Прочитај ми чланак

Налог генералу Живановићу да сведочи за Караџића

0

radovan-karadzic01-foto-rojter_f

(Танјуг)

Претресно веће Хашког трибунала прихватило је захтев оптуженог бившег председника Републике Српске (РС) Радована Караџића и издало налог на основу којег ће генерал Миленко Живановић морати да се појави као сведок у доказном поступку његове одбране, објављено је данас у Хашком трибуналу.

Као датум сведочења одређен је 8. мај, или неки други датум, о чему ће бивши командат Дринског корпуса Војске РС благовремено бити обавештен, наводи се у одлуци.

Уколико се не појави пред судом, или не покаже добре разлоге да не поступи по налогу, против Живановића би могао да буде покренут поступак за непоштовање суда, за шта је запрећена казна до седам година затвора или до 100.000 евра, а могу бити изречене и обе казне.

Посебним налогом, од власти Србије је затражено да налог – субпоену, доставе генералу Живановићу и предузму све разумне мере да обезбеде да се он дође у Хаг у затражено време. Суд очекује да надлежне власти у Србији року од 48 сати од пријема налога, доставе податке из пасоша генерала Живановића.

Издавање обавезујућег налога, Караџић је захтевао након што је Живановић члановима тима његове одбране саопштио да неће да сведочи.

Караџић, међутим, сматра да је он важан сведок, јер би могао да потврди да није постојао план или очекивање да ће сребренички муслимани “бити силом пребацивани и да ће им бити нанесена било каква штета“.

У захтеву оптуженог било је наведено да је, с обзиром на то да је тужилаштво у току свог доказног поступка у доказе увело неколико докумената чији је аутор Живановић, његово сведочење “неопходно да објасни праву природу ових докумената“.

На месту команданта Дринског корпуса ВРС, Живановић је био пре генерала Радислава Крстића, који је у трибуналу осуђен на 35 година затвора због помагања и подржавања геноцида у Сребреници, у јулу 1995. године.

Према документу који је Живановић раније предао тужилаштву, генерал Крстић је команду над Дринским корпусом преузео 13. јула 1995, два дана по уласку српских снага у заштићену зону Сребреница и у време масовног убијања сребреничких муслимана.

Тражени исказ одбрана сматра још важнијим, будући да генерал Крстић није пристао да свеодочи ни након што је против њега покренут поступак за непоштовање суда.

Претресно веће у одлуци наводи да је уверено да је Живановићевом
сведочење важно за доказни поступак одбране и да би његов исказ био од помоћи већу, нарочито након одбијања генерала Крстића да да исказ у овом предмету.