Прочитај ми чланак

НАПРЕДЊАК ЈАВНО ЗАТРАЖИО НА СЕДНИЦИ СКУПШТИНЕ: Претње отказом јер је из опозиције

0

Наставља се прогон политички неподобних у Вршцу, одборница Драгана Ракић могла би да остане без посла.

Председник Скупштине Вршац јавно је на седници затражио да се одборници опозиције Драгани Ракић уручи отказ у градској библиотеци, где је запослена.

На седници градске скупштине у Вршцу председник Ненад Барош изјавио је да неће гласати за продужење мандата садашњој директорки Библиотеке Весни Златичанин уколико се не предузму одређене активности и реше „превасходно међуљудски односи у самој библиотеци“.

Осуде

Удружени синдикати Србије „Слога“ и Демократска странка најоштрије осуђују „све бахатије и отвореније политичке притиске“ кадрова владајуће СНС. „Слога“ упозорава на увођење „све веће фашизације српског друштва“, док ДС захтева од највиших органа власти да се одреде према „најбезочнијем примеру дириговане аутократије“.

Указао је на повреде радних обавеза од стране одборнице Драгане Ракић, запослене у градској библиотеци, и запитао директорку Златичанин „шта сте предузели поводом тога и докле ћете да трпите да једна запослена спроводи диктатуру и одређено агресивно понашање не само према запосленима него и према корисницима библиотеке који не заступају одређене политичке ставове“.

Председника скупштине Вршац Ненада Бароша замолили смо да прокоментарише своје изјаве на седници и одговори да ли захтева уручење отказа одборници ДС Драгани Ракић и по ком основу, али он није хтео да да изјаву преко телефона.

– Дођите у Вршац па ћемо о свему да разговарамо, рекао је Бараш. Одговор смо покушали да добијемо и од директорке градске библиотеке Весне Златичанин, али је она само рекла да је „заузета“, и прекинула везу.

Драгана Ракић, потпредседница ДС и одборница у Скупштини града Вршца, каже за Данас да ово није прва манифестација „насилног понашања у нашем локалном парламенту“ према опозиционим одборницима, те да то прераста у доминантан модел делегитимисања политичких неистомишљеника.

– Прогон мене као одборнице не само да враћа моралну и политичку подобност као критеријум, већ одсликава напредњачки начин бављења културом. У недостатку програма, идеја и визије за развој културе, образовања и просвете они пишу оптужнице и потписују отказе за људе који су својим знањем, ауторитетом и професионалним интегритетом показали и доказали да се могу изборити за слободу изражавања и афирмативни однос према култури.

Сматрам да догађај из вршачке скупштине превазилази оквире мог индивидуалног проблема и разара темеље мукотрпно изграђене парламентарне демократије као цивилизацијске тековине. Погубно је пресликавање модела опхођења Александра Вучића према подређенима, неистомишљеницима и посебно новинарима. Да није опасно, било би отужно – каже Ракић.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!