Прочитај ми чланак

Народна странка: Нови Мастерплан не решава проблеме у здравству, ствара конфузију

0

Ресорни одбор за здравство Народне странке сматра да предложени нови Мастерплан, пројекат Министарства здравља, не само да неће побољшати квалитет и доступност здравствене заштите за грађане, нити решити проблем недостатка лекара специјалиста и осталих кадрова, већ ће створити додатну конфузију јер обилује полуготовим, недовољно објашњеним, па чак и штетним решењима.

Реорганизација здравственог система Србије коју предвиђа нацрт Мастерплана представља покушај да се недостатак кадрова као и мањак средстава који настаје неадекватним располагањем реши тако што ће на постојећи кадар пребацити свеукупну здравствену делатност. Ово некритичко оптерећивање би за последицу имало додатни одлив стручњака. Чињеница је да је грађанима све теже да правовремено дођу до здравствене заштите због огромних редова и удаљених термина, али кључ за решавање рупа у систему је у изналажењу решења како повећати број специјалиста, адекватно их стимулисати и задржати у домаћем здравству. О томе нажалост, нема ни речи у овом документу, који је производ 13 округлих столова и 8 радионица.

План такође предвиђа припајање или спајање више здравствених установа у једно правно лице, попут припајања неких специјализованих болница одређеним КБЦ. Мрежа тиме постаје мања али и мање функционална, јер додатно оптерећује лекаре и истовремено смањује квалитет здравствене заштите.

Према нацрту Мастерплана, предвиђено је да лекари одређених специјалности из домова здравља “мигрирају” у болнице, дежурају и раде са лежећим болесницима, као и да у исто време покривају домове здравља консултативним услугама. Једно од штетних решења садржаних у нацрту Мастерплана је предлог укидања, односно нерезонског припајања студентских поликлиника у Београду, Новом Саду и Нишу домовима здравља, чиме би се на нижи ниво спустила брига о здрављу студената. Ресорни одбор за здравство Народне странке сматра да грађани Србије више немају времена за гломазне експерименте ове власти који их подједнако много коштају, како у економском тако и у здравственом смислу.