Прочитај ми чланак

Народна странка: Власт намерава да уништи и Велико ратно острво

0

Народна странка позива власт да одустане од градње водоизворишта на Великом ратном острву, јер је од 2005. године заштићено као предео изузетних одлика и на којем никако не би смело да се гради, изјавио је данас Члан Одбора Народне странке за урбанизам Јован Мркаљ.

„Власт на Макишком пољу намерава да гради станове за 30.000 људи на водоизворишту, и тиме је признала да је то извориште угрожено и да се мора пронаћи ново. Велико ратно острво је велика оаза биљног и животињског света у центру Београда и тако мора и остати на корист свих грађана“, рекао је Мркаљ.

Мркаљ је упитао да ли ће власт планира да у будућности користи Велико ратно острво и за комерцијалну и инвеститорску градњу, која је у јеку и у Београду и у Србији.

„Затражена је и нова студија изводљивости водоизворишних зона на Великом ратном острву, која ће вероватно донети другачији суд од старе студије, у којој се изричито наводи да тло острва није погодно за градњу водоцрпних станица или објеката који се користе у ту сврху“, рекао је Мркаљ.

Мркаљ је навео да су све надлежне институције под утицајем власти и раде по њеном диктату.

„Зато се не може очекивати да ће бити донете студије у интересу грађана, а против мегаломанских пројеката који уништавају животну средину“, закључио је Мркаљ.