Прочитај ми чланак

Најлуђе приче са биралишта у Земуну и Бујановцу показују сав бесмисао РИК

0

Републичка и градска изборна одбиле су на стотине приговора опозиције, па чак и оне који се односе на очигледне случајеве "минирања" изборног процеса. Синоћ је РИК одбацио приговор да се понови гласање на једном бирачком месту у Бујановцу, које је затворено већ око 18 сати, али и приговор са бирачког места у Земуну, где су једног опозиционог члана бирачког одбора физички напале "колеге" из владајуће већине и отели му телефон.

Представници владајућих странака у Републичкој изборној комисији, који у том телу имају већину, редом одбијају све приговоре опозиције. То се десило и синоћ на седници која је почела у 23.30, а са које су потом у знак протеста отишли сви чланови РИК-а који долазе из опозиционих редова.

Како се наводи у саопштењу чланова и заменика чланова РИК-а из опозиције, међу одбијеним приговорима је и онај који се односи на случај у Бујановцу, где је полиција утврдила да је бирачко место затворено у 18 сати. То је потврдила и локална изборна комисија, али неким чудом није унето у записник. У њему је писало да су грађани могли да гласају до 20 сати.

Да је бирачко место у Бујановцу затворено два сата раније види се и у извештају полиције. У њему пише да су се полицијски службеници појавили на том месту око 18.30, а по претходној пријави председника комисије за то БМ у селу Зарбинце, у општини Бујановац. Наводи се и да је у договору са осталим члановима комисије затворено у 18.10, јер објекат у коме је смештено изборно место није прикључен на електричну мрежу.

Један заменик члана бирачког одбора у својој изјави навео је други разлог за затварање тог БМ. Он је рекао да негде око 15 сати више није било гласача, па су на предлог заменика председника бирачког одбора затворили бирачко место око 18.15.

Одбијен је приговор и за гласање на бирачком месту 75 у општини Земун. Тамо је на дан избора дошла до насиља. Наиме, како пише у приговору, око 13.10 Ђорђе Трајковић, члан бирачког одбора испред коалиције „Морамо“ доживео је физички напад приликом изласка на терен за гласање ван бирачког места. Наводи се да је њега напао члан истог бирачког одбора из СНС Горан Јакимов, који је, незадовољан што је Трајковић снимао неправилности, прво позвао „мобилну екипу са циљем застрашивања , а затим је Трајковића шутнуо у руку и избио му мобилни телефон.

Јакимов је потом узео телефон Трајковића и обрисао поједине податке са њега. Овај инцидент је пријављен полицији, али Трајковићу није дозвољено да инцидент унесе у записник.

„И у том случају је одбијен приговор уз трагикомично образложење да у записнику нема примедби, а да РИК није истражни орган да утврђује чињенично стање. Сличних примера је напретек. Тиме је РИК буквално стао на страну насиља које се вршило на дан избора шаљући поруку да уколико насиље резултира тиме да у записник није ништа од примедби унето оно је оправдано и биће толерисано“, наводи се у саопштењу скоро 30 чланова и заменика чланова РИК-а из редова опозиције.

Како су истакли, у случају у Белој Паланци где је уз приговор достављен видео снимак гласања на улици и плаћања гласа за 20 евра, приговор је одбијен без достављања видео снимка члановима РИК-а на увид.

Они су између осталог навели да је изборни процес у Србији „предмет спрдње и изругивања у свакој пристојној демократској земљи“.

„Имајући у виду поступке председника РИК-а Владимира Димитријевића пре избора који је написао отворено писмо ни мање ни више него председници Европске комисије у којем је навео да представници опозиције само припремају како је рекао ‘оправдања за свој будући лош резултат’ на изборима, као и тренутне поступке у погледу одбијања свих приговора, сматрамо да се РИК јасно политички определио и постао обичан сервис Српске напредне странке у изборној превари. Цео рад РИК-а до сада а и убудуће у овим условима је потпуно бесмислен и не претерано суптилна фарса“, наводи се у саопштењу чланова РИК-а из опозиције.