Прочитај ми чланак

Народна странка: У СРБ се масовно умире од лошег ваздуха, а власт улаже у загађење

0

Народна странка саопштила је данас, поводом Међународног дана планете Земље, да је Србија међу првих 10 држава у свету са највећом смртношћу од загађења ваздуха а да власт уместо у системска решења инвестира у нове еколошке проблеме.

„На српским домаћинствима ничу рудници компромиптованих страних компанија. Српске електране користе најлошији угаљ у Европи. Бистре планинске реке су сабијене у цеви, док су многи водотокови претворени у канализације или у токове отпадних индустријских вода. Уместо да буја природа, бујају депоније, а земљиште је разорено тамо где су били руднички копови“, наводи се у саопштењу Одбора Народне странке за заштиту животне средине.

У саопштењу се наводи да је Србија један од шест центара биодиверзитета Европе са разноврсним екосистемима, од субмедитеранског до субарктичког типа, а најочуванији и најзначајнији делови природне баштине чувају се у оквиру система 470 застићених подручја која заузимају површину од 7,66 одсто државне територије.

„Морамо одбранити природна добра наше земље, а нашој држави су потребни некорумпирани људи који имају знања и образовања о екологији. Ресорни одбор за заштиту животне средине подсећа да без квалитетног еколошког образовања нема ни здраве и квалитетне животне средине, тиме ни колективне будућности“, закључује се у саопштењу Одобора Народне странке за заштиту животне средине.