Прочитај ми чланак

НАРОД СТИГАО У СКУПШТИНУ Не дамо реке тајкунима, одбранићемо све српске воде ВИДЕО

0

Народни посланик Горан Чабради одржао је конференцију за новинаре у уторак, 17. септембра 2019. године у холу Дома Народне Скуптине Републике Србије.

Тема конференције је била одбрана река и потока,широм Србије, од инвеститора минихидроелектрана који намеравају да мање водотокове ставе у своје цеви ради субвециониране производње електричне енергије, односно говорило се о све већем заоштравање ситуације између народа који штите своје реке и оних које те реке уништавају. Упућен је и хитан апел грађана да се престане са уништавањем наше околине.

На конференцији за новинаре говорили су и гости, представници удружења грађана „Одбранимо реке Старе планине”: Душан Матић, Небојша Илић, Драгана Божиновић и Мирослав Демаја.

Несагледиве су последице за наше потомке уколико се настави са градњом малих хидроелектрана на рекама Србије, а њих је према плановима више од осам стотина, истакнуто је на поменутој конференцији за новинаре.

„Док европске владе данас наводе борбу против климатских промена као једну од кључних ствари у данашњем вођењу држава, у Србији имамо апсурдну ситуацију да људи морају свим могућим средствима да се боре за очување природе у којој живе. Они који се искрено боре за одбрану река Србије увек су имали и имаће подршку Зелене странке и мене као народног посланика“ истакао је Чабради, а преноси прес служба Зелене странке.

Небојша Илић, председник Савеза месних заједница Старе планине нагласио је захвалност свима који су се до сада укључили у борбу за заштиту река.

„Наша борба трајаће док не сачувамо све српске реке од уништења“, закључио је Илић.

„Опстанак живота на планети, па и људске врсте, немогућ је без очувања природног света. Зато ћемо и даље бранити наше реке од похлепе појединаца за профитом“, нагласио је Душан Митић, одборник Скупштине града Пирота и представник Савеза месних заједница Старе планине.

Батица Антић из Раките апеловао је на све релевантне институције и појединце да спрече уништавање река Србије и даље, нелегалне, радове на изградњи малих хидроелектрана.

„Иницијативу Зелене странке да се воде заштите Уставом подржало је само 13 народних посланика. То је, нажалост, тренутна ситуација у Србији. Наш задатак је да се боримо да променимо размишљање и свест политичара који су данас на местима доносилаца одлука“, закључио је председник Зелене странке.

ПРОТЕСТ

Покрет Одбранимо реке Старе планине (ОРСП) и Савез месних заједница Старе планине организује у суботу, у 16 часова у Пионирском парку у Београду протест против изградње мини хидроелектрана(МХЕ) у Србији.

-Док надлежне институције ћуте, уништавање река се наставља. У селима Србије проглашено је ванредно стање. Организоване су даноноћне страже, а у неколико места дошло је до физичког сукоба са инвеститором- навели су организатори протеста.

Они додају да ће се у парку испред зграде Председништва окупити грађани из целе земље јер су свој долазак на протест најавили мештани Старе планине, Бруса, Петровца на Млави, Краљева и многих других места у којима су реке угрожене.

ОРСП и Савез месних заједница позивају све грађане Србије да се придруже борби за реке.