Прочитај ми чланак

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ: ДС диже рејтинг Вучићу, Додик напада Ердогана

0

Српска се није опредеилила ни за једну опцију

Градоначелник Грачанице, који је и први на изборној листи „Српска“, Бранимир Стојановић рекао је у суботу у манастиру Светих Архангела код Призрена да се та листа није определила ни за опцију Хашима Тачија, нити Рамуша Харадинаја.

„Подршком Иси Мустафи (лидеру ДСК) за председника Скупштиине Косова, инсистирали смо на стабилности. Не желимо да ескалирају било какве неповољне ствари које могу да се десе, као шсто се дешавало, нарочито око `Парка мира` (у северној Митровици). Због тога смо дали подршку Мустафи“, рекао је Стојановић новинарима у Призрену.

Према његовим речима „Српска“ ће одлучити да ли ће или неће учествовати у власти на основу тога како се буде договорала, односно, како буде разговарала с представницима политичких опција.

„Ми имамо врло јасне захтеве. Уколико се ти захтеви буду испунили, онда ћемо учествовати, а, уколико се не испуне ти наши захтеви, онда нећемо“, рекао је Стојановић.

Захтеви „Српске“ се односе на процеш приватизације, формирање Заједнице српских опстина и статут те заједнице. Од важности је и решавање питања која се тичу Српске православне цркву.

najnovije vesti dveri-cerevic-2014-07-21_62826-cropДвери у Черевићу

У питомом фрушкогорском селу Черевићу на обали Дунава, у понедељак 21.07.2014, одржана је акција промоције Покрета Двери и издања Цатене мунди.

На Светог Прокопија, сеоску славу саборци из повереништва у Беочину уз помоћ својих колега из Новог Сада су се дружили с посетиоцима дверјанског штанда, тако да су мештани Черевића имали први пут прилику да се уживо упознају с Дверима.

Дачић: Преиспитивање плата амбасадора

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић изјавио је да цео систем обрачуна плата амбасадора треба да се преиспита и да ће то бити учињено у наредним данима.

Дачић је за Новости, поводом информације да се зараде представника Србије у иностранству крећу од неколико стотина до скоро 6.000 евра месечно, рекао да се плате не одређују појединачно него на основу критеријума који важе за одређене земље.

Како за тај лист објашњавају у Министарству спољних послова, зарада амбасадора се обрачунава множењем коефицијента и основице која се утврђује у валутама у којима се плата исплаћује, а ту је и минули рад (0,4 одсто за сваку годину стажа) и накнада за увећане трошкове живота.

Према подацима са сајта Агенције за борбу против корупције, међу амбасадорима највећу плату има амбасадорка Србије у Италији Ана Хрустановић, која је у имовинској карти навела да добија око 5.700 евра.

При врху листе су и амбасадори у Белгији Весна Арсић – 4.469 евра, Шани Дермаку у Словачкој – 4.214 евра, Данко Прокић у Шпанији – 4.154 евра и Петар Вицо у Холандији – 4.094 евра, док с друге стране амбасадор Србије у Египту Драган Бисенић добије тек око 770 евра, а амбасадор у Ватикану Мирко Јелић 956 евра

dodikmilotradДОДИК: Развићемо стратегију против Ердоганових изјава

– Ко не познаје добро Турке, који су владали овим просторима, не може схватити Ердоганове изјаве – рекао је председник РС.

Последње изјаве турског премијера Реџепа Тајипа Ердогана имају тежи политички значај него што то изгледа на први поглед и против таквих изјава и тенденција мора се развити стратегија, што ће Републик Српска и учинити, изјавио је данас председник РС Милорад Додик.

– Ко не познаје добро Турке, који су владали овим просторима, не може схватити Ердоганове изјаве – рекао је Додик данас у Градишки и поновио да је јасно да турски премијер подржава искључиво Бошњаке у БиХ, преносе бањалучке “Независне новине”.

Додик је истакао да се против Ердоганових и сличних порука не сме борити само кад оне буду изречене.

– Против таквих изјава и тенденција мора се разрадити стратегија и ми ћемо је разрадити – поручио је Додик.

Премијер Турске Реџеп Тајип Ердоган више је пута давао контроверзне изјаве о БиХ и Балкану.

Он је 2012. године изјавио да му је Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет, док је у Призрену 2013. године рекао да је “Косово Турска, а Турска Косово”, преносе “Независне”.

Након тога је недавно, према извештајима медија, поручио да би свако ко на било који начин “дирне Бошњаке против себе имао 100 милиона Турака”.

Ердоганова најновија изјава, коју су агенције данас пренеле, јесте на скупу у организацији Удружења турских привредника и бизнисмена, када је рекао да је муслиманском ратном лидеру Алији Изетбеговићу обећао да Турци “Босну никада неће оставити саму”, пренеле су “Независне новине”.

Једино Вучић одликаш, остали министри једва пролазе…

За првих сто дана Владе грађани као да су у њој видели само премијера Александра Вучића и као никада раније, бар према истраживањима агенције „Фактор плус“, сада је забележена велика разлика између оцена рада првог човека Владе и осталих министара.

Према истраживању чије је резултате пренео дневни лист „Политика“, чак ни Вучићеви највернији и јавности најпознатији сарадници, попут Зоране Михајловић или Небојше Стефановића, нису досегли оцену „добар 3″.

У истраживању поводом сто дана актуелне Владе, на узорку од 1.100 испитаника, просечна оцена за Вучићев учинак је 4,1.

Први следећи је први потпредседник владе Ивица Дачић са просечном оценом 2,9, па би се дало закључити да су грађани прилично незадовољни Вучићевим кабинетом, преноси „Политика“.

Ипак, одговори испитаника на остала питања у овом истраживању указују да имају завидно мишљење о њеним достигнућима за нешто више од три месеца од формирања.

На питање „Да ли подржавате актуелну владу?“, 64 одсто одговорило је позитивно, 23 одсто негативно, а 13 није дало одговор.

Коментаришући велику диспропорцију између задовољства грађана радом Вучића и осталих чланова владе, директор фактора плус Владимир Пејић напомиње да није добро што нема још неког ко ће га ближе пратити.

Пад Дачићеве оцене у односу на ранија истраживања може се делом приписати и његовој новој, реално мањој улози у Влади у односу на претходну када је био премијер, али чињеница да су сви остали врло слично оцењени указује да их грађани мање-више једнако гледају.

„Не знам да ли је таква слика створена, али очигледно је да огромна већина њих мисли да само Вучић ради како треба“, истиче Пејић.

Према његовој оцени, подршка влади (када је реч и о ономе што је највише урадила и у ком правцу се креће) прати отприлике рејтинг владајућих партија, пре свега СНС-а, а у оквиру СНС-а најтачније би било рећи – Вучића.

„Мислим да кад оцењују Владу, оцењују Вучића највише и да, истовремено, кад оцењују Вучића оцењују Владу. А да не мисле то за целу Владу најбоље се види из ових других оцена, које нису сјајне, чак ни за министре из СНС-а. Очигледно је да је он локомотива која све то вуче, у ком год правцу, он је тај који носи рејтинг, чини ми се, и СНС-у и целој Влади. Зато би ови други из СНС-а требало да се замисле“, сматра директор Фактора плус. 

najnovije vesti DSДС: Како је могуће да су једине мере које грађани виде оне од којих имају штете?

Демократска странка упитала је данас Српску напредну странку како је могуће да су, како тврде у ДС, једине мере које грађани виде и осете „оне од којих имају штете и које подразумевају штедњу на њима, док трошкови државе, дефицит, јавни дуг и број незапослених незадрживо расту“.

Демократе су то саопштиле у одговору СНС, поводом конференције за новинаре на којој је потпредседник ИО напредњака Александар Јовичић изјавио да премијер Александар Вучић никада није најављивао смањење пензија, већ да је рекао да је то последња мера и да ће Влада покушати на све начине да до тога не дође.

Претходно је портпарол ДС Александра Јерков, такође, на конференцији за новинаре, изјавила да подршку СНС нико не доводи у питање, али да јој то не даје за право да „трећи пут у историји врши експерименте“ смањивањем плата и пензија.

„Српска напредна странка у свом одговору на конкретна питања која су јој постављена у вези са прекршеним обећањем Александра Вучића да неће бити смањења пензија и да је он лично гарант тога, по ко зна који пут показује да, осим језика увреда, клевета и етикетирања, већ више од 20 година не познаје ниједан други начин комуникације“, наводи се у саопштењу ДС.

ДС додаје и да „није проблем да истрпи све увреде“ које СНС може да смисли и упути ДС-у.

Демократе су поручиле напредњацима и да, како тврде, „никакве увреде неће скренути пажњу са чињенице да је премијер три пута обмануо грађане обећавши им да пензије неће бити смањене“.

(Танјуг, Бета, Вечерње новости, Србин.инфо)