НАЈВИШИ државни функционери са секретаром Муслиманске лиге Ел Исом

0

Премијерка Ана Брнабић је изразила поштовање за све активности које Муслиманска светска лига спроводи у циљу промоције толеранције и међуверског дијалога и истакла да су то вредности које Србија промовише и негује у свом друштву.

Председница Владе Србије Ана Брнабић, министар иностраних послова Ивица Дачић и председница Скупштине Наја Гојковић састали су се са генералним секретаром Муслиманске светске лиге Мухамедом Абдел Керим Ел Исом и разговарали су о успостављању сарадње и дијалога.

Брнабић је истакла да је поносна због чињенице да у Србији постоје 22 савета националних мањина.

„Висок степен толеранције и отворености нашег друштва, не само да доприноси заједништву и богатству наше земље, већ служи као пример и другим државама региона“, закључила је премијерка.

Генерални секретар Ел Иса исказао је задовољство нивоом поштовања различитих националних мањина и верских заједница у Србији.

„Муслиманска заједница у Србији пренела је да су поносни што су грађани државе која поштује права и слободе свих својих грађана, без обзира на религију и националну припадност“, навео је Ел Иса.

Он је додао да је дијалог између Истока и Запада веома важан, као и да је Србија земља која се доживљава као важан стуб тог дијалога.

Ел Иса је данас разговарао и са министром спољних послова Ивицом Дачићем о начинима за унапређење сарадње.

Дачић је захвалио Ел Ису на иницијативи да посети Београд и указао да је Србија спремна да са њим развија сарадњу у областима где за то постоје реалне могућности и заједнички интерес.

Дачић је истакао да се Србија са великом пажњом односи и брине о очувању и сталном побољшању положаја муслиманске заједнице, која државу посредством исламских заједница у Србији, повезује са арапским и исламским државама и има „више него значајну улогу у том процесу, јачајући са њима културне и религијске везе“.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић разговарала је данас са Ел Исом о развоју сарадње и значају продубљивања односа у будућности.

Они су се сагласили о значају неговања толеранције, међуверског дијалога и промовисања дијалога са другим културама. Гојковић је истакла да је Скупштина Србије у оквиру одржавања 141. седнице Интерпарламентарне уније у Београду у октобру 2019. године, остварила контакте са парламентима исламских земаља и нагласила да Србија жели да гради добре односе са Муслиманском светском лигом и Организацијом исламских земаља.

Ел Исо је казао да је Србија пријатељска земља, која пружа подједнака права свим грађанима. Он је рекао да Устав Србије штити верска права мањина и даје подршку припадницима свих религија на територији Србије и да та отвореност Србије инспирише и радује.

УКОЛИКО ИМАТЕ ЖЕЉУ ДА ПОДРЖИТЕ РАД ПРОДУКЦИЈЕ „ЦЕНТАР” И РАД ПОРТАЛА „СРБИН.ИНФO”, ДОНАЦИЈЕ МОЖЕТЕ УПЛАТИТИ ПУТЕМ СЛЕДЕЋИХ ЛИНКОВА:

ХВАЛА И БОГ ВАС БЛАГОСЛОВИО!