• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • НАЦИОНАЛИСТИ У ЕВРОПИ ПРОСЛАВИЛИ ШЕШЕЉЕВУ ПРЕСУДУ: Погледајте реакције Француза, Чеха, Пољака и Италијана
Прочитај ми чланак

НАЦИОНАЛИСТИ У ЕВРОПИ ПРОСЛАВИЛИ ШЕШЕЉЕВУ ПРЕСУДУ: Погледајте реакције Француза, Чеха, Пољака и Италијана

0

Seselj_slavlje_Fejsbuk_1Током година које је председник СРС провео у Хагу, његов процес је почео да узима велику пажњу међу националистичким странкама и организацијама. Поред изјава председника највеће опозиционе странке у Аутрији ФПО-а Хајнца Кристијана Штрахеа да се диви Шешељу, подршке људи попут заменика премијера Русије Дмитрија Рогозина, активности за ослобађање Шешеља из Хага су се протеклих година дешавале између осталог и у Француској, Чешкој, Италији, Пољској и Грчкој. Погледајте како су ти људи који су бранили Шешеља реаговали на његову ослобађајућу пресуду.

Ладислав Земанек, потпредседник Националне демократије у Чешкој – Какве сте кораке предузимали као подршку Шешељу у Чешкој?

Прво желим да честитам Шешељу на невероватној победи, ово је одлична вест не само за Србију него и целу Европу. Да будем искрен, нисам очекивао овакву пресуду од суда који је очигледно невиног човека држао у притвору 12 година. Мислим да је овај случај недвосмислено потврдио да је Хаг савремена форма инквизиције и да сви политички затвореници из Србије треба да буду ослобођени.

Као потпредседник Националне демократије био сам у Београду октобра 2014. године где нас је примио потпредседник СРС Зоран Красић, у периоду док је Шешељ био у Хагу више пута смо јавно позивали на његово ослобађање, а такође имамо добру сарадњу са СРС по питању активности за српско Косово у Чешкој.

Елена Барлазари из Италије – Како сте сазнали за Шешељев случај и какве сте акције имали по питању његовог држања у затвору? Реците нам и да ли имате неки коментар на одлуку судије Флавије Латанци, која је из Италије, а једино је она рекла да је Шешељ крив?

Знам за случај Војислава Шешеља већ неколико година, када сам одлазила на Косово као волонтер где смо помагали српској заједници у енклавама, тада ми је пријатељ, иначе подпредседник омладине СРС, детаљно објашњавао како изгледа суђење председника њихове странке. Имала сам проблем да разумем не због језичких баријера него зато што је понашање суда према Шешељу било толико неправедно, да нисам замишљала да то постоји ни у најнеразвијенијим земљама Африке, а камоли и у Европи, била сам у неверици. Тада сам стекала изузетно високо мишљење о Шешељу и Српској радикалној странци, чак сам имала прилику и да упознам Шешеља након повратка из Хага.

toranj_Seselj_slavlje_Fejsbuk_3_919c9e6c34-500x666

Што се туче судије Латанци она ће сигурно остати упамћена по овом процесу и свему шта је у њему радила, Њој су студенти на Економском факултету у Риму где је професор делили флајере на којима је писали каква је то жена и шта ради 12 година једном невином човеку у затвору.

Уколико се деси да негде налетим на њу само би је питала “Зашто? После 12 година колико сте га држали у затвору због чега сте само ви одлучили да је Шешељ крив?”

Никола Перовић, Србин из Француске – Као неко српског порекла ко је живео цео живот у дијаспори, како сте се повезали са активностима за ослобађање Шешеља и које је ваше мишљење о процесу сада када је све готово?

csm_Seselj_slavlje_Fejsbuk_5_fd1b9703d4

Пре него што смо се организовали у групу Уните Континентал, ја и остали момци из Француске смо имали став да подржавамо Србију и српски народ. Када смо једном приликом дошли у Београд ступили смо у контакт са омладином Радикала и већ тада пре званичног формирања наше организације, ми смо одлучили да са њима договоримо кампању за ослобађање Шешеља по свим градовима Француске. Сматрали смо да он није ратни злочинац и да је то доказао. Шешељ је храбар човек који је бранио свој народ од диктатуре која долази из Брисела и Вашингтона. Бомбардовање Србије 1999. године ми је јако тешко пало и још увек га се често сећам, зато сам одлучио да максимално помажем мом народу.

Желео сам да покажем онима који су у Србији да нису сами, а када сам чуо вест да је Шешељ ослобођен то је за мене била једна велика победа. Очекујем да ће се вратити на политичку сцену и предводити свој народ у борби против империјализма, Шешељ је човек који има моју пуну подршку и надам се да ће освојити што више гласова на предстојећим изборима.

Карол Путерцик, Пољска- Како видите Шешељево ослобађање после 13 година процеса од чега је 12 био у затвору, а под оптужбом као што је говор мржње?

Прво да кажем да се Шешељу мора платити одштета за време које је илегално провео у затвору као и одштата за увреде које је примао на том суду и у медијима, сада је доказано да није крив и неко мора да преузме одгворност! Сам појам говор мржње је постао шизофрени термин који се употребљава и овде у Пољској како би се људи затварали и како би им политички противници на власти одузелу слободу говора. Шешеља сада видим као националног хероја нама пријатељске Србије, који је на генијалан начин одбранио своју земљу од лажи које пласирају центри моћи на западу.

csm_Seselj_slavlje_Fejsbuk_6_34455232dd (1)

Патрик Вондрак, један од оснивача Европског фронта солидарности са Косовом и организатор више скупова за српско Косову у Чешкој – Како сте дошли до активности у којима сте подржавали ослобађање Војислава Шешеља?

2013. године сам држао говор на тему слободе и западног лицемерја према доктор Војиславу Шешељу на врло посећеној трбини СРС-а у Београду, касније сам се преселио у Аустралију и тамо сам пронашао људе које је интересовао овај случај, овде су између осталог лепљени плакати за његово ослобађање у Сиднеју и Мелбурну где су сви људи који су чули за његов случај били згрожени да се тако нешто дешава у 21. веку.

Драго ми је да је све коначно готово случај Војислава Шешеља је јединствен у пост-комунистичкој Европи и вероватно ће то и остати. Посебно добро разумем овакав случај јер сам преко годину дана провео у затвору као политички затвореник због наводног говора мржње, након чега сам ослобођен оптужби.

Подсећамо да је 2014. године у Чешкој потписивана запажена петиција за ослобађање Шешеља из Хага коју је подржало укупно 10 странака и организација, као и угледне личности из јавног живота Чешке попут редитеља филма “Отето Косово” Вацлава Дворжака и истражитеља специјализованог за област војних судова Ладислава Батора.

Виктор Лента из Француске – Ви сте организовали у Паризу протест за ослобађање Шешеља испред Ајфелове куле где је на крају запаљена застава ЕУ, на које сте све начине утицали на јавност у Француској по питању Шешеља?

Ми који смо учествовали у акцијама “Слобода за Шешеља” у Француској смо људи евроазијске политичке оријентације и желимо суверену Француску, а то исто желимо и Србији, зато је било логично да станемо на Шешељеву страну. Наша акција на “Трокадеру” имала је за циљ да покаже да Французи не деле ставове власти у Француској. Наши активисти су изашли на улицу и приликом чега смо симболично запалили заставе ЕУ и Америке.

Поред Париза и други градови Француске су облепљени плакатима који позивају на ослобађање Шешеља на листи младих Француза налазили су се Тулуз, Каркасон, Родез, Табрес, Бурж, Неверс, Мулахоус и Роуен.

Шешељ није остао ни без подршке када је у Европском парламенту када је доношена деклерација којим се осуђује његов наводни говор мржње, тако су посланици грчке ултрадесничарске Златне Зоре бранили председника СРС приликом гласања и говорили да се ради о нападу на слободу говора који и они трпе у Грчкој.

Ево шта је тада о Шешељу рекао бивши генерал и посланик Европског парламента Гиоргос Епитидеиос:

Матео Капонети из Италије, вишегодишњи координатор Европског фронта солидарности са Косовом – Како сте планирали да утичете на јавност у Италији по питању Шешеља и дешавања у Србији, и какав је ваш коментар на ослобађајућу пресуду након суђења које је трајало 13 година?

Бројао сам датуме и након 11 година и 8 месеци које су му одузете од живота, Шешељ је данас слободан човек. Ја сам у Италији подржавао Шешеља јер и ја поред великог броја Срба не прихватам да је такав суд легалан. Међународно право данас не постоји ,историју пишу они који су били јачи, то јест победници.

Заједно са пријатељима лепили смо по Риму банере од 10 метара којима се позива на ослобађање Шешеља,  лепили смо плакате, писали чланке о његовом случају и одржавали низ других активности. 

Желим све најбоље Шешељу и успех пријатељима из Српске радикалне странке, немојте никада да заборавите шта год медији причали никада није злочин да волите своју земљу!

Извор: Правда