Прочитај ми чланак

На Вучићевом контрамитингу обрукана Војска Србије: Генерали прекршили закон!

0

На контрамитингу Српске напредне странке (СНС) заједно са министром Милошем Вучевићем били су и генерали Војске Србије Горан Момчиловић, Михаило Зоговић, Бобан Ђоровић и Предраг Бандић. Иако по Закону о војсци НЕ СМЕЈУ да одлазе на политичке скупове, они су се оглушили о закон, а спорну фотографију објавио је лично министар Вучевић.

Противзаконито је да активан војник (исто као и судија) одлази на скупове било које партије, странчари и бави се политиком јер по Закону они морају да буду аполитични. Тек кад се пензионишу и скину са буџетске плате професионалног војника (или судије), могу да се баве политиком. Тај Закон важи и у другим државама.

Ипак, ни закон ни морал нису спречили неколико бригадних генерала да дођу да кличу Вучићу на СНС контрамитингу.

Међу окупљенима су били генерали Горан Момчиловић, Михаило Зоговић, Бобан Ђоровић, Предраг Бандић и државни секретар Миле Јелић, бивше војно лице. Ова информација можда би прошло неопажено да је на Твитеру није објавио некадашњи начелник Управе за односе са јавношћу Петар Бошковић.

„Господо, на митингу СНС са министром Вучевићем на слици активни генерали Момчиловић, Зоговић, Ђоровић…и остали чланови Колегијума Мо. Законом о Војсци је забрањено присуство на страначким скуповима! СРАМ ВАС БИЛО ГЕНЕРАЛИ док је на Косову хаос ви митингујете! Чија сте ви Војска?“, написао је Бошковић.

У изјаву за Нову, Бошковић, који је члан и покрета Србија центар (СРЦЕ) каже да је „срамота над срамотама“ да се генерали појављују на партијским скуповима, што је према његовим речима озбиљно кршење закона. Он наглашава да се таква пракса није дешавала никада до тренутка када је министар одбране постао Александар Вулин, те да је ту праксу наставио Милош Вучевић.

“То је срамота над срамотама. Овакве ситуације се никада нису дешавале од деведесетих година. Ја сам десеторици министара био помоћник и то се никада није десило, до доласка Вулина. Тада се све променило. И колега Радић је рекао да су то генерали који су добили чинове од СНС, па се у складу са тим и понашању”, каже Бошковић за Нову.

Гостујући на телевизији Нова, војни аналитичар Александар Радић рекао је да су у питању генерали који своје позиције дугују актуелној власти.

„На тој фотографији спорно је што су ту људи са његовог колегијума. Нажалост, на срамоту војне части то су генерали Војске Србије. То су људи који своје позиције дугују политичарима и актуелној власти. Отишли су далеко од онога што каже Закон о војсци“, рекао је Радић гостујући у емисији „Међу нама“ на Нова телевизији.

Са друге стране, Бошковић додаје да је на скупу био и државни секретар и генерал у пензији Миле Јелић, али да је он имао право по закону да буде тамо. Када је реч о бригадним генералима у активној служби, Бошковић напомиње да они апсолутно нису могли да буду на таквом догађају.

„Закон о војсци децидирано каже да не можеш бити ни у једној странци и да је војска нестраначка. Ви имате право да гласате за кога год желите јер је то право сваког грађанина. У униформи немаш права да будеш ни на једном политичком скупу, што је ово био. Овде су људи били заједно са својим министром. Генерали морају да знају да су својим присуством нарушили политичку неутралност. То је срамота за војску јер она није нити црна или жута. Овакве ситуације се до сада нису дешавале, понављам то. Подсећам вас на осуђивање генерала Ојданића који је дошао на сахрану Слободана Милошевића у војној униформи. Ви као пензионер имате право да будете на разним политичким скуповима и будете активни, јер тог момента за вас престаје Закон о војсци“, објашњава Бошковић.

Некадашњи начелник Управе за односе са јавношћу Војске Србије нема дилему да се оваквим поступцима шаље лоша порука о неутралности војске.

Поменута тројица генерала су у марту указом председника Србије Александра Вучића унапређени у чин генерала. Они су до тада били пуковници, а на свечаној церемонији 9. марта, потпредседник Владе и министар Милош Вучевић уручио им је указе Вучића чиме су добили унапређења на нове дужности.

„Господо генерали, не заборавите да је храстов венац који данас пришивате на своје еполете симбол победе, снаге, заштите, чврстине, али сведочанство истине и правде. Ово је симбол постојаности у вери и врлинама, а наша, ваша вера и врлина мора бити наша мајка Србија и њој подређени и заклети морамо бити и остати сви“, поручио је Вучевић и додао:

„Господо официри, не заборавите ни мудре поуке великог краља Петра Првог Ослободиоца који је своје официре подучавао да у војнику не виде себи потчињеног, него друга и брата рођеног. На крају, имајте свест да нове дужности изнад свега подразумевају већу одговорност“, рекао је министар одбране“, рекао је Вучевић у марту на церемонији организованој за ову прилику, када их је промовисао у чин генерала и дао им много веће плате и привилегије о трошку народа.

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош каже да је Александар Вучић бирао такве генерале које може да „пошаље на свој страначки митинг и да му окаче завесе“.

„Огорчени су професионалци у Војсци полтронским понашањем дела генералског кора. Сваки пут кад начелник Генералштаба Мојсиловић ослови самозваног врховног команданта том титулом, покаже да му униформу не носи кичма него да виси на његовој амбицији и ситном ћару. Људи гледају то недолично понашање док их по ко зна који пут дижу на узбуну и возају до Куршумлије и Рашке, јер се Вучић игра рата подизањем борбене готовости како би прикрио везане политичке поразе на тему Косова. Вучић никога не понижава тако систематично као Војску и Србе са Косова. Докле – то не зависи од њега“, објашњава Понош.

Подсетимо, претходног петка одржан је контрамитинг СНС назван „Србија наде“. У најави „највећег скупа икада“, како су га напредњаци називали, председник Србије поручио је да ће то бити скуп јединства. Цео догађај најавио је након што је почео протест грађана „Србија против насиља“.

Од када је кренула организација догађаја, грађани су свакодневно говорили о притисцима како би дошли на скуп испред Народне скупштине. Један од таквих случајева забележен је у Батајници, делу Земуна, где локални већник каже да су грађани сада потребни њима, а да ће они њима помоћи шта треба када дође време.

На видео снимку који је објавио и одборник у Скупштини Града Милан Љутовац види се и чује да већник у општини Земун Бошко Радовановић обећава грађанима да ће им странка помоћи, али да су сада они потребни странци.

Нова је писала и о великом притиску на запослене стиже из Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО), где се грађанима „саветује“ да дођу на скуп, јер у супротном неће напредовати на радном месту, а могу и отказ да добију.