Прочитај ми чланак

Наоружани Албанци на северу КиМ

0

sever-dez-527

(Политика)
Косовска Митровица – Одлуком представника кризних штабова у четири општине на северу Космета – Косовске Митровице, Звечана, Лепосавића и Зубиног Потока – појачана су дежурства Срба на магистралним путним правцима који воде ка интегрисаним прелазима Јариње и Брњак, али и на свим потенцијално ризичним локацијама, због интензивног присуства и кретања интервентних јединица косовске полиције „Росу”.

Преседник општине Звечан Драгиша Миловић, који је, иначе, и командир Кризног штаба општине Звечан, за „Политику” каже да је одлука о појачаном дежурствудонета како би се појачала будност и опрез грађана због евентуалног покушаја Приштине да се север силом интегрише у систем косовским институција.

– У последњих неколико дана примећено је кретање специјалних јединица „Росу” на северу Косова, а неретко се могу видети и припадници ове јединице, наоружани дугим цевима, како опремљени панцирима у цивилним аутомобилима обилазе територију на којој је скоро стопроцентно српско становништво. О нашој одлуци обавестили смо Кфор, казали смо им да не желимо да ометамо слободу кретања, да нисмо ту како бисмо изазвали било какав инцидент, већ да је искључиви разлог појачаног дежурства јер је народ забринут – наводи за наш лист Миловић, наглашавајући да су у месту Рудару на деоници пута Косовска Митровица – Звечан – Лепосавић – Рашка, у делу званом Код крста, Срби допремили аутомобилске гуме али и контејнере, с обзиром на то да се све већи број грађана самоиницијативно окупља у намери да не дозволи евентуалне акције „Росу”.

Да се у возилима без таблица „шетају” наоружани Албанци потврдио је за „Политику” и Часлав Софронијевић, члан Општинског већа у Звечану и координатор за безбедност у овој општини, наглашавајући да грађани који будно прате сваки пролазак магистралним путем примећују да припадници „Росу” несметано пролазе поред пункта Кфора који се налази надомак средњовековног манастира Српске православне цркве Соколица, као и да су примећени Албанци који се не либе да наоружани силазе до магистралног пута, долазећи из правца албанских села Жаже и Бољетин.

На питање новинара „Политике” зашто Срби који дежурају не заустављају таква возила, Софронијевић одговара „да Срби неће свесно да улазе у ризик јер би се одмах светом пронела вест да су управо Срби иницијатори сукоба и дестабилизујући фактор”.

О појачаним активностима припадника „Росу” и њиховом учесталом патролирању на северу Косова, имају информацију и у Канцеларији за Косово и Метохију, где наглашавају да ће од Кфора тражити објашњење откуд ова специјална јединица на северу и како је могуће да несметано пролази поред пунктова Кфора.

Крстимир Пантић, заменик директора Владине Канцеларије за Косово и Метохију, за „Политику” каже да је упознат са активностима „Росу” који се несметано крећу ободом Копаоника, што ствара код Срба забринутост да се може поновити упад какав је извршен 25. јула 2011. године.

– Пратимо свако кретање „Росу”, али и наоружаних цивила који из правца јужне Митровице улазе на територију општине Звечан, у села Липа, Жаже, Бољетин, да би стигли до албанских села Шаљска Бистрица, Кошутово и Церањска Река. Уколико дође до евентуалних инцидената искључиву одговорност сносиће јединице Кфора. Срби толеришу кретање специјалне јединице која је под командом Приштине, јер не желе ни инциденте ни сукобе, али Кфор треба да се понаша у складу с мандатом који му је поверен Резолуцијом 1244 СБ, а то је да гарантује мир сваког грађанину – каже за „Политику” Крстимир Пантић, уз напомену да додатну забринутост међу Србе уноси и незванична прича да у албанским селима „житеља има више него обично”, а претпоставља се да Албанци из правца јужне Митровице долазе као „логистичка подршка” својим сународницима на северу.

И док Срби тврде да је интензивирано кретање „Росу” не само на магистралном путном правцу који води ка прелазу Јариње, већ и на магистралној деоници – јужна Митровица – Зубин Поток – Рибариће (који води ка прелазу Брњак), у Ибарском Колашину, представници косовске полиције демантују ове тврдње, наглашавајући да КПС делује у оквиру редовних активности и да „Росу” не залази на територију северног Косова.

Бесим Хоти, регионални портпарол КПС-а у Косовској Митровици, за „Политику” каже да је све „пропаганда, у интересу је неких структура да дестабилизују ситуацију”.

– Уосталом, „Росу” једино може да се креће уз припаднике Кфора и Еулекса. Здружених активности у последње време није било нити имамо најава да се могу догодити – изричит је Хоти.

Биљана Радомировић