Прочитај ми чланак

Народна странка и удружења грађана: Неће бити рудника литијума код Лознице

0

У Србији је у току еколошка катастрофа, а најважнија битка за еколошки спас целе земље тренутно се одвија у околини Лознице, где су грађани устали против „монструозног пројекта“ компаније Рио Тинто, која намерава да отвори рудник литијума, рекли су данас представници Народне странке и удружења грађана из Лознице и Суботице.

„Локално становништво би због тог рудника литијума код села Горње Недељице морало да буде расељено, а земља, реке и ваздух у западној Србији били би трајно загађени и упропашћени“, рекла је председница Градског одбора Народне странке Ужице Ивана Парлић у програму „Отворено“.

Ивана Парлић је навела да се грађани боре против „двоглаве аждаје“, чија је једна глава компанија Рио Тинто, позната по пустоши коју оставља за собом по целом свету, а друга глава је „корумпирана Влада Србије“, која нескривено наступа као лобиста и заступник интереса Рио Тинта.

Представница Удружења „Заштитимо Јадар и Рађевину“ Марија Алимпић из Лознице рекла је да „монструозни пројекат рудника литијума“ директно угрожава целу западну Србију, индиректно и много шире подручје.

„Ми смо одлучили да рудника литијума неће бити, јер смо ми власници наших живота, наше земље и наше будућности, а затрована земља, вода и ваздух нису наша будућност. Ко мисли да јесте, нека оде у Бор и нека се тамо пресели. Рудник би био огромних размера, а отпадне воде би избацивали у реку Јадар, што би трајно уништило квалитет река и поџемних вода и ваздух би био загађен“, рекла је Марија Алимпић.

Координатор Коалиције за одрживо рударство у Србији Звездан Калмар из Суботице рекао је да „литијум неће бити копан код Лознице“ и да је све у вези са тим пројектом је нелегитимно и мора да буде одбачено.

„Није прихватљиво да група министара у Влади Србије са својим пријатељима из велике корпорације седне и не питајући никога одлучи да код Лознице буде отворен рудник и да у наредних 200 година ту више не буде пољопривреде, а да се одатле раселе хиљаде људи, навео је Калмар.

„Ко одређује интерес Србије? Министарка енертетике Зорана Михајловић каже да имамо 200 милијарди долара испод земље, али без анализе колику би милијарди износила штета коју би копање тих руда изазвало“, додао је Калмар.

Калмар је рекао да је Србија претворена у велико истражно поље на којем било који предузетник има право да захтева истраживање, а у новом Предлогу закона о рударству стратешким ресурсима проглашени су угаљ, нафта, гас, шкриљци, бор, литијум бакар…

„То значи да Влада Србије себи даје за право да прогласи јавни интерес и експропријацију, односно да узме имовину било ком грађанину. Власт своди грађане на поданике и заробљенике уске интересне групе око Владе Србије и председника Александра Вучића, а законе прилагођава приватним интересима страних компанија и њиховом профиту, од којег намерава да узме део“, прецизирао је Калмар.

Калмар је истакао да грађани морају бити питани о својој животној средини.

„Зашто би грађани који се баве пчеларством и воћарством пристајали да им неко дође и отвори рудник испод њихових њива и уништи им земљу“, упитао је Калмар.