Прочитај ми чланак

Напредњаци потврдили: СНС рекетира и сарађује с Беливуком

0

Ако смо нешто успели да сазнамо из изјава напредњака претходних дана то јесте да њихови чланови рекетирају, да се на функције постављају искључиво блиске људе, да крше закон и да су сарађивали са вођом навијача и шефом криминалне групе Вељком Беливуком. Поред тога, из неколико снимака са седница општинских одбора СНС који су доспели до јавности, сазнали смо и да има незадовољних. И да њих није мало.

Међу 750.000 чланова СНС ипак не влада јединство којим се функционери ове странке годинама хвале.

То показују снимци са њихових састанака који спорадично доспевају у јавност, али и изјаве људи који су до јуче били на важним функцијама.

Смена министра Небојше Стефановића са свих градских и републичких функција, о чему се данима уназад гласало у свих 169 одбора Српске напредне странке покренула је нови тренд међу очигледно незадовољним мапредњацима – да те састанке снимају и пуштају у јавност, заједно са свим шкакљивим детаљима и међусобним оптужбама, које су све само не наивне.

Тако смо са састанка општинског одбора СНС на Звездари сазнали да напредњаци итекако рекетирају по Београду – дакле да су тачне све оне приче које годинама колају градом. Али и државом.

Управо је то потврдила расправа напредњака Александра Папића и Срђана Ђукића са седнице Општинског одбора СНС Звездара. Повод је била директива да гласање за смену министра Небојше Стефановића са свих градских и републичких функција буде једногласно. Нова.рс је објавила снимак овог расзговора, а врло „шкакљив“ део ове свађе, који је практично потврда рекеташких навика напредњака, звучао је овако:

Ђукић: Ко те поставио на ту функцију? Ти си мене хтео да хапсиш пријатељу.

Папић: Ја само морам да напоменем да је Срђан Ђукић зет Горана Папића.

Ђукић: Наравно, наравно. Тебе је Небојша Стефановић направио, треба да те буде срамота. Срамота.

Папић: Тако да је јасно у чије име долази овде Срђан Ђукић и у чије име говори.

Ђукић: Говорим у име правде и истине, зато што си урадио оно што си урадио. Био си на славама код тих истих људи, срамота треба да те буде. Што си користио презиме Папић на начин на који си користио, а користио си као Папић из МУП и рекетирао све људе у овом граду.

(Горан Папић је, иначе, бивши заменик начелника СБПОК-а и породични кум бившег министра полиције Небојше Стефановића, а поднео је оставку у МУП, само неколико дана након што је на чело тог ресора дошао Александар Вулин. Папић је иначе у јавности познат као полицијски функционер који је без дана полицијске школе вртоглаво напредовао у МУП у време Стефановићеве владавине, а медији су о њему извештавали и због бруталног пребијања Дејана Пејовића, власника ресторана „Јахорина“).

Папић: Лепо је што сте ви речит човек, начитан и паметан. То ми је изузетно драго што је ово демократско друштво у којем свако може да искаже мишљење, али ја вам гарантујем да ћемо у блиској будућности имати прилику да чујемо неке од оних који су кривично гоњено због неких прекршаја против вас, па ћемо ускоро имати прилику да сазнамо ко је у овом граду рекетирао.

Асфалтирали пут до Беливукове куће

Још страшније оптужбе на рачун својих страначких колега изнео је бивши председник општине Гроцка Драгољуб Симоновић који је изјавио је „да је асфалтирање пута до куће Вељка Беливука могао да нареди Горан Весић или координатор Српске напредне странке (СНС) за општину Гроцка Милосав Миличковић“. И на тај начин практично потврдио да постоји веза између државних функционера и криминалне групе, која се терети за најмонструознија дела.

Симоновић, који је осуђен за паљење куће новинара Милана Јовановића, рекао је да је пут до куће Вељка Беливука, где су почињена бројна кривична дела, асфалтиран после његовог мандата, у време председнице општине Живадинке Аврамовић.

„Надлежност асфалтирања тог пута је иначе локалног карактера, општина треба да га асфалтира. Међутим, пут је асфалтирао „Србија пут“. Ко је дао наређење не знам. По дифолту, такво наређење би могао да да координатор СНС за општину Гроцка Милосав Миличковић или Горан Весић, или је то радио „Србија пут“ без ичијег знања“, казао је Симоновић.

Симоновић је истакао да то није знала ни председница општине Живадинка Аврамовић, те да је то изведено без знања локалне самоуправе.

„Пут уопште није био у плану да се асфалтира. Ово је урађено ад хоц, мимо знања локалне самоуправе“, рекао је Симоновић.

Он је додао да се обично председник општине обавести ако треба нешто да се ради.

„Док сам ја био председник, имао сам сам координацију са вишим органима, да ли је то градоначелник или Горан Весић, као заменик. Ја сам разговарао са Живадинком Аврамовић и апсолутно нико није знао да је пут асфалтиран у тако кратком року. Чудно је да је то завршено за пар дана. Неко са високог места је то одлучио“, казао је Симоновић.

Небојша вас поставио, а ви га смењујете

Сличну ситуацију као у општини Звездара, недавно смо имали и у Општинском одбору СНС Вождовац, када је на видело изашло незадовољство велике вежине напредњака из овог одбора, аначином на који се деле функције.

Наиме, општински одбор СНС Вождовац подржао је смену Небојше Стефановића са чела београдског одбора напредњака. Гласање, међутим, није протекло без расправе, па су се јавили и неки који су подсетили на то да Стефановићеву смену сада траже они које је лично он раније поставио на функције у вождовачком Општинском одбору.

На гласање о смени Стефановића позвао је члан вождовачког Одбора Горан Ускоковић.

„Сви месни, општински и градски одбори су у обавези да најкасније до 17. маја одрже седницу на којој ће се изјаснити ко од републичких, градских и локалних функционера није задовољио страначке критериијуме, односно навести имена оних који треба да буду смењени. Потребно је доставити записник са седница са прецизним податком и именима функционера. Записнике је потребно доставити у централу странке најкасније до 18. маја“, рекао је Ускоковић.

Небојша Стефановић Фото:ТАЊУГ/ САВА РАДОВАНОВИЦ
Након тога огласио се и још један вождовачки напредњак.

„Све ово што је Горан рекао ја апсолутно подржавам, само морате сви да знате , да је и Горан и Ивана Томић и руководство Општинског одбора Српске напредне странке инсталирао и поставио Небојша Стефановић. Сада Горан позива да се тај човек смени, а ми које је он сменио сада као треба да ћутимо. Људи, немојте да наседате на ове приче. Њих је поставио Небојша Стефановић, а нас је Небојша Стефановић сменио. Ми стављамо на гласање да се смени цело руководство Градског одбора на челу са Небојшом Стефановиће, и цело руководство Оштинског одбора Српске напредне странке“, поручио је овај члан СНС, а то је дочекано аплаузом.