Прочитај ми чланак

УЖИВО Напето у Скупштини града: Шапић бесни због помена његове нелегалне виле

0

Одборници у Скупштини Града од 11 сати настављају редовно заседање, а главне теме нове седнице биће распава о порезу на имовину, утрвђивању просечне цене квадрата у Београду, али и другим темама. Све информације пратите на ливе блогу Нова.рс.

15:16

Расправа о томе има ли кворума и ко је изашао у тоалет

Одборници у Скупштини града тренутно расправљају о томе да ли у сали постоји довољан број одборника за кворум и ко пије кафу и излази до тоалета. Затим се покренуло и питање да ли одборници у исто време могу да буду и посланици у републичком парламенту и зашто они који обављају обе ове функције нису у Скупштини Србије где премијера Ана Брнабић излаже свој експозе и представља министре.

Фото: Н.С.

 

14:25

Шапић опет о Ђиласу: Ко је с њим тикве садио

Градоначелник је одговорио на питања која му је поставила Мила Поповић из ССП.

„Није лепо да кажем да лажете, иако је то прецизан израз, а видим и да се новинари буне кад им то кажем. Измислили сте да сам рекао да сте ви недорасли овом месту, ја то нисам рекао. Ја сам само рекао да би господин Ђилас могао да дође овде неко од вас би морао да поднесе оставку, па би он седео ту поред вас, а онда би разговарали он и ја, а не би вас потурао. Ја сам вас заштитио, запамтите моје речи, данас нема никог с ким је сарађивао пре 10 година. Неки опозиционари, нису данас ту, али знају шта сам им рекао да кад буду с Драганом Ђиласом тикве садили. Тако да нисам вама ништа рекао, немојте да парафразирате и измишљате ствари . Што се кривичних дела тиче, одговорио сам. За прво кривично дело суд је установио да није почињено, а друго нисам ја могао да починим. То нисам могао ја да потпишем“, рекао је Шапић.

14:06

Никодијевић опозицији: Ваш став о енергентима је паушалан и аматерски

Председник Скупштине града Никола Никодијевић каже да је одлука о одлагању грејне сезоне донета из рационалних разлога.

„Ми јесмо као одговорни људи, пре свега Градско веће и градоначелник Београда донели одлуку да грејна сезона неће почети 15. октобра из крајње рационалних разлога с обзиром да су температуре изнад просека за ово доба године и да је много рационалније одложити почетак грејне сезоне, јер је с обзиром на кризу са енергентима питање шта ће бити са грејном сезоном не само овде, него у целој Европи. Ваш став о енергентима је паушалан и аматерски“, рекао је Никодијевић.

13:56

Мила Поповић: Ово је најмрачнији тренутак скупштине, три питања за Шапића

Шефица одборничке групе Уједињени Мила Поповић рекла је да је ова Скупштина града данас доживела најмрачнији тренутак.

„Ово је тужан дан за скупштину. Градоначелник Беогарад је на бахат начин који не приличи грађанима Београда, обратио се одборницима рекавши им да су никоговићи, незналице, да нисмо достоји да седимо овде. Срамота је за оне који су вас изабрали да будете градоначелник, али то иде њима на част“, рекла је Поповић.

„Имам за вас три питања. Ко сте и где сте били у политичком животу пре него што сте добили своју шансу код Драгана Ђиласа? Да ли сте починили два кривична дела, један кад сте незаконито градили објекат од 403 квадрата иако вам је наложено да прекинете и друго када сте незаконито легализовали тај објекат? Да ли сматрате да неко ко је починио та кривична дела треба да управља Београдом“, питала је Поповић.

13:39

Веселиновић: Због одлагања грејне сезоне Београду прети банкрот

Шеф одборничке групе Морамо Добрица Веселиновић говорио је о одлагању грејне сезоне.

„Ово је једна самовољна наредба да се одложи испорука топлотне енергије и заправо је натерала Београдске електране, а жао ми је што ће директор Београдских електрана сад постати министар, па неће моћи ово да нам објасни, да прекрше Закон о енергетици и да се суочи са казнама од по 150.000 за сваког тарифног купца. Ми имамо преко 300.000 корисника даљинског грејања и већ смо видели да удружења потрошача припремају тужбе. То потенцијално може да доведе овај град у банкрот. Несхватљив след понашања и овако сте угрозили цео град“, рекао је Веселиновић.

Фото: Н.С.

 

13:29

Шапић потврдио: Од 1. јануара скаче порез на имовину Београђана

Градоначелник Александар Шапић рекао је на данашњој седници Скупштине града да ће пораз на имовину Београђана бити повећан за пет одсто због „страховитог скока цена на тржишту некретнина“.

„Што се тиче пореза на имовину, ја се нисам томе претерано бавио. Две године није увећаван, а дошло је до страховитог скока цена на тржишту некретнина“, рекао је Шапић овим поводом. Све о томе прочитајте у посебној вести.

Градоначелник Александар Шапић говорио је данас на седници Скупштине града и о својој вили на Бежанијској коси, која је како је писао БИРН противзаконито озакоњена након што је он постављен на чело Београда. Шапић је овом приликом рекао да ће да брани свој дом.

12:31

Градоначелник срамотно поручио Мили Поповић: Ђилас није знао да постојите

Шапић је приликом свог обраћања казао да је лидер ССП Драган Ђилас убедио људе да ће он бити нови градоначелник.

„Прича по граду да се договорио, не знам само са ким“, навео је Шапић.

„Жао ми је што овде није Драган Ђилас, више пута сам га звао да дође и у емисију. Иначе је најхрабрији преко СМС-а или маила, то знам из сопственог искуства. Нека дође овде“, рекао је Шапић, а након што му је Никодијевић рекао да не може јер није одборник, Шапић је рекао:

„Није се пријавио ни на републичку ни на градску листу. Мила пре осам година за вас није знао ни да постојите. Ја сам знао. Ви сте били у ресорима које сам ја опорављао у ДС, сазнао је за вас касније када није имао никога. Он је једини који није успео да задржи поред себе ниједног сарадника из ДС“.

12:22

Шапић: Не бојим се смене, на свакој седници тражите ако желите

Градоначелник је рекао да на свакој седници могу да траже његову смену, али да се ништа неће променити. Казао је да нема чега да се боји.

„Слободно на свакој седници тражите моју смену, не бојим се. И прошли пут сам рекао то. Не знам зашто данас нисте поднели ту иницијативу“, рекао је Шапић у вези са његовом сменом.

Шапић је говорио и о нелегајној градњи коју је БИРН доказао, за шта је рекао да сви верује БИРН-у, што није био случај 2012. године.

„Видим да се сада сви позивају на БИРН као да је то преки суд, немам проблем са тим, рекао је.

12:13

Шапић поново за Пословник криви опозицију

Градоначелник Александар Шапић рекао је приликом свог обраћања да не зна због чега се опозиција жали на неке ствари кад их је сама доносила.

Шапић је искористио прилику да поново нешто поручи бившем председнику Скупштине Зорану Алимпићу, кога спомиње практично на свакој седници. Овога пута се осврнуо на период када Алимпић није био запослен, па према речима градоначелника „тада није био гадљив на Шапића.

Нагласио је да ће избор нових директора и даље бити биран по хитном поступку јер је Пословник такав какав је, који је опозиција раније усвојила.

Коментаришући повећање пореза, он је навео да Београд мора да се прилагођава тржишту, те да порез неће ићи преко 5 одсто.

12:01

Изабрани нови директори јавних предузећа по хитном поступку

По хитном поступку донета је одлука о именовању в.д директора једног дела јавних предузећа у Београду.

На челу „Паркинг сервиса“ биће Андрија Чупковић, док ће на челу „Градске чистоће“ бити Марко Попадић.

Први човек „Зеленила-Београд“ биће Слободан Станојевић, а на челу „Београдских пијаца“ биће Бојан Бајагић. На челу „Погребних услуга“ биће Владан Ђукић.

11:46

Бакарец дошао болестан у Скупштину града, Добрица му нудио кафетин

Одборник СНС Небојша Бакарец дошао је на данашњу седницу Скупштине града Београда са маском на лицу, што је шеф одборничке групе коалиције Морамо Добрица Веселиновић прокоментарисао са „штета, имам ако хоћеш кафетин…“.

У тренутку док су се одборници Скупштине града окупљали у сали, у кадру је био одборник СНС Небојша Бакарец, који је једини носио маску на лицу.

11:34

Никодијевић опозицији: Где ви овде видите Горана Весића, он вас прогања

Опозициони одборник Марко Димић затражио је реч након повреде Пословника, а приликом свог излагања споменуо је и бившег заменика градоначелника Горана Весића.

То је био довољан сигнал да реагује председавајући Никола Никодијевић, који је поручио опозицији “ да њих Весић прогања“.

„Где ви овде видите Горана Весића, он вас прогања“, објаснио је у свом стилу Никодијевић.

Фото: Н.С.

 

11:11

Стигао градоначелник Александар Шапић

На седницу је стигао и градоначелник Београда Александар Шапић.

Он је раније говорио да ће за разлику од његових претходника увек долазити на седнице, алудирајући на бившег заменика градоначелника Горана Весића и бившег градоначелника Зорана Радојичића.

Поред Шапића, седници присуствују и градски менаџер Мирослав Чучковић, као и градски урбаниста Марко Стојчић.

11:06

Морамо: „Београдске електране“ могу да постану нови ЕПС

Шеф одборничке групе „Морамо“ Добрица Веселиновић рекао је уочи седнице да је ово тзв. „превентивна седница“, те да Град неће ништа да каже о кључним проблемима.

Он је навео да ће „Београдске електране“ могу да постану нови ЕПС.

„Видели сте да је грејање било противправно укинуто, што је отворило могућност да Београдске електране постану нови ЕПС. Преко 300.000 домаћинстава може да тужи Електране због тога“, истакао је Веселиновић.

10:39

Уједињени: Шапић противзаконито донео одлуку о одлагању грејне сезоне

Шефица одборничке групе „Уједињени“ Мила Поповић рекла је уочи седнице да је градоначелник Београда Александар Шапић противзаконито донео одлуку о одлагању грејне сезоне.

„Ова СНС градска власт одбија све добре предлоге, а усваја оне лоше. Данас ћемо на седници добити план пословања ГСП, истог оног који је прошле године напустило 248 возача. Сада ја Шапић одлучио да смањи субвенције ГСП, у време када у свету сви дају више за градски превоз, када се грађани усмеравају на јавни превоз. Да не говорим да нису купили ниједан трамвај, смислили су термин трамвај донор, са ког се узимају делови за друге трамваје“, рекла је она и додала:

„Купили су аутобусе на гас који стоји неупотревљиви на паркингу. Од 2015.године се повећава број линија које добијају приватници, Шапић је само наставио оно што је почео његов претходник. Друга ствар је незаконито одлагање грејне сезоне, што ће Скупштина Града ретроактивно да усвоји. Ми нећемо гласати за тај предлог. Као што је противзаконито легализовао свој објекат, а сада је противзаконито донео одлуку о одлагању грејне сезоне“, истакла је Поповић.

10:18

Шапић први пут пред одборницима након иницијативе за његову смену

У овом тренутку и даље се не зна да ли ће цела опозиција подржати иницијативу за смену градоначелника Београда Александра Шапића због нелегалне градње на Бежанијској коси.

За сад ову идеју подржавају ССП, Народна и Демократска странка, као и Не давимо Београд, који су се на недавном састанку у Скупштини града усагласили да ће ускоро поднети захтев за одржавање седнице на којој ће ово бити једина тема.

Нова седница ће бити прва од када је покренута иницијатива, стога ће бити интересантно на који ће начин Шапић реаговати пред одборницима.

09:45

Очекује се маратонска седница, дневни ред има 23 тачке

На дневном реду биће чак 23 тачке дневног реда, не рачунајући именовања и разрешења директора и в.д. директора у једном броју предузећа и установа, као и чланова надзорних и управних одбора.

Одборници ће расправљати о плановима детаљне регулације, локалним административним таксама, као и о утврђивању просечних цена квадрата одговарајућих непокретности на територији града Београда, а за утврђивање пореза за имовину за 2023.

Такође, одлучиваће се и повећању пореза на имовину до пет одсто, о одређивању зона и акустичких зона у Београду, расподели нета добити за низ предузећа, комуналном реду и комуналној инспекцији…