Прочитај ми чланак

Највиши представници власти у Приштини писали Унеску: Косово спремно за чланство

0

Власт у Приштини писала је Унеску да се четири споменика која су наведена на Унесковој листи светске баштине (манастир Високи Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену) уклоне из категорије "у опасности", да се промени земља порекла где су споменици заведени, као и спремност да тзв. Косово приступи организацији.

У писму, које преноси Економија онлајн, на дан Светске културне разноликости за дијалог и развој, које су потписали премијер Аљбин Курти, председница Вјоса Османи и председник Скупштине Гљак Коњуфца дали су објашњење о деловању званичних косовских институција по питању заштите културног наслеђа и промоцију културних права свих заједница које живе на тзв.Косову.

– У име институција (тзв.) Републике Косово артикулисали смо неке конкретне захтеве. Прво смо затражили да се четири косовска споменика која су наведена на УНЕСKО-овој листи светске баштине (манастир Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и црква Свете Петке у Призрену) уклоне из категорије „у ризику“. Безбедносне околности на (тзв.) Косову су се потпуно промениле од далеке 2006. године када су ови споменици оцењени као угрожени. Као друго, позвали смо их да прегледају застарелу терминологију, јер се у извештајима и документима УНЕСKО-а и даље спомињу „Аутономна покрајина Косово“ и „Привремене институције самоуправе у Приштини“. Треће, тражили смо почетак процеса за промену државе странке одговорне за ова четири споменика, уклањањем Србије и стављањем (тзв.) Косова у ту одговорност. Иако је Србија наведена као држава на листи светске баштине за четири предметна споменика, она нема стварну или правну контролу над њима, па према томе не може испунити своје обавезе према УНЕСKО-у – каже се између осталог у писму упућеном УНЕСKО-у од стране Куртија, Османи и Коњуфце.

Они уверавају званичнике УНЕСKО-а да ће се „као и раније, и у будућности залагати за заштиту, промоцију и развој свих православних цркава и манастира на (тзв.) Косову“.

– У име институција које представљамо, гарантујемо да је (тзв.) Косово у потпуности спремно за чланство у УНЕСKО-у, право које нам је ускраћено пре неколико година. Верујемо да немогућност придруживања 2015. године у одсуству врло малог броја гласова не би требало да се претвори у дугорочну казну за (тзв.) Косово. Спремни смо постати део велике УНЕСKО-ове породице која ће кроз нашу културну баштину донети додатну вредност човечанству и постати део заједничких напора за трајни мир у свету. Верујемо у универзалност културне баштине и као такву у њен потенцијал обједињавања – наводи се у заједничком писму највиших званичника лажне државе УНЕСKО-у.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!