.

Новац добијен на конкурсу обично има и завршни извештај, наративни и финансијски. Све то значајно смањује могућности злоупотребе и читав процес расподеле пара грађана, чини видљивим. Директне дотације нуде бројне могућности за злоупотребе, корупцију и пребацивање буџетских пара појединцима.

Занимљиво, Хандановић је као и Папић посебно близак Небојши Стефановићу, а у периоду када је министар војске сатанизован у Вучићевим медијима, режимски таблоиди су постављали питање Хандановићу: „Одакле ти стан у Београду од 600.000 евра?!“

Извлаче паре из буџета за себе и СНС

Посебно је занимљива повезаност доделе пара са политиком. На списку одобрених пројеката налази се и удружење Земун фест, које је добијало средства на два конкурса која су расписали Секретаријат за спорт и омладину и Канцеларија за младе града Београда.

Ово удружење се појављује као прималац средстава и од Секретаријата за културу. Укупан износ са све три донације у збиру износи 1.600.000 динара. Према подацима из Агенције за привредне регистре, удружење је имало нула запослених. Као председник удружења јавља се особа која је донирала 900.000 динара коалицији СПС-ПУПС-ЈС на парламентарним изборима 2012. године.

Он је тада био убедљиво први према висини износа на листи свих физичких лица које су те године донирали новац политичким партијама на изборима.

Два конкурса једном човеку

Значајан број правних лица која су добила средства нема као основну делатност културу или уметност?!

Тако је удружење – „Мрежа за пословни развој“, добило средства и на конкурсу Секретаријата за спорт и омладину али и секретаријата за културу. Ово удружење које се јасно бави промовисањем предузетништва је чак три пута добило средства из будзета за културу у укупном износу од 1.400.000 динара. Примера о сумњиво додели средстава има јос. Савез борачких организација Републике Србије и Савез борачких организација Београда, две су различите организације које су добиле два пута по 800.000 динара.

Оне имају истог заступника. Седиште оба правна лица, налазе се на истој адреси. Даљом претрагом података утврђено је да је удружење Савез борачких организација Београда основано 2016. године, а Савеза борачких организација Републике Србије је основан 16. јул 2021. године…

НВО ничу као печурке

Од укупно 127 организација које су добиле средства на конкурсима, 78 организација је регистровано после 2012. године, а 49 организација пре 2012. Истраживање показује да је новац добило знатно више организација основаних после 2012, односно после доласка коалиције СНС, СПС на власт.

Институт за европске послове је у намери да испита како су се трошила буџетска средства града Београда за 2019. и 2020. годину на дотације невладиним организацијама реализовао пројекат „Ка транспарентном трошењу локалних буџета намењених невладином сектору“, где је у току једанаест месеци истраживао начине трошења средстава из буџетске линије 481, намењене невладиним организацијама.