Прочитај ми чланак

Напредњаци урличу у Скупштини, тензија расте: Одређена пауза од сат времена

0

Након скоро десет сати жустре расправе завршена седница, наставак данас

Развој догађаја:

Фото: Н.С.

 

13:13

Алексић одговорио Атлагићу

После говора Марка Атлагића за реч се јавио Мирослав Алексић, шеф посланичке групе Народне странке, који је оценио да је претхони говорник „говорио као да халуцинира“.

„Што се тиче Косова и Метохије, он би требао да пита Вучића све о томе. Они су разваластили државу Србију на Косову. Помињао је Вука Јеремића… Док је он био министар, Косово није било део ниједне међународне организације. Власт Александра Вучића је од 2012. године је урадила оно што Албанци нису могли 1999. године“, рекао је Алексић.

13:02

Атлагић: Опозиција за санкције Русији

Марко Атлагић, посланик СНС, говорио је опозицији и њиховом односу о санкцијама Русији. Он је рекао да је већина њих за увођење санкција Русији и да су за признавање Косова.

Атлагић је покушао у једном тренутку да цитира изјаве Драгана Ђиласа, председника ССП, Вука Јеремића, председника Народне странке, Здравка Поноша, оснивача покрета „СРЦЕ“, Маринике Тепић, али је имао проблема са читањем текста који се налазио испред њега.

12:44

Двери критикују Чадежа

Посланик Двери Милован Јаковљевић питао је да ли ће млади предузетници, који ступе у брак, добити пореске олакшице. Он је рекао да се привредници и предузетници питају чему служи Привредна комора Србије.

„Зашто смо дозволили да њихова интерна скупштина разрезује апанаже предузећима? Зашто је обавезна чланарина у ПКС, иако знате да су много развијеније земље, које привређују овој земљи, биле против тога. За разлику од Немачке и Аустрије чији је отворени експонент Марко Чадеж (председник ПКС прим.аут). То је онај господин са лепим чарапицама розе боје. Привредници питају кад ће их држава ослободити ових намета“, каже он, додајући да би требало формирати, како каже, министарство за политичаре са посебним потребама.

„Тамо би своје место сви они живописни ликови који су остали овог пута иза рампе“, каже он.

12:21

Козма: Предложени закон неће решити проблеме у Србији

Посланик зелено-левог клуба Роберт Козма рекао је да предложени Закон о министарствима неће решити проблеме грађана.

„Око 75 одсто младих се мучи да заради за основне трошкове за живот, а они које се школују на факултетима свакодневно се питају да ли ће имати довољно новца да плате школарину. Ви се смејте младима у лице кад предлажете Министарство туризма и омладине. Ви као да поручујете младима да је њихова једина будућност да раде на крузерима у иностранству“, рекао је он.

12:14

Реците Мартиновићу да је прешао у СНС

Кад се за реч јавио Александар Мартиновић, Скупштина Србије заличила је на парламент из доба кад су радикали били највећа опозициона група и кад су у мајицама с ликом Војислава Шешеља из дана у дан правили хаос у парламенту. Уосталом, прочитајте шта посланик Мартиновић има да каже кад га подсете на његову политичку прошлост.

„Мариника Тепић је писала о Бегејцима и војном затвору у Нишу. Она је писала како су убијани хрватски цивили и притом је брутално слагала грађане Србије, јер нису били никакви цивили, већ припадници паравојне формације „Због народне гарде“. Говоримо о јесени 1991. године, кад је још постојала СФРЈ. Рат није почео тако што су Војислав Шешељ и српски радикали упали у Хрватску, већ тако што је Фрањо Туђан наредио општи напад на све касарне СФРЈ. А прва касарна која је блокирана је била касарна у Вуковару“, рекао је Мартиновић.

Он је додао да је рат почео тако што је неко хтео да издвоји Србе из Југославије и да им „пририреди исту судбину као што им је приређена 1941. године“.

12:06

Жесток окршај Тепић и бивших радикала

Говорећи о понашању посланика владајуће већине, Верољуба Арсића, који је оптужио бившу власт за, како каже, пропадање Србије, Тепић је рекла да Арсић као бивши члан Српске радикалне странке, а сада Српске напредне странке, жели да народ болује од колективне амензије и да ничега на свету није било док они нису дошли.

“Он покушава да поништи трагичне и фаталне резултате управљање његове некадашње странке, заједно са СПС, деведесетих година. Они су изоловали земљу, оставили земљу са опљачканим фондовима и зарадом од 40 марака плате”, рекла је Тепић, додајући да је демократска власт после 2000. Године опоравила државу, подигла плате и вратила Србију у свет.

Више о расправи која је обележила данашње Скупштинско заседање прочитајте у посебној вести.

11:32

Сандра Божић искључила микрофон Мариники Тепић

Кад се за реч јавила Мариника Тепић, шефица посланичке групе „Уједињени“, како би сугерисала да Сандра Божић није дозволила Владимиру Обрадовићу да реплицира Миленку Јованову, председавајућа показала знаке нервозе.

„Није господин Обрадовић говорио о одласку људи из Хрватске, већ о одласку људи из Србије. Говорио је о томе да нашу земљу напушта на десетине хиљада људи“, покушала је Тепић да настави да говори, али јој Божић није дозволила.

„Нисте ми дозволили да говорим после 48 секунди“, казала је Тепић пре него што је Сандра Божић одлучила да јој искључи микрофон.

„Злоупотребљавате повреду пословника“, казала је Божић.

11:22

Јованов: Не одлазе млади само из Србије

Посланик Миленко Јованов рекао је да млади не одлазе само из Србије, већ и из других држава.

„Питање које се често поставља је питање одласка младих. Не одлазе само млади, нажалост. Мислим да морамо да демистификујемо коначно ту причу. Не одлазе само млади, одлазе и људи средње генерације, одлазе старији. Али не одлазе само из Србије. Одлазе из Хрватске која је чланица Европске уније. Имате читаве делове Хрватске који су потпуно празни. Кад прођете аутопутем ноћу… Ми смо ишли на неки скуп у Бањалуку пре неку годину.. .То је мрак, нема светала у кућама, практично нема никога у кућама. Поставља се питање где ти млади одлазе? Одлазе на радна места која се негде другде отварају. Како се отварају та радна места? Између осталог демографијом и тим другим државама, али и одласком људи из тих држава. Квалитетни лекари, висококвалитетни лекари из Немачке одлазе у Дубаји, Кину, САД, одлазе тамо где могу да добију веће дневнице него што су у њиховим земљама. Не мислим да постоји чаробни штапић. Ви можете добијете неки политички поен на овој теми, али сутра да се промени власт, не постоји начин да се то чарбоним штапићем заустави“, рекао је он.

11:16

Обрадовић: Није вам приоритет заштита потрошача, спречити да млади одлазе из земље

Посланик „Уједињених“ Владимир Обрадовић рекао је да је тачно два и по месеца потребно властима да схвате да Србија треба да има Владу. Он је сугерисао да се ефикасност не може постићи већим бројем ресора.

„Привреду сте исцепкали на неколико ресора. Нема разлога да се издвајају трговина и туризам, то су све гране привреде и то треба да буде једно министарство. С друге стране, заштити потрошача нисте посветили дужну пажњу“, рекао је Обрадовић. Он сматра да властима није приоритет заштита потрошача.

Владимир Обрадовић сматра да млади требају да имају посебно министарство, рекавши да је неоходно спречити њихов одлазак из земље.

10:52

Сандра Божић одузела говор Новаковићу кад је показао документ

Новаковић се јавио за реч како би скрнеуо пажњу на то да је повређено достојанство Скупштине. Он је показао документ из ког се, како каже, види да је Биљана Пантић Пиља адвокат ЈКП Информатика из Новог Сада. У том тренутку му је микрофон искључила Сандра Божић, тврдећи да није образложио на који начин је нарушено достојанство парламента.

10:50

Сукоб Новаковића и Биљане Пантић Пиље

Представник Народне странке Борислав Новаковић рекао је да држава мора да почива на институцијама и законима.

„Идеја државе је стабилност поретка, а он подразумева да се о важним темама прича на цивилизован начин, а да хапшење, привођење и брутална сила не буде начин на који се поступа. То се догодило на Шодрошу, а то је потпуно недопустиво. Позивам вас да пажљиво ослушкујете шта народ очекује од вас“, рекао је Новаковић.

За реч се одмах јавила Биљана Пантић Пиља из Српске напредне странке, због, како каже, повреде пословника.

„Претходни говорник увек је на другим местима кад заседа Скупштина. Новаковић није споменуо да су ти хулигани јуче напали новинарку и нису осудили напад на новинарку Новосадске телевизије. Знам да је претходни говорник оптужен ликом и делом Милоша Вучевића, али није ни чудо. За разлику од њега кога памте по многим аферама, Милоша Вучевића памте по томе што је три пута биран за градоначелника, а не по аферама“, рекла је Пантић Пиља.

10:44

Палмин посланик каже да ће у петак гласати за Владу Србије

Војислав Вујић из Јединствене Србије рекао је да ће његова посланичка група гласати у петак за нову Владу Србије.

„Ми немам ниједног спонозора са стране и зато ћемо у петак да гласамо за владу. Колико ће влада да има ресора није битно и то је техничко питање“, рекао је он.

10:39

Сандра Божић преузела вођење Скупштине

Посланица из редова СНС Сандра Божић преузела је вођење седнице Скупштине Србије од Влаидмира Орлића. Њој није много требало да уђе у сукоб са представницима опозиције, па је тако одузела реч Небојши Зеленовићу, шефу посланичке групе „Заједно-Морамо“. Зеленовић се јавио како би одговорио на увреде Миленка Јованова, али му Божић није дозволила да говори, тврдећи да не може рекламира повреду пословника.

10:28

Милићевић: Опозиција да достави доказе институцијама

Представник Социјалистичке партије Србиеј Ђорђе Милићевић замерио је опозицији због начина како се обраћа власти.

„Овде су поменуте речи крађа, лоповлук, кривичне пријаве. Србија је уређена правна држава и у њој функционишу институције. Свако ко има одређени аргумент или доказ је ваљда у обавези да те доказе достави надлежним институцијама“, рекао је он.

10:26

Цакић: Ви сте измислили нагодбу са тужилаштвом

Посалник Небојша Цакић рекао је да СНС контролишу комплетно правосуђе.

„Ви сте измислили нагодбу са тужилаштвом и можете да радите шта год хоћете. Кад вас ухвате, неко за пример мора да буде ухапшен и ви кажете како хапсите ваше. Хапсили сте Беливука, не зато што сте ви то хтели, већ зато што су вам из иностранства стигли шифровани разовори, иначе никад то не бисте урадили“, закључио је Цекић.

10:20

Одмах окршај на почетку седнице

Посланик коалиције „Заједно-Морамо“ Небојша Цакић рекао је да је власт Српске напредне странке занемарила југ Србије.

„Схватили сте да је много боље да пуните своје џепове него да развијате неразвијене крајеве. Како сте ви дошли на власт, Лесковац и остала подручја на југу Србије су падала. Да сте дали за југ Србије 600 милиона евра које сте дали за фудбал, процветао би југ Србије. Вама је важнији фудбал и рејтинг од свега што постоји у држави“, рекао је Цекић.

За реч се одмах јавио шеф посланичке групе „Александар Вучић – заједно можемо све“ Миленко Јованов, наводећи да то што Цекић говори нема везе са логиком.

„Вређате народ и људе који овде представљају СНС. Југ Србије занемарен? Па, никад се више није улагало на југу Србије. То је разлог зашто добијамо толику подршку“, каже Јованов.

09:21

У 10 сати наставак седнице

Након скоро десет сати расправе у уторак је завршена седница Скупштине Србије на којој је једина тачка дневног реда била Предлог закона о изменама и допунама Закона о министарствима. Председник паралмента Владимир Орлић одредио је да седница настави данас у 10 сати.