Прочитај ми чланак

Народна скупштина прихватила Вучићев извештај, 148 гласало „за“, а против 57

0

Председник Србије Александар Вучић представио је у уторак на посебној седници Скупштине Србије "Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини", који је написан на 50 страна, о чему се расправља цео дан и данас.

00:03
За извештај је гласало 148 посланика, против је било 57, уздржаних нула.

23:59
Гласа 205 народних посланика

У сали је присутно 205 народних посланика, већина, па ће се прећи на гласање, рекао је председник Скупштине Владимир Орлић.

23:36
Уједињени: Сви предлози опозиције игнорисани

Народни посланик групе Уједињени Стефан Јовановић изјавио је да је седница била прилика да се постигне јединство и да се теми приступи на одговоран начин, али су сви предлози опозиције игнорисани.

„Нажалост, игнорисана је наша резолуција и план, то је показало слабост и неодговорност“, рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић одговорио је Јовановићу да нико од опозиције није имао конкретан предлог.

„Лагали сте као и за све друго, нисте дошли са конкретним предлозима како да решимо проблем са Косовом и Метохијом, рекли сте само да пошаљем писмо председнику Кине Си Ђинпингу и председнику Русије Владимиру Путину“, рекао је Вучић и додао да је све предлоге опозиције прихватио.

Народни посланик групе Уједињени Борко Стефановић оценио је да Скупштина може и мора да помогне по питању ситуације на Косову и истакао да треба формирати Комисију која ће водити преговоре.

„Сви морамо да се чувамо једноумља и грешака. Никакав аплауз неће донети ништа добро Србији, јер нас чекају озбиљни разговори“, рекао је Стефановић.

Вучић је одговорио да „нема ништа против“ да се формира Комисија за преговоре, али да сумња да ће Европљани то да прихвате.

„Плашим се да би то (Комисија за преговоре) донело најтежи резулат за Косово“, рекао је Вучић.

23:20
Јовановић Вучићу: Томислав Николић је већи државник од Вас

Посланик и портпарол Народне странке Стефан Јовановић изјавио је да је Вучић „показао слабост и неодговорност“ јер је одбио постизање државног и националног јединства о Косову и Метохији и конкретне предлоге те странке за даље кораке у решавању косовског питања.

„Игнорисали сте Резолуцију Народне странке о Косову и Метохији у којој нудимо решења. Седница парламента била је прилика да постигнемо јединство и да завршимо са обавезујућим документом иза којег би стали сви и који би послао поруку јединства Србима са Косова и Метохије и свим грађанима Србије, а таква порука била би послата и у свет“, рекао је Јовановић Вучићу на седници скупштине.

Дошли сте пред посланике са извештајем о ономе што је било, а ми смо вам у резолуцији понудили решења за будуће кораке и спасавање националних интереса, додао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је бивши председник Србије Томислав Николић 2013. године „дошао у скупштину са резолуцијом и тиме показао државотворност и одговорност“.

„Тиме је Николић показао да је већи државник од вас“, рекао је Јовановић Вучићу.

Јовановић је истакао да је Вучић у парламенту „два дана говорио да није чуо ниједно решење“, а да је игнорисао резолуцију Народне странке са 20 решења о томе шта и како чинити.

„Предложили смо вам шта да радимо са питањем Заједнице српских општина (ЗСО) ако не буде формирана до краја године, односно да Србија формира ЗСО на Косову и Метохији. Предложили смо да како да изађемо из бриселских преговора у којима сте само предавали – српску полицију на северу Косова и Метохије, српске судије, тужиоце, предали сте међународни телефонски број и електроенергетски систем – а нисте добили ништа“, рекао је Јовановић.

Јовановић је истакао да није довољно рећи „никада нећемо признати Косово“, него је потребно спречити чланство Приштине у УН.

„Неопходно је спречити да самопроглашено Косово постане члан УН ако то питање дође на дневни ред Савета безбедности, чије су чланице Русија и Кина, које имају право вета, али чија је чланица и Албанија и то захваљујући вашем гласу у УН“, рекао је Јовановић Вучићу.

22.39

Бошко Обрадовић: Нећемо подржати Вучићеву политику, али левица хоће!

Посланик Српског покрета Двери – Патриотски блок Бошко Обрадовић изјавио је да нико из опозиције није могао да да реплику на седници.

„Председник има пик на десну страну опозиције, која партиотски посматра ситуацију на Косову и Метохију“, рекао је он.

Он је поновио да неће подржати Извештај о преговарачком процесу са привременим институцијама самоуправе у Приштини, нити политику председника Србије Александра Вучића.

„Нећемо вас подржати, а ови са леве стране хоће. Ваша политика је иста као политика (бившег председника Србије) Бориса Тадића“, казао је он.

21:43
Заветници неће гласати за извештај о Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да „обнова суверенитета“ на Косову значи „диретан сукоб са НАТО пактом“. Вучић је у Скупштини у којој се дискутује о извештају о Косову то рекао поводом излагања посланице Заветника Милице Ђурђевић Стаменковски, која је рекла да њена странка неће гласати за извештај зато што је то „административни, технички документ“.

Он је рекао да је говорио о разграничењу са Косовом, али да се повукао након критика из опозиције и „из његове странке“.

Милица Ђурђевић Стаменковски је обраћајући се у Народној скупштини рекла да посланици Заветника неће гласати за извештај који је Вучић јуче поднео, а о коме се и данас расправља, зато што се у њему не виде „јасне смернице даље политике према Косову и Метохији“.

„Извештај је једна врста ваше ретроспективе онога што видите као стање на терену. Чини се да се све свело на то да Србија неће признати независност Косова. Не постоји нормализација односа без узајамног признања“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је додала да би посланици Заветника гласали за извештај „да постоји заједничка осуда да се свакога дана дешавају напади и да се врши насиље над српским народом на Косову и Метохији“.

20:25

Рашковић Ивић: Општина Штрпце већ месец дана не ради

Посланица Народне странке Санда Рашковић Ивић изјавила је да се у извештају о Косову, који је јуче поднео председник Србије Александар Вучић, нигде не помиње да општина Штрпце више од месец дана не ради јер је председник те општине ухапшен.

Рашковић Ивић је обраћајући се у Народној скупштини рекла да су „бриселски преговори довели до тога да Србије на Косову и Метохији има све мање“.

Она је предложила да држава почне да „враћа институције на Косово ако Приштина не испуни свој део из постигнутих споразума“ и затражила да се закаже нова седница на којој би се говорило о државној платформи о Косову.Вучић је, реагујући на излагање посланице Рашковић Ивић која је рекла и да су продати хотели и скијалиште, рекао да „нисмо предали Албанцима ништа“.

„Знам да сте разговарали са двојицом људи из општине Штрпце. Један је задужен као посредник за продају српске земље у Штрпцу, следећи пут боље бирајте друштво. Нисмо предали Албанцима ништа, али постоје стравични пртисци“, рекао је Вучић.

Он је рекао да се тренутно истрага води и против „98 Срба у општини Штрпце који припадају привременом органу Србије“, али да „170 људи и даље ради у хотелу ‘Нарцис'“.

Набројао је да је из буџета Србије издвојено „15 милиона за жичаре, 45 милиона за пијаћу воду, 20 милиона субвенција за ски центар и да је урадјен вртић у Јажинцу у општини Штрпце“.

Вучић је изјавио раније данас да током дисусије у Народној скупштини о Косову „није чуо ниједан аргумент“ опозиције зашто не гласају за извештај.

Вучић је рекао да тиме „дају муницију“ властима у Приштини.

„Ми смо гласали и за глупости кад смо били у опозицији, јер је боље гласати за глупости него да покажемо нејединство“, рекао је Вучић.

Истакао је да „не постоји оправдање за негласање за овај извештај“.

19:52
Грбовић: Постигнут консензус око „нећемо да признамо независност Косова“

Председник Покрета слободних грађана (ПСГ) Павле Грбовић изјавио је да је током дебате у Скупштини Србије о извештају о Косову „постигнут консензус око једне теме“, а то је да „нећемо да признамо независност Косова“.

Он је рекао да се залаже да се са Косовом „закључи свеобухватни споразум“ и да је „боље да закључимо један споразум, него да мрцваримо једни друге сваког месеца“.

„Консензус би требало да се постигне око тога да ли смо ми спремни да решавамо проблеме, или смо кукавице које ће проблеме да пренесу на генерације које немају за то никакву одговорност“, рекао је Грбовић.

Он је осудио позиве неких опозиционих посланика да Србија треба да се окрене Русији и Кини због решавања косовског питања, наводећи да би то значило да би Србија требало да се измести са европског континента.

20:15

Новаковић Вучићу: Сви новосадски криминалци краду гласове за тебе, шта се правиш луд?

Посланик Народне странке из Новог Сада Борислав Новаковић, упитао је Александра Вучића – зашто се прави луд?

„Сви новосадски криминалци краду гласове за тебе, шта се правиш луд?“.

20:11

Миливојевић Вучићу: Поднесите оставку и доведите и Беливука да вам аплаудира

Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић рекао је данас у Скупштини Србије да је политика по питању Косова коју је власт водила у последњих 10 година катастрофална и погубна по државу Србију и позвао председника Вучића да поднесе оставку, јер је, како је рекао, то најбоље и за њега и за Србију.

Миливојевић је казао и да је Вучић у уторак довео на балкон Скупштине „страначки мегафон“ Симу Спасића да прати седницу, и поручио му да доведе бивше председнике општина Гроцка и Брус, Зорана Милојевића Зељу и друге да аплаудирају.

„Доведите и из затвора и Вељка Беливука, вашег истакнутог члана, и све чланове Српске напредне странке пустите из затвора да дођу, подигните још један спрат у Скупштини да могу да вам аплаудирају“, поручио је Милојевић.

20:00

Алексић: Вучићеве лажи о КиМ пале у воду, зато је вређао опозиционе посланике

Шеф посланичке групе Народне странке Мирослав Алексић изјавио је данас да је седница Скупштине Србије о Косову и Метохији показала да је „цар го“ и да су „пале у воду лажне приче“ председника Александра Вучића, који је због тога вређао и омаловажавао посланике опозиције.

„Пале су у воду Вучићеве приче о лажној борби за интересе Срба на Косову и Метохији. Он је два дана плакао над својом судбином и заклињао се у Милана Радоичића и здушно га бранио као једног од највећих бораца за интересе Срба на Косову“, рекао је Алексић у парламенту на заједничкој конференцији посланика опозиције.

18:50

„У Скупштини правно насиље, власт се одвикла од опозиције“

Демократска странка, Народна странка и коалиција Морамо у скупштинском холу организовали су ванредну конференцију, незадовољни третманом опозиције током седнице Народне скупштине, на којо су навели да су неки од њих сатима чекали на реч.

Миодраг Гавриловић, потпредседницк ДС, изјавио је да се у Скупштини Србије дешава правно насиље, а да на дневном реду нису аргументи него личне увреде. Хтео сам да указем на кршење Пословника, шест сати сам чекао да добијем реч, навео је.

Забрињавајуће је, како је рекао, да је председник Србије тражио од председника Скупстине да им не даје реч. Мени је данас ускраћена слобода говора, навео је.

Радомир Лазовић из коалиције Морамо је оценио да је седница окренута томе да Вучић испадне спасилац где га нападају и леви и десни, а он је стена. Нема ништа од тога, каже он.

Мирослав Алексић из Народне странке оценио је да су се представници власти одвикли од опозиције. Како је рекоа, председник је имао времена без ограничења да прича о поразу у преговорима са Албанцима. „БИА и службе му припремиле слике и документа о свима нама, често монтиране… Схватили су грађани да је цар го“, навео је Алексић, констатујући да се председник заклиње се у Милана Радоичића.

 

17:23
Коалиција НАДА неће гласати за извештај о КиМ

Председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић изјавио је данас да посланичка група НАДА неће у Скупштини Србије гласати за „извештај председника Србије Александра Вучића о Косову и Метохији“, наводећи да странка на чијем је челу „од 2008. не гласа ни за какве резолуције“ о Косову.

Јовановић је у Скупштини Србије која дебатује о извештају Владе о преговорима с Косовом, рекао да се „извештај бави применом бриселског споразума против којег су гласали, и применом техничког дијалога због којих је пала влада“ ДСС и Демократске странке.

Он је рекао да би волео да јединство за које се залаже „може да постоји“, и да се коалиција НАДА залаже да „оквир у којем треба да се одвија наша косовска политика, једино Резолуција (Савета безбедности УН) 1244“.

Јовановић је рекао да посланици коалиције НАДА „не могу да гласају за извештај“, иако му се „чини прихватљивим признање личних карата“ измедју власти у Београду и Приштини, што је последњи, недавно постигнути договор постигнут у преговорима под покровитељством ЕУ.

Вучић је на његово излагање одговорио да је „поносан на бриселски споразум јер зна у каквим околностима смо га донели“, додајући да је он „спречио уништење Србије и донео нам време за економски опоравак и највећи у историји Србије од кад постоји економски напредак“.

Поводом тога што је Јовановић позвао да Србија одустане од „европског пута“ – због позива из ЕУ на признање независности Косова, Вучић је рекао да „нити смемо нити би било паметно да напуштамо европски пут“.

„Нама је потребно да даље јачамо и снажимо нашу земљу, да даље радимо на владавини права и на јачању сарадње са европским земљама“, рекао је Вучић.

Вучић је критиковао Јовановића да је „призивао РОСУ“, односно специјалне снаге косовске полиције, поводом хапшења тадашњег шефа Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, а поново је оптужио опозицију да „прети“ његовој деци да ће да их „удаве у шахту као Гадафија“, што је изазвало гласно негодовање из клупа опозиције.

16:48
Јанковић: Извештај неразумљив и закаснео

Не пада ми напамет да било шта потписујем, не без Народне скупштине, већ без народа, јер све мора да иде на референдум, изјавио је Вучић одговарајући на позив посланика са листе „Уједињени“ Владете Јанковић да се обавеже парламенту да ће пред потписивање докумената са Приштином објаснити шта потписује.

Јанковић је, говорећи о извештају о преговарачком процесу Београда и Приштине, истакао да тај документ не заслужује подршку, јер је нечитак, врло често неразумљив и закаснео.

„Документ говори о једном периоду који је релативно кратак, а ми не знамо шта се дешавало раније“, поручио је Јанковић.

Подсетио је да је Србија имала периоде када је пред Скупштину долазио један тим у присуству председника Владе, министра спољних послова, представника Србије на Косова и Метохије и Српске православне цркве и да се то догађало најмање шест пута.

„У исто време када смо имали једниство око Косова постигли смо да се обори план Мартија Ахтисарија и довели смо Американце у положај да исфорисају положај независности Косова“, поручио је Јанковић.

Он је упитао Вучића да ли је могуће да се парламент укључи у преговоре са Приштином, да ли је истина да се са представницима Косова разговара на бази реципроцитета и да се јасно каже народу да ли термини „свеобухватна нормализација, међусобно обавезујући споразум и модел две Немачке“ значи признање Косова.

Крајње је време да се народу каже шта значи сваки од та три термина, макар се то и не рекло експлицитно, да ли то значи да Косово може да постане члан Уједињених нација и да ли се Србија, заувек, де јуре одрекла 15 одсто своје територије, упитао је Јанковић.

Молио бих председника да се обавеже пред овом Скупштином, када буде пред потписивањем неког документа да нам дође и каже шта ће потписати, додао је.

Вучић је рекао да „није обећао, али је спреман да озбиљно размисли о укључивању скупштине у преговоре“, додавши да је реч о дезинформацији да се са Приштином и Аљбином Куртијем разговара на нивоу реципроцитета.

Објашњавајући значење термина свеобухватна нормализација, Вучић је подсетио да је то део преговарачког поглавља 35 и да „они сматрају директну или индиректну форму признања, а ми говоримо да то није и сви се праве да не разумеју шта се мисли под тим“.

Модел две Немачке, то би било без формалног признања наше владе. Такав план нисам видео, али сам готово убеђен да они мисле да им дозволимо улазак у Уједињене нације, као и 2013. године и мислим да од тога неће одустати, рекао је Вучић.

Мислим да од тога неће да одустану, зато смо и тражили седницу. То је оно што траже, а ми нећемо и немамо проблем да вам кажем да то неће бити за време мог мандата, истакао је Вучић.

Јасно им је да од тог посла нема ништа, посредно или непосредно, директно или индиректно. Не тражим смоквин лист за покривање неке страшне истине, нагласио је Вучић и поручио да му не пада на памет да у име Србије потписује споразуме који доприносе рушењу интегритета Србије или заувек је ограничавају на много мању територију.

Знам шта раде и очекују и кажем вам неће успети. Један папир сам и одбио да признам, закључио је Вучић.

16:11

Вучић: Највећа претња опозиције – „кад ми дођемо на власт“

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Скупштини Србије да је највећа претња опозиције „кад ми дођемо на власт“, али да представници опозиције не морају да брину јер неће доћи на власт.

Он је указао на коментаре опозиције рекавши да га криве да се 2009/2010. године договорио са Западом, као и да наредни избори нису били поштени, те да није гласао народ, већ стране службе.

„Мислио сам да ви бар организујете поштене изборе“, рекао је Вучић.

15.43

Oгласио се Борис Тадић поводом одлуке међународног суда о КиМ

Скандалозно је да председник Србије одлуку Међународног суда правде тумачи у складу са интересима албанске стране и ради директно против интереса своје земље, само зарад јефтине унутрашње политичке борбе и напада на политичке противнике, оценио је некадашњи председник Србије Борис Тадић.

Тадић је на Твитеру навео да председник Србије Александар Вучић, на седници парламента поводом Косова, ради директно против интереса Србије и уместо да се држи аспекта одговора Суда, у ком се „не каже да је једнострано проглашење Косова у складу са међународним правом, он упорно подвлачи искључиво аспект ког се држе Албанци“.

Уместо да подигне као председник Србије папир са том одлуком и каже „нису рекли да је у складу са међународним правом“, он упорно говори „рекли су да није кршење међународног права“, указао је Тадић.

Он наводи да Вучић „упорно прескаче“ да истакне да им је образложење било да није кршење међународног права, само због тога што независност није ни проглашена од стране појединаца који су фактор међународног права.

Избегли да дају јасан одговор на наше питање. Да је питање било лоше постављено, не би избегли да на њега дају јасан одговор и не би на основу немуштости њиховог одговора државе повлачиле признања независности Косова, предочио је Тадић.

Уместо што оваквим лажима и тумачењима ради директно против интереса наше земље, боље би било да у контексту рата у Украјини поново покрене то питање пред свим релевантним међународним институцијама, навео је он.

Тадић је упитао и око чега Вучић тражи јединство у парламенту – „око извештаја у ком је хронологија догађаја, свршених чинова и самохвалоспеви власти, а без икаквог плана за будућност“.

„Ми када смо излазили пред Скупштину тражили смо подршку за конкретне планове и кораке. То је кључна разлика. Вучић се жали што опозиција неће да гласа за нешто што је у суштини само реконвалидација његове личне косовске политике у последњој деценији. И још то пореди са нашим мандатима када смо тражили подршку за конкретне планове и кораке, пре него што их спроведемо“, закључио је Тадић.

14:48

Микетић: Најгоре штеточине су се завиле у тробојку

Посланик из редова коалиције „Заједно-Морамо“ рекао је да му је драго што председник Србије сматра да реална политика не може да почива на митовима и фантазмагоријама.

„Морамо се окренути реалној политици, али морамо да кажемо и неколико ствари. Најгоре штеточине су се завили у српску тробојку и продају се за патриоте, док је иза сцене у току свеопшта пљачка Србије. Свако ко каже нешто против њих бива проказан као издајник или страни плаћеник од медија, али премијерке, министара и других представника власти“, рекао је Микетић.

14:20

Милица Ђурђевић Стаменковски о извештају о Косову и Метохији

Шефица посланичке групе „Заветници“ преноси за Нова.рс своје утиске са седнице о Косову и Метохији.

„Углавном смо слушали хвалоспеве, политичку и страначку промоцију. Ова седница је отишла у погрешном смеру, а моје излагање је пропраћено бурном реакцијом председника. Било је много увреда, оптужби, без било каквих конкретних одговора. Интересантно да је председник дуже одговарао него што сам ја излагала“, рекла је, између осталог, Милица Ђурђевић Стаменковски.

14:08

Тадић: Вучић поново ради против интереса Србије

Бивши председник Србије и лидер СДС Борис Тадић написао је да је на седници поводом Косова Вучић поново радио директно против интереса Србије.

13:54

Ковачевић: Вучићу, није вам ова чаша запала случајно

Синиша Ковачевић, народни посланик из редова Народне странке, каже да је уверен како Вучић зна да Косово и Метохија припада Албанцима, али да је разлика у томе што је Албанцима отаџбина око Тиране.

„Господине Вучићу, вама ова чаша није запала случајно. Ви сте се за њу жестоко борили и отимали. Живот није што и пољем прећи, каже велики Пастернак. И није. Понесите тај терет, отимали сте се за њега. Знам да знате шта вам је чинити. Али једнако знам да не знате да вас ваш кнез Потемкин води кроз градове и улице, где је испред полусрушених кућа разапео платнене кулисе на којима су одштампане нове фасаде, чак вам са штампаних прозора машу белозубе лепотице, знам да не знате да на сваком митингу говорите пред истим људима, јер ваш Потемкин организује превоз и прехрану за исте људе, ако бисте се боље загледали, приметили бисте иста лица и у Суботици и у Сурдулици“, рекао је Ковачевић.

13:49

Ристић: Председниче, шта тражи Српска листа у влади Аљбина Куртија

Посланик из редова „Уједињених“ Славиша Ристић истиче да прмијер Косова Аљбин Курти најодговорнији за све тежи положај Срба на КиМ.

„Сведок са окупације која се доле дешава. Посебно онога што се дешава у Зубином Потоку. Чињеница је да су као хајдуци и друмски разбојници дошли тамо са дугим цевима и не дозвољавају приступ. Господине председниче, ако је то тако са Аљбином Куртијем, ја морам да поставим питање шта траже Срби, представници Српске листе, у тзв. влади Аљбина Куртија. Зашто дозвољавамо да наши људи буду министри у тој влади, да седе испод заставе и грба те квази државе“, питао је он.

13:44

Огласио се аутор твита који је Вучић искористио да би напао опозицију

Председник Србије Александар Вучић јуче јеж оптужио чланове покрета Не давимо Београд да су се смејали и славили у кафани када су ишли на помен Оливеру Ивановићу. Он је махао папиром на којем је био твит са фотографијом. Дејан Недељковић, који је објавио твит, навео је да срамота да Вучић на овакав начин блати људе који су дошли на обележавање четири године од убиства Ивановића и истакао да је фотографија наставала дан раније у једном кафићу у Косовској Митровици.

13:12

Лазовић: Вучић потврдио у парламенту да се од пројекта Рио Тинто није одустало

Народни посланик покрета Не давимо Београд (НДМБГД) Радомир Лазовић изјавио је да је председник Србије Александар Вучић у републичком парламенту потврдио да се од пројекта Рио Тинто није одустало.

„Вучић је управо у Народној скупстини потврдио оно што смо све време говорили, да се од пројекта Рио Тинто није одустало. Не ради се о некој промени мишљења, већ о предизборној манипулацији, како би се у току кампање избегла једна врућа тема која је изазвала велико незадовољство“, оценио је Лазовић

13:09

Манојловић: Вучић користи тему Косова за обрачун

Народна посланица и потпредседница Демократске странке Татјана Манојловић изјавила је да је циљ председника Србије Александра Вучића да се на теми Косова и Метохије обрачуна са свим својим неистомишљеницима. Манојловић је агенцији Бета казала да је Вучић искористио скупштинско заседања да се обрачуна чак и са српским новинарима који „храбро и бескомпромисно“ извештавају о проблемима с којима се Србу суочавају на Косову и Метохији.

„Вучић је више пута српске новинаре из независних редакција с Косова назвао страним плаћеницима и издајницима“, рекла је посланица ДС-а и додала да се пре неколио година на сајту ТВ Мост из Звечана, која се финансира из буџета Србије, водила хајка против Оливера Ивановића који је убрзо после тога убијен

13:06

Вучић признао да је размишљао разграничењу Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да јесте мислио да је разграничење решење за Косово и Метохију, али да то више не мисли јер су се прилике промениле.

Он је одговарајући у Скупштини Србије на питање које је његово решење, казао да данас гледа како да на реалан начин сагледа позицију, јер се политичка ситуација у последњих 28 година мењала, „не само нашом вољом, већ и вољом великих сила“.

„Не може позиција да буде иста пре и после 1999. године, као ни после 2008, али ни 2010, све то носи нешто са собом“, рекао је Вучић и додао да су неки потези довели до усложњавања позиције.

12:48

Ристичевић оптужио Миливојевића да је тровач и локатор

Посланик Српске напредне странке Маријан Ристичевић оптужио је Срђана Миливојевића да је тровао народ у Крушевцу док је продавао пљескавице.

„Он је био локатор, а његов брат је купио касетне бомбе, јер је овај (Срђан Миливојевић прим. аут) тачно знао где се налазе“, рекао је Ристичевић.

12:38

Вучић: Ако буде потребе, поднећу оставку

Председник Србије одговорио је на захтев Срђана Миливојевића да поднесе оставку.

„Ако буде било потребе, ја ћу поднети оставку. Ви сте изгубили на поштеним изборима на којима су мени биле везане руке због ситуације у Украјини. Да нису, добили бисмо много више гласова“, рекао је он.

12:37

Вучић оптужио посланика да хоће да му убије дете

Председник Србије Александар Вучић говорио је о посланику Демократске странке Срђану Миливојевићу као човеку који „хоће да му убије дете“.

„Дакле, то је човек који хоће да ми убије дете. То је чове који хоће да моје дете буде убијено. Срам вас било све што то радите“, рекао је Вучић. Више прочитајте у посебној вести.

12:36

Миливојевић Вучићу: Ви сте се напили од среће кад је убијен Ђинђић

Посланик Демократске странке и шеф Извршног одбора те партије Срђан Миливојевић рекао је председнику Србије Александру Вучићу да је његова косовска политика одговорна за то што Срба нема у Урошевцу, Пећи и Призрену. Он је рекао шефу српске државе да је једну ноћ заспао као радикал, а да се сутрадан пробудио као човек који хоће да буде нови Зоран Ђинђић. „То је онај за кога сте рекли да сте се напили од среће кад је убијен“, рекао је Миливојевић током обраћања Вучићу.

12:10

Напредњаци љути што опозиција Радоичића повезује са убиством Ивановића

Након што је шеф српске државе поновио да опозиција себи даје за право да осуђује невиним људима, исту тезу је поновио и посланик СНС Александар Мирковић.

„Представници опозиције су ову тему видели као полигон за обрачунавање са Александром Вучићу, а ни елементарно поштовање нисте показали ни према људима који су на галерији. Нисте се ставили у њихову кожу“, поручио је Мирковић.

11:58

Ћута и Вучић иду заједно да обилазе руднике по Србији

Народни посланик Александар Јовановић Ћута питао је председника Србије Александра Вучића зашто страним компанијама држава даје земљу у трајну својину. Он је као Одбора за заштиту животне средине позвао Вучића да обиђу неколико локација у Србији и заједно утврде какво је стање на терену. Вучић је прихватио његов предлог.

11:44

Вучић о Ћутином говору: Није фер

Вучић је рекао да није фер што Александар Ћута Јовановић прави паралеле између Косова и Горњих Недељица.

Александар Вучић и Александар Јовановић Ћута Фото: Филип Краинчанић/Нова.рс

„Људи не знају углавном о чему говорите, а ја знам. Поносан сам на оно што сте урадили са Зиђином. Ми смо годинама имали страховите губитке, крварили смо деценијама. Ја сам рекао још тада, када бисмо решили Железару и РТБ Бор, решили бисмо највеће проблеме. Тек када смо успели да измолимо председника Кине Си Ђинпинга, онда се решило. Подсећу вас да су Американци вратили Железару зато што су губили паре, а у том тренутку је 5.000 људи тамо радило тада“, навео је он.

Вучић наводи да у Горњим Недељицама листа Морамо добила само два гласа, док је, како каже, СНС добила убедљиву већину.

„Видите како људи у Горњим Недељицама виде ко чува Косово. Чак 109 према два довољно говори о томе“, рекао је он.

11:20

Вучић одговорио опозицији: Јесте ли ви озбиљни, људи?

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се на критике да се посланици власти и он баве личним дисквалификацијама.

“Људи, ви ништа друго нисте радили, осим личних дисквалификацијама. Све време себе виктимизујете, представљајуте себе као неке издајнике. То вам нико није рекао, то сте ви за нас рекли. Зашто то радите, зашто имате потребу да измишљате све време, зато што је то тај стари наратив, а у том старом наративу ви имате страховиту потребу да те објасните да те ‘ретроградне снаге’, да ти полуписмени, пошто сте ви страховито писмени, називају свакога издајницима и плаћеницима.

11:11

Напредњаци бесне због Ћутине поруке Вучићу о Рио Тинту

Посланик Александар Јовановић Ћута осврнуо се на писање прорежимских медија, који су га у претходном периоду описивали као човека који хоће да призна Косово. Он је рекао да се у целој Србији „дешава Косово“, а оно што је посебно изнервирало посланике владајуће коалиције јесу Јовановићеве паралеле између НАТО бомбардовања и ситуације у селу Горње Недељице.

10:57

Ћута: Мене нападате да хоћу да признам Косово

Посланик Александар Јовановић Ћута осврнуо се на писање прорежимских медија, који су га у претходном периоду описивали као човека који хоће да призна Косово.

“Пред вама стоји страни плаћеник, издајник, онај ко хоће да призна Косово. Све ви то добро знате, то је оно што ми сваки дан можемо да чујемо, не само за мене, него и за људе који стоје са моје десне стране”, рекао је Јовановић, након чега су почела добацивања посланика владајуће коалиције, који су га питали зашто виче.

10:31

Павићевић: Нећемо гласати за извештај

Професор Ђорђе Павићевић рекао је да посланици зелено-леве коалиције неће гласати за извештај.

“Јуче смо чули много великих речи. Много мудрих и запаљивих речи, чули смо неке покличе, вредновање, дијагнозе. Чули смо оптужбе, чак личне дисквалификације… У том смислу се овде махало са фотогорафијама и папирима, које нисмо, додуше могли да видимо, али звуче веома уверљиво кад се гледају на екрану.

10:21

Већи део опозиције против извештаја о Косову

Народна странка, Странка слободе и правде, Демократска странка, Не давимо Београд, „Морамо-Заједно“, коалиција НАДА, Заветници, најавили су да неће гласати за извештај о Косову који им је Вучић представио.

10:17

Орлић: И данас неће бити паузе

Председник Скупштине Владимир Орлић рекао је да ће се и данас радити без паузе, те да је приметио да је „у неким медијима то био најважније питање“.

Вероватно смо нешто страшно урадили зато што смо јуче радили без паузе. Не знам јесмо ли тиме намучили некога од народних посланика. Мада, руку на срце, једини који је био присутан целог дана без паузе је председник државе. Не верујем да је другима дан био толико тежак. Нека очекују да морају да се ради данас.

Да видимо да ли данас у Парламенту има једна особа која ће устати и рећи Орлићу да не може Вучић да води седницу јер СКУПШТИНА НИЈЕ ОТАЏИБНАСКА УПРАВА СНС-А, и да кад је пауза за ручак, пауза је за ручак, на пример, и да не може он да говори докле ће да се ради

10:11

Почела је седница

Посланици владајуће странке поздравили су долазак председника Србије аплаузом. Међутим, аплауз није трајао дуго, јер им је Вучић тражио да скрате са тапшањем.

10:04

У сали је тренутно 122 посланика

Иако је увелико звонило за почетак седнице, већи део посланика још увек касни. Тренутно је присутно 122 посланика.

10:01

Вучић стигао у Скупштину

Председник Србије Александар Вучић стигао је у Скупштину Србије. Очекује се наставак посебне седнице о Косову.

09:46

Народна странка и ДС ће гласати против извештаја

Посланици Народне странке и Демократске странке гласаће против извештаја Владе Србије о Косову који је Вучић презентовао претходног дана.

09:24

Прихваћени предлози опозиције

Председник Србије Александар Вучић је пред крај првог радног дана у Скупштини одлучио да прихвати апел Народне странке и да пошаље писмо Владимир Путину, председнику Русије и Си Ђипингу, председнику Кине да ставе вето на пријем Косова у УН. Прихватио је и предлог Странке слободе и правде да се формира скупштинска комисија за Косово у које би ушли представници свих парламентарних странака, невладине организације, представници Универзитета, САНУ и СПЦ.