Прочитај ми чланак

Народна странка: Синиша Мали купује Институт за воду да би прикрио …? (ВИДЕО)

0

Одборник Народне странке у Скупштини Београда Милош Павловић изјавио је да је циљ продаје Института за водопривреду „Јарослав Черни“ фирми Миленијум тим, блиској министру финансија Синиши Малом, легализација свих „незаконитих и коруптивних радњи“ на изградњи метроа и станова на Макишком пољу које ће бити „покривене мишљењима и сагласностима“ те установе.

„Суштина продаје је да институт буде стављен под потпуну контролу приватника блиског челницима режима. Тако би се лакше спречиле непријатности у вези са издавањем стручних мишљења и сагласности, пошто у институту ради 17 доктора наука и 135 људи са високом стручном спремом који нису спремни да потпишу све и свашта“, рекао је Павловић у програму „Отворено“.

Павловић је навео да је Миленијум тим „фирма коју прате контроверзе и која је у Београду и Србији трговином утицајем добијала коруптивне послове који представљају високу корупцију“.

„Власници Миленијум тима су Иван Бошњак и Стојан Вујко и они су прво били блиски СПС-у, а након промене власти наслонили су се на Синишу Малог и СНС. Миленијум тим изводи радове у ’Београду на води’, а добио је и послове изградње станова за војску и полицију у Нишу и Врању и то по 18 одсто већој вредности од оне коју је проценило министарство. То су све послови који указују на корупцију и повезаност те фирме са министром финансија Синишом Малим“, рекао је Павловић.

„Сада Миленијум тим жели да стави под контролу Институт ’Јарослав Черни’, јер ће добити послове на изградњи метроа и градњи станова на Макишком пољу, па ће тако дуплим пасом и контролом над институтом олакшати поступке у вези са тим пројектима и себи омогућити да брже дођу до финансијске корист“, додао је Павловић.

Павловић је истакао да Миленијум тим годишње остварује приход од 80 милиона евра, а да од државе је из буџета бесповратно добио 10 милиона евра за градњу објеката у Врањској бањи.

„Зашто би се 10 милиона евра народног новца додељивало фирми која очигледно има довољно својих средстава да спроведе ту инвестицију. Очигледно је реч о коруптивном послу“, навео је Павловић.

Председница одборничке групе Народне странке у Скупштини Београда Марина Липовац Танасковић рекла је да Институт за водопривреду „Јарослав Черни“ израђује стратешке планске документе и учествује у изради закона.

„Држава је решила да нетранспарентно прода својих 92 одсто власништва. Продаја је лоша стратешка одлука, јер би у такву установу требало да се улаже и да јој се омогући да се развија“, рекла је Марина Липовац Танасковић.