Прочитај ми чланак

НАЦРТ ДЕКЛАРАЦИЈЕ ЗА ОЧУВАЊЕ СРПСКОГ НАРОДА при крају

0

Члан тима који ради на тексту декларације Србије и Републике Српске о очувању српског народа, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, рекао је да је рад на нацрту тог документа при крају, јер је остало да се дотерају неке финесе.

Он је казао да ће тај документ имати више правни, него политички карактер, а имаће и међународно утемељење, јер се наслања на Споразум о специјалним везама, који је у складу са Дејтонским мировним споразумом.

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је раније да декларација неће бити ни против кога, нити ће бити на било чију штету, већ је идеја да се побољша незавидан положај Срба, пре свега у земљама бивше Југославије.

Како је најављено, декларација треба да обухвати право на употребу српског језика и ћириличног писма, право на изучавање и његовање српске културе, право на изучавање српске историје и његовање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.