Прочитај ми чланак

НАГРАДА ЗА ПОСЛУШНОСТ Ко је нови Вучићев министар правде?

0

У врху власти, а и прорежимским медијима ових дана је све јасније да ће нови министар правде бити човек који је био судија у време режима Слободана Милошевића, који је судио лидерима НАТО-а, а заступао је и Цецу, Легију, Шљиванчанина, Радована Караџића - Горан Петронијевић.

Конкретна имена Вучић и даље наравно није обелоданио, али медији који су под његовом контролом увелико спекулишу да на уму за свако министарство има по најмање двоје људи, а да ће за министра правде поставити баш Петронијевића. Била би то награда за верност и послушност председнику…

FOTO: Printscreen

Горан Петронијевић је познато име у српском правосуђу. У време владавине Слободана Милошевића био је судија Окружног суда, а био је и члан судског већа које је судило лидерима НАТО-а за бомбардовање СР Југославије.

Клијенти које је бранио у својој каријери имају заниимљиве досијее, тако је Петронијевић пред Хашким трибуналом заступао некадашњег високог официра ЈНА Веселина Шљиванчанина. Заступао је и политичког лидера босанских Срба у време рата у бившој Југославији Радована Караџића, а клијенти су му биле и многе познате јавне личности попут фолк певачице Светлане-Цеце Ражнатовић.

Бивши шеф Државне безбедности Раде Марковић, за чију се биографију везују разне контовезне ствари и припадник озлоглашеног, криминалног „Земунског клана“ Саша Пејаковић-Пеле, један од осуђених у процесу за убиство председника Владе Србије Зорана Ђинђића 2003. године, такође су били Петронијевићеви клијенти.

У неколико парничних поступака, додуше имовинско-правних не кривичних, Петронијевић је заступао је и Милорада Улемека Легију, некадашњег команданта озлоглашене Јединице за специјалне операције, чији су припадници извршили убиство Ђинђића.

Пажњу јавности привукло је и када је Петроњевић је претучен у мају ове године, када га је заједно са Новицом Пековићем, судијом у пензији, у Његошевој улици на Врачару напала група људи док су седели у једном угоститељском објекту.