Прочитај ми чланак

Народ ће морати и 17. септембра да брани Србију: „Европрајд ће бити одржан“

0

Координатор Европрајда Марко Михаиловић изјавио је данас да ће та манифестација бити одржана 17. септембра, јер не може да је откаже нико осим организатора, и најавио да ће се жалити уколико им полиција забрани окупљање.

Европрајд смо 2019. освојили у нади да ћемо дати прилику нашој земљи да схвати колико је важно да реагује на кршење људских права у сопственој земљи, на нереаговање институција и на законски нерегулисан статус који нам прави озбиљне пробмеле, а оно што се јуче десило је супротност свему томе, рекао је Михаиловић гостујући на телевизији Н1.

Одлука о отказивање је, према његовим речима, била изненађење, будући да се Европрајд све време припрема у координацији са државним органима, са којима је последњи састанак одржан у четвртак, када није било ни назнаке да ће до овакве одлуке доћи.

Када је објављена вест о сређивању докумената на прелазима са Косовом, било ми је јасно о чему се ради. Сад је потребно мало драме око Европрајда да се минимизује та вест и да се сви ти традицоналисти и бранитељи не знам ни ја каквих вредности насиља и мржње не окрену против власти, казао је Михаиловић.

Додао је и да организатори Европрајда „неће то да трпе“ и да неће одустати, а позвао је све грађане да им се придруже, јер се у овом случају не ради само о ЛГБТИ+ правима, већ о достојанству свих грађана ове државе и упитао да ли „треба да постанемо испостава руских служби које финансирају протесте против Прајда“.

Коментаришући изјаву председника Србије Александра Вучића да ће Европрајд бити одржан у „неко друго, мало срећније време“, Михаиловић је рекао да оно никада неће доћи, јер да би дошло, власт треба нешто да уради.

Објаснио је да нико осим организатора не може да откаже или одложи Европрајд, већ да полиција само може да забрани окупљање, о чему засад нису добили никакву одлуку, ни писмено, ни усмено.

Уколико полиција ипак забрани окупљање, Михаиловић је најавио да ће организатори поднети жалбу, а ако полиција остане при ставу о забрани, обратиће се Уставном суду, који мора да донесе одлуку пре одржавања заказаног догађаја.

Парадокс је да се ова најава десила истог дана када је најављен нови мандат премијерке која је лезбејка, оценио је Михаиловић, додавши да му је од тог парадокса важније што је Влада као разлог за неодржавање Европрајда навела немогућност да се осигура безбедност учесника.