Прочитај ми чланак

Нада Гладовић:Прво протест за КиМ,па се придружујемо протесту Србија против насиља

0

Пред протест „Србија против насиља“ планиран је скуп „Стоп насиљу над Србима на Косову и Метохији“ за 17 часова, недалеко од Скупштине. Једна од иницијаторки протеста Нада Гладовић, председница удружења „Лекари и родитељи за науку и етику“, каже да није у питању паралелни протест, већ скуп њихових присталица пред одлазак на протест код Скупштине.

У међувремену је дошло до незваничне информације да се протест „Србија против насиља“ померају за суботу, а Гладовић каже да ће се они свакако окупити у петак, у 17 часова код споменика цара Николаја, али да ће бити уз народ и у суботу, ако до одлагања заиста дође, али без јасног одговара хоће ли њихов долазак у суботу бити организован или не, преноси Данас.

„Ми смо народ, то су народни скупови и ми ћемо доћи да подржимо“, наводи.

Циљ им да истакну проблем насиља и над Србима на КиМ, како би својим скупом указали на тај проблем, јер, каже, и Косово сматрају делом Србије.

Указује да то нису паралелни протести и да немају намеру да разбијају скупове „Србија против насиља“

„То је народна иницијатива да се окупе они који увиђају проблем насиље над целој Србији и да је КиМ једно од кључних места где се дешва насиље. Има дезинформација да смо некакви десничари, али нећемо да разбијамо скупове, већ хоћемо да изразимо проблем са Косова и да се придруже тим захтевима народа са протеста „Србија против насиља“ које сматрамо оправданим“, објашњава.

Оно што су захтеви њиховог скупа је хитна седница Савета безбедности УН, те да се прекину преговори са Бриселом и Приштином.

Гладовић додаје да су звали патриотска удружења, али не и странке, већ само грађане који су сличне оријентације.

„То је окупљање пред одлазак на главни скуп код Скупштуне у 18h. Нећемо растурање протеста већ само да истакнемо захтеве да се на КиМ дешава можда највеће насиље над било ким у Србији“, наводи она.